Καταδικάζει η ΕΜΔΥΔΑΣ τις πιέσεις και τις απειλές προς μέλη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής

1

Η Ένωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Ανωτάτων Σχολών Χίου (ΕΜΔΥΔΑΣ) με ανακοίνωσή της συμπαρίσταται στα μέλη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής και καταδικάζει τις απαράδεκτες παρεμβάσεις στη λειτουργία του Συμβουλίου και τις απειλές που εκτοξεύτηκαν από επιχειρηματικούς κύκλους κατά μελών του Συμβουλίου.

Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα βγήκε στην επιφάνεια μετά από ραδιοφωνική παρέμβαση του κ. Γιάννη Ξενάκη εκ μέρους του Ξενοδοχειακού Ομίλου Φεγγουδάκη. Ο κ. Ξενάκης καυτηρίασε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που καθυστέρησαν επένδυση του Ομίλου στην οδό Ιωάννη Χρήστου πίσω από το Αεροδρόμιο και καταφέρθηκε εναντίον του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής το οποίο γνωμοδότησε αρνητικά. Μάλιστα σύμφωνα με ρεπορτάζ τοπικής εφημερίδας, η πρόεδρος του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής ζήτησε να παραιτηθεί εξαιτίας των παρεμβάσεων στη λειτουργία του Συμβουλίου (ο Αντιπεριφερειάρχης της ζήτησε να επιστρέψει στην υπηρεσία της και να μην παραστεί στην επίμαχη συνεδρίαση). Ακολούθησε η ανακοίνωση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χίου, όπου εκτός των άνωθεν παραινέσεων σε μέλη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, αναφέρονταν στην απαράδεκτη τακτική να υποβάλλονται μελέτες προς έγκριση, έργων που έχουν ήδη εκτελεστεί (!) και ακολούθησε η επιστολή αγανάτησης του Ομίλου Φεγγουδάκη στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά για τις καθυστερήσεις και καταλήγει ζητώντας την κατάργηση του Τοπικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, της τοπικής επιστημονική έκφρασης δηλαδή πάνω σε κρίσιμα θέματα δόμησης σε προστατευόμενες περιοχές του νησιού, όπως ο Κάμπος.

Η ΕΜΔΥΔΑΣ με την ανακοίνωσή της βάζει τα πράγματα στη θέση τους, καθώς πέρα από την καταδίκη των παρεμβάσεων στο έργο του Συμβουλίου, σημειώνει ότι η σύσταση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής σκοπεύει στην προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος και υπενθυμίζει ότι η γνωμοδότηση του Συμβουλίου αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση αδειών δόμησης, ανεξάρτητα από άλλες εγκρίσεις Υπηρεσιών ή Οργάνων που πιθανόν να απαιτούνται.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΜΔΥΔΑΣ

Το τελευταίο διάστημα με έκπληξη και ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.) Περιφερειακής Ενότητας Χίου. Το Σ.Α αποτελεί ένα ανεξάρτητο Όργανο με συγκριμένες εκ του νόμου αρμοδιότητες στο οποίο μετέχουν και διπλωματούχοι μηχανικοί δημόσιοι υπάλληλοι μέλη της Ένωσής μας. Στις συναντήσεις του Δ.Σ. της Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. Χίου με τα τακτικά μέλη του Σ.Α. και μέλη της Ένωσης μας ενημερωθήκαμε για την ύπαρξη εξωγενών πιέσεων και παρεμβάσεων αναφορικά με τη λειτουργία και αποφάσεις του Συμβουλίου, καθώς επίσης και για απαράδεκτες απειλές που εκτοξευτήκαν εναντίον συναδέλφων σε ραδιοφωνικά και έντυπα μέσα.

Επιβεβαίωση του παραπάνω κλίματος αποτελεί και η απόφαση της Πρόεδρου του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (μέλους της ένωσης μας) να υποβάλλει προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση την παραίτησή της από τη συγκεκριμένη θέση, αρνούμενη να συμβιβαστεί με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και οι οποίες καταφανώς εμποδίζουν την απρόσκοπτη και ανεξάρτητη λειτουργία του Συμβουλίου.

