Ανοιχτή επιστολή της οικονομικής εφημερίδας The Economist, που με βρετανικό χιούμορ, αλλά και επιχειρήματα ανασκευάζει αρκετές πλάνες σχετικά με την επίδραση των μεταναστών στην οικονομία μιας χώρας, και ειδικότερα της Βρετανίας
Ανοικτή επιστολή στους πολίτες Βουλγαρίας και Ρουμανίας
Οι βρετανικές εφημερίδες είναι γεμάτες από ιστορίες για τη φτώχια σας, την εγκληματικότητά σας και τη λαχτάρα σας για κοινωνική πρόνοια. Οι Βρετανοί πολιτικοί τα βάζουν με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για την ελευθερία της μετακίνησης (κανόνες που θα σας αφήσουν να έρθετε) και συναγωνίζονται ποιος θα κάνει πιο δύσκολο για σας να διεκδικήσετε παροχές. Ο Βρετανικός πληθυσμός είναι πιο εχθρικός απέναντί σας απ’ όσο ο γερμανικός ή ο γαλλικός: σχεδόν οι μισοί Βρετανοί πιστεύουν ότι η κυβέρνησή τους θα έπρεπε να απαγορεύσει την είσοδό σας στη χώρα τους, ακόμα κι αν μια τέτοια απαγόρευση θα ήταν αντίθετη με το νόμο. Κατόπιν αυτών, θα πρέπει να έχετε αποκομίσει την εντύπωση ότι δεν είστε ευπρόσδεκτοι.
Ωστόσο είστε. Εκ μέρους της πατρίδας του Εκόνομιστ, σας καλούμε να ’ρθείτε και να δουλέψετε εδώ. Από την 1η Ιανουαρίου έχετε το δικαίωμα να πάτε οπουδήποτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ελπίζουμε ότι πολλοί από σας θα επιλέξετε τη Βρετανία. Παρόλο που οι ηγέτες της φαίνεται πως το έχουν ξεχάσει, η Βρετανία πίεσε ώστε η χώρα σας να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξέροντας ότι κάποια μέρα θα εμφανιζόσασταν στο κατώφλι μας.
Στην αρχή θα αντιμετωπίσετε δυσκολίες. Όμως η ιστορία των πολλών κυμάτων μετανάστευσης που δεχτήκαμε μας λέει πως, πριν να περάσει πολύς καιρός, θα έχετε ενσωματωθεί άνετα στη βρετανική κοινωνία.
Περισσότεροι απ’ όσους παζαρέψαμε
Δεν είναι δικό σας φταίξιμο που οι περισσότεροι συμπατριώτες μας δεν σας θέλουν. Εν μέρει το πρόβλημα είναι οι Πολωνοί. Πριν από δέκα χρόνια, όταν η Βρετανία ήταν μία από τις μονάχα τρεις χώρες που άνοιξαν τις πόρτες τους σ’ αυτούς, η κυβέρνηση διαβεβαίωνε τους ψηφοφόρους ότι μόνο λίγες δεκάδες χιλιάδες θα έρχονταν, και πιθανόν όχι για πολύ. Αντ’ αυτού, ήρθαν περισσότεροι από μισό εκατομμύριο. Και εκτός από εργαζόμενοι που έκοβαν λάχανα και έβαφαν τοίχους (εκτοπίζοντας κάποιους Βρετανούς εργάτες με τον απλό τρόπο της εμφάνισης την κατάλληλη στιγμή), αποδείχτηκε πως ήταν ανθρώπινα όντα που νοικοκυρεύτηκαν και είχαν παιδιά. Δεν ήμασταν πλήρως προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο.
Αλλά αν οι ηγέτες μας έσφαλαν μια δεκαετία πριν ως προς τον αριθμό των Πολωνών και των άλλων Ανατολικοευρωπαίων που επρόκειτο να έρθουν στη Βρετανία, τώρα κάνουν ακόμη μεγαλύτερο λάθος αναφορικά με την επίδρασή των μεταναστών αυτών στη χώρα μας. Οι πολιτικοί ισχυρίζονται ότι οι μετανάστες αυτοί είναι βάρος για τις δημόσιες υπηρεσίες οι οποίες είναι ήδη πιεσμένες από τη λιτότητα. Ανοησίες: όντας νέοι και εύρωστοι δεν τις χρησιμοποιούν συχνά. Και επειδή συνεισφέρουν περισσότερα στο δημόσιο ταμείο απ’ όσα παίρνουν μέσω παροχών και υπηρεσιών -περίπου 35% πιο πολλά, σύμφωνα με εύλογες εκτιμήσεις- διασώζουν τα σχολεία και τα νοσοκομεία μας από μεγαλύτερες περικοπές. Δεν συμπιέζουν πολύ τα ημερομίσθια, κυρίως δε μεταξύ άλλων εργαζόμενων μεταναστών. Βελτιώνουν την οικονομία μας μειώνοντας την αναλογία χρέους-ΑΕΠ. Έστω και λίγο αν είστε σαν κι αυτούς, οικονομικό όφελος θα είστε.
Δυστυχώς οι δημοσκοπήσεις δεν λένε ψέματα. Λίγοι άνθρωποι σας θέλουν εδώ. Όσοι από σας καταλήξουν να ζητιανεύουν ή να κλέβουν -και αναπόφευκτα θα υπάρξουν κάποιοι- θα παρουσιαστούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων μας. Όμως, κατά παράδοξο τρόπο, αυτό θα σας βοηθήσει. Τόσο απεχθής είναι η ιδέα της βουλγαρικής και ρουμανικής μετανάστευσης στους Βρετανούς, που η πραγματικότητα μόνο καλύτερη μπορεί να φαίνεται συγκριτικά. Ο κόσμος θα εκπλαγεί ευχάριστα που η μεγάλη σας πλειονότητα θα έρθει να δουλέψει μάλλον παρά να κάνει τράκα στο κράτος.
Η αγορά εργασίας της Βρετανίας είναι από τις πιο ευέλικτες της Ευρώπης. Η οικονομία της επιτέλους αναπτύσσεται έντονα. Στην πράξη ο λαός της δεν είναι προκατειλημμένος: οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν τεράστια αντίθεση στον ερχομό σας, εμφανίζουν επίσης τους περισσότερους Βρετανούς να εξετάζουν το ενδεχόμενο να σας πάρουν να δουλέψετε στα σπίτια τους. Η χώρα μας είναι εξοικειωμένη με τους μετανάστες. Ιδιαίτερα στο Λονδίνο θα ανακαλύψετε όλα τα είδη των εξωτικών λαών, πολλοί από τους οποίους βρέθηκαν μέσα στην ίδια καταφρόνια όταν πρωτόρθαν. Αν πραγματικά ανησυχείτε για την προκατάληψη, τότε απλώς προσποιηθείτε ότι είστε Ιταλοί· ούτε που θα το καταλάβει κανένας.