Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε κανονισμό για το δραστικό περιορισμό της κοινής, ελαφριάς πλαστικής σακούλας μεταφοράς προϊόντων σε ποσοστά 80-90%
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο 100.000.000.000 πλαστικές σακούλες, συνήθως, μια και μόνη φορά στην μεταφορά των αγορών μας. Κατά μέσον όρο χρησιμοποιούνται στην ΕΕ περίπου 200 σακούλες ανά κάτοικο. Υπάρχουν, όμως, χώρες όπου χρησιμοποιούνται πάνω από 600 σακούλες κατά μέσον όρο ανά κάτοικο, ενώ σε άλλες έχει περιοριστεί σημαντικά η χρήση τους. Η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στο μέσον.
Περιβαλλοντικά και οικονομικά επιζήμια η πλαστική σακούλα
Σύμφωνα με υπολογισμούς:
- πάνω από 60.000 τόνοι πλαστικού καταλήγουν μέσω της πλαστικής σακούλας στο περιβάλλον ή σε χώρους ταφής των απορριμμάτων στην Ελλάδα.
- κάθε νοικοκυριό πετάει στα σκουπίδια αρκετές δεκάδες ευρώ λόγω πλαστικής κι άλλης συσκευασίας μιας χρήσης,
- συνολικά οι πλαστικές σακούλες μιας χρήσης – ένα προϊόν που χρησιμοποιείται μία ή το πολύ δυο φορές – κοστίζουν στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά πάνω από 30.000.000 ευρώ ετησίως,
Χώρες όπως η Ιρλανδία πέτυχαν μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας μιας χρήσης κατά 80% με εφαρμογή πολιτικής χρέωσής της χωριστά, στο ταμείο. Ορισμένες άλλες χώρες έχουν απαγορεύσει τη χρήση πλαστικής σακούλας. Εναλλακτικές λύσεις απέναντι στην πλαστική σακούλα μιας χρήσης υπάρχουν, είτε με επαναχρησιμοποίηση πολλές φορές της ίδιας πλαστικής σακούλας ή πιο ανθεκτικής πλαστικής ή υφασμάτινης.
Μείωση σε 90 το πολύ σακούλες ανά έτος ανά πολίτη μέχρι το 2019
Τόσο οι πολίτες όσο και οι επιχειρήσεις και η διοίκηση πρέπει να εφαρμόσουν πιστά τον νέο Κανονισμό που προβλέπει είτε χρέωση της χρήσης πλαστικών σακουλών χωριστά στο ταμείο (και όχι ενσωμάτωση του κόστους τους μέσω των προϊόντων) είτε υιοθέτηση μέτρων που θα διασφαλίζουν ότι κατά μέσον όρο κάθε πολίτης περιορίζει την κατανάλωση πλαστικών σακουλών σε 90 το πολύ μέχρι το 2019 και σε λιγότερες από 40 το αργότερο μέχρι το 2025 , και μετά. Τα Κράτη Μέλη θα πρέπει να υποβάλλουν ετήσιες εκθέσεις, ξεκινώντας 36 μήνες μετά την έναρξη ισχύος της νομοθεσίας, για την ετήσια κατανάλωση πλαστικών σακουλών μεταφοράς, σύμφωνα με κοινή μεθοδολογία.
«Παραπλανούν» οι φωτοδιασπώμενες σακούλες
Στη χώρα μας προωθήθηκε ως δήθεν «φιλική στο περιβάλλον» μια σακούλα που βασίζεται σε τεχνολογία που διασπάει κάτω από ορισμένες συνθήκες το απλό πλαστικό σε μικρά κομματάκια (φωτο ή «οξο-διασπώμενες» πλαστικές σακούλες μεταφοράς). Οι σακούλες αυτές όμως δεν καταστρέφονται αλλά μόνο διασπώνται σε πολύ μικρά κομματάκια, με αποτέλεσμα να διασκορπίζονται στον χώρο μικρο-πλαστικά που γίνονται εύκολα τροφή των διαφόρων ζώων ή επιβαρύνουν το περιβάλλον. Ο νέος κανονισμός προβλέπει μέτρα για αποφυγή παραπλανητικής διαφήμισης κι επισήμανση των βιο-αποικοδομήσιμων και λιπασματοποιήσιμων πλαστικών σακουλών μεταφοράς.