Αξίζει να τονιστεί ότι το συγκεκριμένο Συμβούλιο για την Π.Ε. Χίου συστάθηκε σύμφωνα με το Νόμο 4030/2012 και στελεχώθηκε με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου προκειμένου να γνωμοδοτεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις επί των αρχιτεκτονικών μελετών, όπως ο νόμος προβλέπει και η τεκμηριωμένη θετική γνωμοδότησή του αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση αδειών δόμησης, ανεξάρτητα από άλλες εγκρίσεις Υπηρεσιών ή Οργάνων που πιθανόν να απαιτούνται.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουν όλοι ότι οι διπλωματούχοι μηχανικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, ορίζονται με βάση το νόμο σε μια σειρά από μικτές Επιτροπές και Συμβούλια, στα οποία μετέχουν και ιδιώτες μηχανικοί, και προσφέρουν, χωρίς επιπλέον αμοιβή, τις υπηρεσίες τους, με συνέπεια και υπευθυνότητα, στηριζόμενοι στην επιστημονική τους κατάρτιση και την ιδιαίτερη εξειδίκευσή τους και με γνώμονα πάντοτε την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

Σε κάθε περίπτωση η Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ Χίου καταγγέλλει τις όποιας μορφής παρεμβάσεις και πιέσεις σε τεκμηριωμένες αποφάσεις Ανεξάρτητων Συμβουλίων και Επιτροπών που μετέχουν μέλη της και δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία ΕΜΔΥΔΑΣ θα προστατεύσει και θα υποστηρίξει τα μέλη της απέναντι σε κάθε είδους απειλές από όπου και αν αυτές προέρχονται.

Βήμα του Πολιτισμού και της Πολιτικής, της Οικολογίας και της Δημιουργίας

Συζήτηση1 σχόλιο

  1. Απλωταριά

    Κοινή ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσαν ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Κάμπου και ο Σύνδεσμος Φίλων του Κάμπου «Ο Κάμπος» με την οποία τονίζουν τον σημαντικό ρόλο του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής για την προστασία του Κάμπου.

    Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

    «Με έκπληξη αντιληφθήκαμε πρόσφατα δημοσιεύματα στον Χιακό τύπο με τα οποία αμφισβητούνται οι αρμοδιότητες των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής. Επ’ αυτού έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:

    Τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής θεσπίστηκαν με τα άρθρα 20-25 του ν. 4030/2011 («Νέος Τρόπος Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών Δόμησης, Ελέγχου Κατασκευών και Λοιπές Διατάξεις») σε αντικατάσταση των Επιτροπών Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (Ε.Π.Α.Ε.). Σκοπός του εν λόγω νόμου, σύμφωνα με την αιτιολογική του έκθεση, είναι η θέσπιση «ενός νέου πλαισίου για την έκδοση αδειών δόμησης, τον αδιάβλητο και τεχνικά τεκμηριωμένο έλεγχο των κατασκευών καθώς και τον εκσυγχρονισμό όλων των διαδικασιών αδειοδότησης και παρακολούθησης».

    Αρμοδιότητα των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής, για κάθε οικοδομική εργασία σε παραδοσιακούς οικισμούς, ιστορικούς τόπους, τόπους ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και αρχαιολογικούς χώρους, είναι η γνωμοδότηση επί των αρχιτεκτονικών μελετών, ως προς τη σχέση και τη σύνθεση των όγκων, τις όψεις και τα εν γένει ορατά τμήματά κάθε κτιρίου και ως προς την ένταξή του στο πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον. Άλλωστε, το Σύνταγμα (αρ. 24 παρ. 1 και 6) επιτάσσει ότι το πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον τελεί υπό την προστασία του Κράτους.

