Aπαγόρευση αιχμαλωσίας δελφινιών στην Ελλάδα;

0

Δέσμευση του ΥΠΕΚΑ για εξέταση του θέματος της αιχμαλωσίας των κητωδών στην Ελλάδα

Την κακοποίηση που υφίστανται τα δελφίνια στην αιχμαλωσία (σωματική και ψυχοδιανοητική), αλλά και την έλλειψη κάθε εκπαιδευτικής αξίας των παραστάσεων που πραγματοποιούντα στα δελφινάρια, επισήμανε κατά την παρουσία του στην Αθήνα, τις ημέρες αυτές, ο διάσημος εμπειρογνώμων και πρώην εκπαιδευτής θαλασσίων θηλαστικών, Ρικ Ο’Μπάρι, γνωστός στο ευρύ κοινό από το βραβευμένο με όσκαρ ντοκιμαντέρ «The Cove». «Το χαμόγελο των δελφινιών είναι η μεγαλύτερη πλάνη της φύσης. Δημιουργεί την εντύπωση ότι είναι πάντοτε χαρούμενα», δήλωσε για πολλοστή φορά ο θρυλικός υπερασπιστής των δελφινιών.  

Κατά την παραμονή του στην Αθήνα, ο κος Ο’Μπάρι και εκπρόσωποι των διοργανωτών, συναντήθηκαν με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, κο Ιωάννη Μανιάτη, ο οποίος, αφού συνομίλησε μαζί τους, εξέφρασε το ενδιαφέρον και την πρόθεσή του να εξετάσει σύντομα την θεσμοθέτηση απαγόρευσης της αιχμαλωσίας δελφινιών και λοιπών κητωδών στην χώρα μας, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων – Ευρωπαϊκών και όχι μόνο – κρατών. 

Στη συνέχεια, ο Αμερικανός ιδρυτής του παγκοσμίου βεληνεκούς προγράμματος Dolphin Project, συμμετείχε σε προγραμματισμένη συγκέντρωση, που διοργανώθηκε από από την ομάδα Dolphin Project Greece και την Πρωτοβουλία Κατά της Αιχμαλωσίας των Κητωδών (Π.Κ.Α.Κ), και πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουνίου, έξω από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με τη συμμετοχή πολιτών και οργανώσεων. Την συγκέντρωση τίμησε με την παρουσία του ο χρυσός ολυμπιονίκης του windsurfing, Νίκος Κακλαμανάκης, ο οποίος μάλιστα υποσχέθηκε ότι θα κολλήσει το σύνθημα εναντίον της αιχμαλωσίας των δελφινιών στο πανί του, για να μεταφέρει σε όλον τον κόσμο το μήνυμα ότι τα δελφίνια ανήκουν στη θάλασσα.

Στο τέλος της εκδήλωσης, η οποία τελικά μετατράπηκε σε γιορτή, ο Ρικ Ο’Μπάρι και ο Νίκος Κακλαμανάκης παρέδωσαν στον υπουργό του ΥπΕΚΑ, κο Ιωάννη Μανιάτη, εκ μέρους των διοργανωτών, ευχαριστήρια επιστολή για την υπόσχεσή του να επιληφθεί του θέματος. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «η απαγόρευση της αιχμαλωσίας των κητωδών είναι σύμφωνη με τις τελευταίες επιστημονικές απόψεις που επισημαίνουν την ιδιαιτερότητα αυτών των θαλασσίων θηλαστικών, και εναρμονίζεται με τις απαιτήσεις του σύχρονου πολιτισμένου κόσμου για την ηθική μεταχείριση των ζώων και την ορθή περιβαλλοντική εκπαίδευση. Οι αρχαίοι Έλληνες αντιμετώπιζαν τα δελφίνια ως πλάσματα ισότιμα με τους ανθρώπους, τα ονόμαζαν ‘λαό της θάλασσας’, και προέβλεπαν την ποινή του θανάτου για εκείνους που τα κακοποιούσαν. Σήμερα, η Ελλάδα οφείλει όχι μόνον να συμμετέχει αλλά και να πρωτοστατήσει στην παγκόσμια προσπάθεια που θέλει να θέσει τέλος στην εκμετάλλευση και τον εγκλεισμό τους στα δελφινάρια».

Άφησε σχόλιο