Ο βιολόγος – ερπετολόγος Ηλίας Στραχίνης κατέρριψε τους μύθους για τα ψυχρόαιμα ερπετά, παρουσίασε τα φίδια της Χίου και πως μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει κανείς το μόνο επικίνδυνο φίδι που υπάρχει στο νησί μας, την Οθωμανική Οχιά
Η αίθουσα στο κτίριο Β’ της Βιβλιοθήκης Κοραή αποδείχθηκε μικρή για να χωρέσει όλους όσους ήθελαν να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του βιολόγου – ερπετολόγου Ηλία Στραχίνη για τα φίδια και τα ερπετά της Χίου, που βρίσκεται από προχθές στη Χίο προσκεκλημένος του περιβαλλοντικού οργανισμού Chios Nature.
Στην ανοιχτή για το κοινό εκδήλωση της Δευτέρας 22 Οκτωβρίου, ο γνωστός πλέον παρουσιαστής της τηλεοπτικής εκπομπής Άγρια Ελλάδα Ηλίας Στραχίνης, κατέρριψε έναν προς έναν τους μύθους γύρω από τα φίδια. Όπως τόνισε, τα φίδια δεν κυνηγούν τους ανθρώπους, δεν προσελκύονται από το γάλα και δεν μαστιγώνουν με την ουρά τους. Επίσης ξεκαθάρισε ότι αν κάποιον τον δαγκώσει οχιά, το μοναδικό φίδι που ζει στην Χίο και μπορεί να θεωρηθεί απειλή για τον άνθρωπο, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα πεθάνει μέσα σε λίγα λεπτά, αλλά θα έχει αρκετό χρόνο μέχρι να μεταφερθεί σε Νοσοκομείο για να αντιμετωπιστεί το πράγματι επικίνδυνο δηλητήριό της με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Τέλος, ανέφερε και για τον πολύ διαδεδομένο μύθο «οι οικολόγοι αφήνουν φίδια», ότι μια τέτοια πράξη μπορεί να διαταράξει το οικοσύστημα και συνεπώς κανένας οικολόγος δεν θα κάνει.
Ο Ηλίας Στραχίνης επίσης, παρουσίασε ένα προς ένα τα φίδια που ζουν στην Χίο, που ως γνωστόν, μία από τις μυθολογικές ονομασίες της ήταν Οφιούσα. Σήμερα 11 είναι τα είδη φιδιών που ζουν στο νησί μας, στο οποίο επίσης διαβιούν 2 είδη χελώνας και 6 είδη σαύρας (Η αφίσα περιλαμβάνει και ένα είδος σαύρας που μοιάζει με φίδι). Στη συνέχεια, η πολύ χρήσιμη παρουσίαση -ειδικά για όσους δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο- περιελάμβανε μια αναλυτική περιγραφή των χαρακτηριστικών της Οθωμανικής Οχιάς και τις διαφορές της από τα άλλα φίδια, μια που βασικός στόχος της εκδήλωσης ήταν όλοι οι παρευρισκόμενοι φεύγοντας από την αίθουσα να μπορούν να αναγνωρίζουν αν το φίδι που τυχόν συναντήσουν είναι οχιά ή κάποιο άλλο, εντελώς ακίνδυνο φίδι.
Η πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση καταγράφεται στο βιογραφικό του Chios Nature, που μετά τον φωτογραφικό διαγωνισμό, έχει βαλθεί να μας μάθει την άγρια φύση της Χίου, προσκαλώντας στο νησί μας ειδικούς στα θέματα περιβάλλοντος και άγριας ζωής. Υπενθυμίζεται ότι 2 χρόνια πριν, στον ίδιο χώρο, είχε πραγματοποιηθεί η παρουσίαση της ορνιθοπανίδας της Χίου από τον Χρήστο Βλάχο.