H μαστιχοκαλλιέργεια στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

0

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, του Εκπαιδευτικού Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, μετά την συνεδρίαση της Τετάρτης στο Παρίσι ενέταξε τον πολιτισμό της μαστίχας στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Φωτογραφία: Γιούλη Τελλή-Καμπά
Φωτογραφία: Γιούλη Τελλή-Καμπά

Η σημαντική διεθνής διάκριση, μπορεί να λειτουργήσει προσθετικά στην ενδυνάμωση του brand name της Μαστίχας Χίου και να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο έναντι όσων επιβουλεύονται το όνομά της. Παράλληλα, η διάκριση αυτή, αναδεικνύει την αξία των παραδοσιακών τεχνικών καλλιέργειας και καθαρισμού της μαστίχας, που ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουν τεθεί εν αμφιβόλω λόγω της εισόδου της τεχνολογίας στην καλλιέργεια και τον καθαρισμό του παγκοσμίως μοναδικού προϊόντος.

Ικανοποιημένη από την εξέλιξη αυτή η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών σημειώνει ότι δικαιώνονται πολυετείς προσπάθειες πολλών, και ενισχύει περεταίρω τις δράσεις της για την προβολή της μοναδικότητας του προϊόντος μας και προαναγγέλλει την πραγματοποίηση αναλυτικής παρουσίασης και ενημέρωσης για το θέμα.

Για την ιστορία δημοσιεύουμε την προ 1,5 έτους αίτηση της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου προς την UNESCO, που συνόδευε το φάκελο υποψηφιότητας και της προσπάθειες της Ένωσης, του Υπουργείου Πολιτισμού, του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Πειραιώς, αλλά κυρίως τον μόχθο τον παραδοσιακών μαστιχοκαλλιεργητών.

Άφησε σχόλιο