Το 34ο μέρος του αφιερώματος του Βασίλη Αγιαννίδη στον Κάμπο της Χίου με τα σπίτια της οικογένειας Φραγκιάδη
Διαβάστε εδώ το εισαγωγικό σημείωμα του αφιερώματος
Η οικογένεια Φραγκιάδη μετοίκησε από τον Μυστρά στην Χίο τον 16ο αιώνα. Η γενεαλογία της ξεκινάει από τις αρχές του 18ου αιώνα. Το 1822 απαγχονίστηκαν ο Μητροπολίτης Χίου Πλάτων Φραγκιάδης και ο Ζωρζής Φραγκιάδης. Μέλη της βρίσκονται, μετά την Σφαγή, κυρίως στο Λονδίνο και στην Αθήνα αλλά και στην Κωνσταντινούπολη, στη Σύρα, στο Λονδίνο, στο Μάντσεστερ, στην Τεργέστη, στη Νέα Υόρκη και στην Αλεξάνδρεια.
Ενδεικτική βιβλιογραφία: Philip Argenti, Libro d’Oro de la Noblesse de Chio, 1-2, London 1955, Γεωργίου Ζολώτα, Η Ιστορία της Χίου, 1 Β, Αθήνα 1923, Mihail Dimitri Sturdza, Grandes Familles de Grèce, d’ Albanie et de Constantinople, Paris 1999.
1. Σπηλάδια. Αναφέρεται στις σελίδες 310 και 667 στον Κάμπο του Περρή, νούμερο 136 στο τοπογραφικό του Smith όπου αναγράφεται σαν Ράλλικο, νούμερο 169 στο τοπογραφικό του Ζολώτα και νούμερο 38 στο φύλλο Ι’ στον χάρτη του Μαστοράκη. Αρχικά ιδιοκτησία Βούρου, κατόπιν Φραγκιάδη και μετά Νταΐκου.
2. Καλαμπάκα. Αναφέρεται στις σελίδες 606 και 667 στον Κάμπο του Περρή, νούμερο 194 στο τοπογραφικό του Smith, νούμερο 322 στο τοπογραφικό του Ζολώτα και νούμερο 38 στο φύλλο Γ΄ στον χάρτη του Μαστοράκη. Αρχικά ιδιοκτησία Ιουστινιάνι και κατόπιν Φραγκιάδη.
3. Ο Περρής αναφέρει στην σελίδα 666 πως το περιβόλι ιδιοκτησίας αρχικά Γεωργιάδη, κατόπιν Κουβελά, μετά Φραγκιάδη και έπειτα Ζωγράφου αγοράστηκε από τον Μικέ Σέρμπο και ενσωματώθηκε στο Νεγρεπόντικο. Ο Σέρμπος το κληροδότησε στην κόρη του Μιμίνα, σύζυγο Κωνσταντίνου Αναστασάκη. Σημειώνεται με νούμερο 67 στο τοπογραφικό του Ζολώτα το οποίο συμπίπτει με το νούμερο 220, ιδιοκτησία Μαυροκορδάτου και Αυγερινού, το οποίο επίσης ενσωματώθηκε στο Νεγρεπόντικο. Ο Περρής αναφέρει την ύπαρξη του Φραγκιάδικου σε αυτήν την περιοχή μόνο στην συγκεκριμένη σελίδα.
4. Ο Ζολώτας αναφέρει στη σελίδα 344 την ύπαρξη ενός κτήματος ιδιοκτησίας Φραγκιάδη στην Καρδαμάδα, το οποίο περιήλθε στην οικογένεια Σκαναβή και εκείνη το δώρισε στο νοσοκομείο της Χίου στα τέλη του 18ου αιώνα. Ίσως πρόκειται για κάποιο από τα 25 περιβόλια που κατείχε ο Ζαννής Σκαναβής την εποχή της ακμής του. Δεν εντοπίστηκε.
Συζήτηση9 Σχόλια
Το όνομα Φραγκιάδη ανέκαθεν η οικογένεια το έγραφε με γκ (όχι με 2 γ)
Ευχαριστώ
Γιάννης Ευστρ. Φραγκιάδης
Ευχαριστούμε πολύ για την διευκρίνηση, το διορθώσαμε.
Φιλικά, Βασίλης Αγιαννίδης
Καλησπέρα «ξάδελφε» και Καλή Χρονιά!
Κύριε Αγιαννίδη, συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά σας την οποία έθεσε στη προσοχή μου ο Παππάς της Αγίας Σοφίας στο Λονδίνο.
