Ο Ευρωβουλευτής των Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος κατέθεσε ερώτημα τον Μάρτη του 2014 προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών για την «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας». Η απάντηση που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα κάνει ξεκάθαρο ότι το εν λόγω νομοσχέδιο είναι άλλη μια ελληνική «πατέντα» διαψεύδοντας τα κυβερνητικά παπαγαλάκια την πλασάρουν ως «μνημονιακή υποχρέωση». Σύμφωνα με την απάντηση της Κομισιόν η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να μειώσει σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων τη ζώνη απαγόρευσης δόμησης από τον αιγιαλό και συγκεκριμένα:
α) η Ελλάδα δεσμεύεται από το άρθρο 8.2 του Πρωτοκόλλου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης
β) «Προσαρμογές» ή εξαιρέσεις επιτρέπονται μόνο για συγκεκριμένες, ειδικές και αιτιολογημένες περιπτώσεις και όχι φυσικά γενίκευση των εξαιρέσεων και εφαρμογή παντού πρακτικών που καταστρατηγούν την υποχρέωση προστασίας των ακτών.
γ) η Κομισιόν δεν έχει λάβει κανένα αίτημα από την Ελληνική κυβέρνηση που να ζητά εξαίρεση του συνόλου της επικράτειας από την ανάγκη προστασίας και ολοκληρωμένης διαχείρισης της παράκτιας ζώνης για λόγους «επιχειρηματικού συμφέροντος»!
«Το νομοσχέδιο είναι απόφαση της Κυβέρνησης που δεν τηρεί καν τα προσχήματα. Υπονομεύει το μέλλον των φυσικών πόρων της χώρας και των παιδιών μας, παραβιάζει το Σύνταγμα, το Πρωτόκολλο για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης της Μεσογείου όπως έχει επικυρωθεί από την ΕΕ, τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας για Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, τις Οδηγίες για Οικοτόπους και τη Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση.
Το μοντέλο του νομοσχεδίου είναι αυτό μιας στρεβλής οικονομικής εκμετάλλευσης, που στρέφεται όχι μόνο εναντίον του περιβάλλοντος αλλά και εναντίον μιας υπεύθυνης και βιώσιμης οικονομίας μακροπρόθεσμα. «Ξεπερνάει» το γεγονός ότι ο αιγιαλός και η παραλία είναι δημόσιο αγαθό. Είναι καταστροφικό για τον τουρισμό και την οικονομία μας, καθώς θα επιτρέψει τη σοβαρή υποβάθμιση των ελληνικών παραλιών, που αποτελούν τον κύριο παράγοντα προσέλκυσης τουριστών.
Ο συντάκτης του νομοσχεδίου μπορεί να εισάκουσε λογής – λογής συμφέροντα που θέλουν να τακτοποιηθεί το “θεματάκι τους” με μια γενική διάταξη και το αυθαίρετό τους, αλλά αγνοεί παντελώς ότι το ισπανικό μοντέλο «όλα επιτρέπονται στις ακτές» όχι μόνο κατάστρεψε τις ακτές αλλά και είναι υπεύθυνο για την σημερινή οικονομική κρίση της χώρας, ενώ έχει “εισπράξει” και καταδίκες σε ευρωπαϊκό επίπεδο», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση των Πράσινων.