    Ο Κάμπος της Χίου («Κάμπος») από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 είναι χαρακτηρισμένος ως ιστορικός τόπος και παραδοσιακός οικισμός και χαίρει της ανάλογης κρατικής προστασίας. Ειδικότερα, ο Κάμπος χαρακτηρίστηκε ως ιστορικός τόπος διότι, μεταξύ άλλων, «αποτελεί μοναδικό οικιστικό γεωργικό σύνολο στον Ελλαδικό χώρο στο οποίο συνυπάρχουν αρμονικά η κατοικία με τις γεωργικές λειτουργίες». Ο χαρακτηρισμός του Κάμπου ως παραδοσιακού οικισμού συνδυάστηκε με την επιβολή ειδικών όρων και περιορισμών της δόμησης (όριο αρτιότητας και κατάτμησης 8.000 τ.μ., μέγιστη δόμηση 400 τ.μ. για τις κύριες χρήσεις, ιδιαίτερα αυστηρές κτιριοδομικές προδιαγραφές κ.ά.) για την προστασία και διατήρηση των στοιχείων που συνθέτουν την παραδοσιακή του φυσιογνωμία.

    Όπως συνάγεται από όλα τα ανωτέρω, το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής της Περιφερειακής Ενότητας Χίου είναι εκ του Νόμου καθ’ ύλην αρμόδιο γνωμοδοτικό όργανο επί των αρχιτεκτονικών μελετών για κάθε οικοδομική εργασία στον Κάμπο. Περαιτέρω, το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο ο Κάμπος χαρακτηρίστηκε ως παραδοσιακός οικισμός και καθορίστηκαν οι ειδικοί όροι και περιορισμοί της δόμησής του (βλ. ΦΕΚ Δ’ 33/17-1-1992), στο άρθρο 21 προβλέπει τα εξής:

    «Για οποιαδήποτε οικοδομική εργασία απαιτείται η έγκριση της Ε.Π.Α.Ε. στην οποία υποβάλλεται η σχετική μελέτη συνοδευόμενη από φωτογραφίες του περιβάλλοντα χώρου, εφόσον πρόκειται για νέα οικοδομή, ή όλων των όψεων του κτιρίου και του περιβάλλοντα χώρου, εφόσον πρόκειται για επισκευή, αναστήλωση ή προσθήκη υπάρχοντος κτιρίου.»

    Δηλαδή, ακόμα και πριν την ισχύ του ν. 4030/2011 κάθε οικοδομική εργασία στον Κάμπο, πλέον τυχόν άλλων εγκρίσεων που απαιτούνται, έπρεπε υποχρεωτικά να τύχει της έγκρισης της αρμοδίας Ε.Π.Α.Ε. (νυν Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής), γεγονός που όφειλε να γνωρίζει κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου στον Κάμπο.

    Η πολυνομία, ο κατακερματισμός και η επικάλυψη αρμοδιοτήτων και η γραφειοκρατία αποτελούν, πράγματι, παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, οι οποίες δυσκολεύουν τους συναλλασσομένους με αυτή. Ωστόσο, τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής τα οποία αντικαθιστούν τις Ε.Π.Α.Ε και τα οποία (α) αποτελούν ανεξάρτητο και μη υποκαθιστάμενο γνωμοδοτικό όργανο και (β) θεσπίστηκαν με πρόσφατο νόμο ο οποίος αποσκοπεί στην βελτίωση της διαδικασίας έκδοσης οικοδομικών αδειών και των συναφών διοικητικών δομών, δε μπορούν να στηλιτεύονται ως υπαίτια για τα ανωτέρω.

    Τέλος, οφείλουμε να επισημάνουμε πως, δυστυχώς, ακόμα και μετά την εφαρμογή του πλαισίου προστασίας του Κάμπου και παρά τους περιορισμούς που αυτό έχει επιφέρει, συνεχίζεται η δημιουργία νέων κατασκευών τελείως ξένων προς τη φυσιογνωμία του. Το εν λόγω γεγονός σε συνδυασμό με τα πολλά άλλα και δισεπίλυτα προβλήματα του Κάμπου (φορολογία, άρδευση, συρρίκνωση παραδοσιακών καλλιεργειών κ.ά.) τον οδηγούν, σταδιακά, στην απώλεια της φυσιογνωμίας του και μοιραία στην απαξίωση. Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την προστασία του Κάμπου και την επίλυση των προβλημάτων του, ταυτόχρονα όμως καλούμε όλους τους αρμοδίους για την προστασία του Κάμπου φορείς σε διαρκή επαγρύπνηση, ώστε όταν βρεθούν λύσεις για τα προβλήματά του να υπάρχει ακόμα αντικείμενο για την εφαρμογή τους.»

Άφησε σχόλιο