Κίμων-Νικόλαος Φραγκιάδης του Παναγιώτη υιού Φραγκίσκου Φραγκιάδη εκ Αλεξάνδρειας Αιγύπτου. Τηλ. 6974-977094
Καλημέρα. Πράγματι κάποιοι αναφέρουν εσφαλμένα ότι ο Ζωρζής Φραγκιάδης απαγχονίστηκε το 1822. Αυτή η πληροφορία δεν είναι ορθή. Εκτός από τον Μητροπολίτη Πλάτωνα Φραγκιάδη, το 1822 αποκεφαλίστηκε, στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε μεταφερθεί ως όμηρος από τη Χίο, άλλο μέλος της οικογένειας, ο Φραγκίσκος Φραγκιάδης, κατά πάσα πιθανότητα αδελφός του Πλάτωνα (κατά κόσμον Πανταλέοντα) και του Ζωρζή. Ο Φραγκίσκος Φραγκιάδης αναφέρεται ως επικεφαλής του οίκου Κοντόσταυλου και Σια του Λονδίνου, όπου ήταν ήδη πριν το 1822 εγκατεστημένος άλλος αδελφός, ο Στέφανος Φραγκιάδης. Αναφορά στον αποκεφαλισμό του Φραγκίσκου Φραγκιάδη βρίσκουμε σε πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες της εποχής. Τόσο ο Πλάτωνας, όσο και ο Στέφανος, είχαν αλληλογραφία με τον Αδαμάντιο Κοραή.
Ο Ζωρζής με το μικρό τότε γιό του Εμμανουήλ, διέφυγαν από τη Χίο στην Ανκόνα της Ιταλίας. Γνωρίζουμε από επιστολές ότι ο Καποδίστριας ανέθεσε στον Ζωρζή για μερικά χρόνια την επιστασία των ελληνικών σχολείων της Ιταλίας. Ο Εμμανουήλ πήγε σε εμπορική σχολή στην Ελβετία, όπου μετέβη με συστατική επιστολή του Καποδίστρια. Στη συνέχεια πήγε στην Αγγλία, στο θείο του Στέφανο που όπως προαναφέραμε ήταν εγκατεστημένος εκεί πριν την Καταστροφή της Χίου και διηύθυνε τον εμπορικό οίκο Φραγκιάδη – Ροδοκανάκη. Ο γιός του Εμμανουήλ, Στέφανος, επέστρεψε στην Ελλάδα στα τέλη του 19ου αιώνα.
Με την ευκαιρία ήθελα να σας συγχαρώ για την προσπάθειά σας και τις πολύτιμες πληροφορίες που συγκεντρώνετε.
Με εκτίμηση,
Αλέξης Φραγκιάδης, γιός του Ιωάννη (που έκανε και το προηγούμενο σχόλιο), δισέγγονος του προαναφερόμενου Στέφανου.
Ευχαριστούμε πολύ για τις ενδιαφέρουσες και πολύτιμες πληροφορίες. Φιλικά, Βασίλης Αγιαννίδης
Η οικογένεια Φραγκιαδάκη που έχει Παγκρήτια παρουσία σχετίζεται με την οικογένεια Φραγκιάδη;
Ο Χιώτης ιστορικός Γεώργιος Ζολώτας (Ιστορία της Χίου, τόμος 2 β, Αθήνα 1923) αναφέρει πως η οικογένεια Φράγκου, στον πληθυντικό Φράγκοι ή Φραγκιάδες, ήρθε στη Χίο από τον Μιστρά. Υποθέτω πως εάν η οικογένεια Φραγκιαδάκη πήγε στην Κρήτη από το Μιστρά αποτελεί κλάδο της ίδιας οικογένειας. Β.Α.
Τι γνωρίζεται για τον Γεώργιο Φραγκιάδη, γιο του Εμμανουήλ Φραγκιάδη και αδελφό του Στέφανου, που γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1839 και πέθανε στη Νέα Υόρκη το 1873.
Παρακαλώ ενημερώστε με στο e-mail μου mfrangiadis@hotmail.gr
Ο Γεώργιος Φραγκιάδης ήταν ο πρωτότοκος γιός του Εμμανουήλ. Σύμφωνα με προφορικές πληροφορίες “George Emmanuel Franghiadi, the elder son of Emmanuel, was closely connected to Maximilian of Mexico, younger brother of the Austrian emperor Franz Joseph I and invested great part of his fortune in Maximilian’s success. Their contact probably dated from the period Maximilian was governor of Italy, where the Franghiadis had commercial branches and partnerships. He suffered serious losses following to Maximilian’s overthrow and execution in Mexico (1867). George then probably moved to US, where he died at a relatively young age (1873). His descendants still live in the US.”