Κάτι ωραίο γεννιέται κάθε Πέμπτη στο Εργαστήρι Λογοτεχνικής Αφήγησης

0

Η Απλωταριά ξεκινά από αύριο και κάθε Κυριακή τη δημοσίευση κειμένων των συμμετεχόντων στο Εργαστήρι Λογοτεχνικής Αφήγησης. Ο Γιάννης Μακριδάκης μάς ξεναγεί σε όσα γίνονται κάθε Πέμπτη στο Ομήρειο, εκεί όπου με ενθουσιασμό και πνεύμα ομαδικότητας ξετυλίγεται η περιπέτεια της γραφής.

writing1
Είναι 8 βδομάδες τώρα που στο Εργαστήρι Λογοτεχνικής Αφήγησης με τον Γιάννη Μακριδάκη, κάθε Πέμπτη στο Ομήρειο, οι συμμετέχοντες εξερευνούν τα μυστικά της γραφής, γράφουν και συζητούν για κείμενα και βιβλία, «παιδεύονται» δημιουργικά με τις λέξεις και τις φράσεις. Από αύριο Κυριακή 20/11, η «Απλωταριά» θα φιλοξενεί κάθε Κυριακή από ένα κείμενο κάποιου μέλους της ομάδας του Εργαστηρίου, συμβάλλοντας από τη μεριά της σε μια ωραία πρωτοβουλία.
Για όσα γίνονται στο Εργαστήρι τα απογεύματα της Πέμπτης, το σκοπό, τον τρόπο δουλειάς, μιλήσαμε με τον Γιάννη Μακριδάκη, και του παραχωρούμε αμέσως το λόγο:

Τι είναι το Εργαστήρι Λογοτεχνικής Αφήγησης;
Το εργαστήρι λογοτεχνικής αφήγησης είναι μια ιδέα που υλοποιείται αυτή την περίοδο υπό την αιγίδα του Ομηρείου και φέρνει σε επαφή τους μετέχοντες σε αυτό με τη θεωρία των τεχνικών της αφήγησης, με την πρακτική της καταγραφής και μελέτης της προφορικής λογοτεχνίας και της τέχνης που κυκλοφορεί ελεύθερη μέσα στην κοινωνία, έχει δε στόχο την παραγωγή έργων λόγου από τους «μαθητές του» και τη δημοσίευση των κειμένων τους. Επίσης λειτουργεί και ως λέσχη ανάγνωσης με μηνιαίες συνεδρίες, ανάγνωση και σχολιασμό βιβλίων λογοτεχνίας.

Υπάρχει ανταπόκριση στην πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία;
Έχουμε ήδη μια πολύ σφιχτή και ελπιδοφόρα ομάδα από ανθρώπους οι οποίοι έχουν πολλά και διαφορετικά ενδιαφέροντα για τα είδη της τέχνης του λόγου. Μυθιστόρημα, μικρές ιστορίες, πολιτική λογοτεχνία, ταξιδιωτική λογοτεχνία, λογοτεχνία του φανταστικού, επιστημονικής φαντασίας, κριτική λογοτεχνικού κειμένου, παραμύθι, είναι κάποιες από τις ενότητες στις οποίες έχουν δείξει ενδιαφέρον οι συμμετέχοντες και στις οποίες ασκούνται γράφοντας τις ιστορίες τους. Το σημαντικό είναι ότι κάνουμε προσωπική δουλειά ο καθένας στον χώρο του και μετά πολύ σπουδαία ομαδική δουλειά όλοι μαζί στο εργαστήρι. Υπάρχει ενθουσιασμός, σεβασμός προς τον άλλον, ομαδικότητα και μπορώ να πω ότι ήδη, μετά από 8 συναντήσεις έχουμε δει ο καθένας την πρόοδό του και έχουμε παράξει κάποια αξιόλογα και άξια δημοσίευσης κείμενα, που φιλοδοξούμε να τα επικοινωνήσουμε μέσα από την σχετική στήλη στην Απλωταριά. Επίσης να πω ότι είμαστε ανοιχτοί σε όποιον και όποιαν επιθυμεί να έρθει ακόμη και τώρα στο εργαστήρι. Έτσι κι αλλιώς το μάθημα γίνεται με αυθόρμητες παρεμβάσεις επί των κειμένων που έχουμε γράψει και εκθέτουμε ο καθένας στην ομάδα, οπότε οι τεχνικές και οι θεωρίες επαναλαμβάνονται με διάφορες αφορμές και παραδείγματα συνεχώς. Βρισκόμαστε κάθε Πέμπτη 5.30-7.30 μ.μ. στο Ομήρειο.

Γιάννης Μακριδάκης

Για να πάρουμε μια γεύση, τι είπατε στο τελευταίο «μάθημα»;
Κατά το τελευταίο δίωρο ασχοληθήκαμε με τα κείμενα των συμμετεχόντων, όπως κάνουμε κάθε φορά και με αφορμές που παίρνουμε από αυτά, μιλάμε για ζητήματα τεχνικά της γραφής, όπως π.χ. για την πρώτη φράση, την οπτική του αφηγητή, το ύφος της αφήγησης, τη δομή της ιστορίας, τη φλυαρία που είναι ο εχθρός της τέχνης κ.λπ. Επίσης ασκούμε το αισθητήριό μας διότι αυτό είναι το πρωταρχικό εφόδιό μας και προϋπόθεση για να μπορέσουμε να γίνουμε καλοί αναγνώστες και καλύτεροι συγγραφείς

Θα γίνουν μαθήματα και εκτός Ομηρείου;
Για φέτος τα μαθήματα θα είναι στο Ομήρειο. Αν υπάρξει λόγος και ενδιαφέρον για κάτι άλλο, θα το συζητήσουμε από την επόμενη χρονιά

Τελικά, Γιάννη, τι είναι η γραφή ως πράξη;
Για μένα η συγγραφή είναι μια συνεχής άσκηση κατανόησης των ανθρώπων και του εαυτού μου. Είναι ένας ωραίος τρόπος γνωριμίας και επικοινωνίας με τους ανθρώπους, είναι και η ψυχαγωγία μου. Είναι τρόπος ζωής η δημιουργία ηρώων και ατμόσφαιρας και η συμβίωση συνεχώς μαζί τους. Επίσης είναι νομίζω ένας σπουδαίος τρόπος για να προχωρήσει κανείς τα προσωπικά του θέματα. Όταν τα βάλεις στο χαρτί, σου ανοίγονται δρόμοι, βλέπεις από καινούριες οπτικές γωνίες και ασκείσαι στην ενσυναίσθηση, στο να μπορείς να μπαίνεις στη θέση του άλλου.

Βήμα του Πολιτισμού και της Πολιτικής, της Οικολογίας και της Δημιουργίας

Άφησε σχόλιο