Η οικουμενική διακήρυξη της Greenpeace για τα δικαιώματα των ενεργειακά αυτόνομων πολιτών αναγνωρίζει την σημασία της τοπικής αυτοπαραγωγής ενέργειας και υποστηρίζει ότι σήμερα η παροχή ενέργειας δεν πρέπει να είναι προνόμιο μερικών ενεργειακών κολοσσών
Πριν λίγα χρόνια σε αυτόν εδώ τον τόπο, η μόνιμη επωδός των υποστηρικτών του σχεδίου της Iberdrola – Ρόκας απέναντι στα επιχειρήματα όσων διαφωνούσαν με το φαραωνικό σχέδιο της ισπανικής πολυεθνικής, ήταν ότι πρόκειται για παρωχημένα ιδεολογήματα που λειτουργούσαν υπέρ του λόμπι των πετρελαϊκών εταιρειών. Η σημασία της αυτοπαραγωγής και η δίκαιη χρήση του ενεργειακού δυναμικού της Χίου απαξιώνονταν στο δημόσιο διάλογο με το πονηρό, αλλά εντελώς άστοχο, δίλημμα «Με το πετρέλαιο ή με τις ανεμογεννήτριες;»
Σήμερα η μεγάλη περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace ανακοινώνει την Οικουμενική Διακήρυξη Δικαιωμάτων των Ενεργειακά Αυτόνομων Πολιτών η οποία βάζει στόχο την απεξάρτηση από το πετρέλαιο μέσω μικρών μονάδων ΑΠΕ και ενός πιο δίκαιου συστήματος παραγωγής ενέργειας που δεν θα είναι προνόμιο των ενεργειακών κολοσσών.
H οικουμενική διακήρυξη
για τα δικαιώματα των ενεργειακά αυτόνομων πολιτών
Γνωρίζουμε ότι το να εξασφαλίσουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες χωρίς να καταστρέψουμε άλλο τον πλανήτη, καθώς και η μετάβαση σε 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι απαραίτητα βήματα για το μέλλον του πλανήτη και της ανθρωπότητας..
Αναγνωρίζουμε ότι η τοπική αυτοπαραγωγή ενέργειας είναι το θεμέλιο για την κοινωνικά δίκαιη μετάβαση της οικονομίας σε 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Βλέπουμε ότι οι τεχνολογίες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν εξελιχθεί τόσο πολύ που επιτρέπουν σε κάθε πολίτη, κοινότητα ή εταιρεία να παράγει τη δική του καθαρή ενέργεια. Επιτρέπουν στο κράτος να ασκήσει κοινωνική πολιτική βοηθώντας ευάλωτα νοικοκυριά και κοινότητες να αποκτήσουν πρόσβαση στη δική τους παραγωγή καθαρής ενέργειας.
Πιστεύουμε ότι στον 21ο αιώνα, η παροχή ενέργειας δεν θα έπρεπε να είναι προνόμιο μερικών κολοσσών παραγωγής ενέργειας, αλλά το δικαίωμα όλων.
Οι χώρες του κόσμου που υπέγραψαν την Συνθήκη του Παρισιού επιβεβαίωσαν την υπόσχεσή τους να κρατήσουν την παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 °C και να προσπαθήσουν να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5°C. Με δεδομένο ότι η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά 100% και η κοινή κατανόηση των δικαιωμάτων ενέργειας είναι τα πιο σημαντικά βήματα για την πλήρη επίτευξη όλων των στόχων της Συνθήκης του Παρισιού, ανακηρύσσουμε αυτή την Οικουμενική Διακήρυξη Δικαιωμάτων των Ενεργειακά Αυτόνομων Πολιτών ως μία κοινή βάση προόδου για όλους τους ανθρώπους και όλα τα κράτη.
Άρθρο I:
Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να παράγει, να καταναλώνει και να αποθηκεύει ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, καθώς και να λαμβάνει ένα δίκαιο αντίτιμο για την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας και να συμμετέχει σε μηχανισμούς ελέγχου ζήτησης.
Άρθρο II:
Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα σε απλές και διαφανείς διοικητικές, αδειοδοτικές και προγραμματικές διαδικασίες, ώστε οποιοσδήποτε επιθυμεί να γίνει ενεργειακά αυτόνομος πολίτης να μπορεί εύκολα να το κάνει.
Άρθρο III:
Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα σε πολιτικές υποστήριξης για να παράξει καθαρή ενέργεια, καθώς και την εγγύηση ότι οι φόροι και οι χρεώσεις δεν θα τιμωρούν ούτε θα αποθαρρύνουν την ενεργή συμμετοχή στην αγορά, αλλά θα αντικατοπτρίζουν τα οφέλη της διαμερισμένης παραγωγής ενέργειας.
Η αναγνώριση από τους ένθερμους υποστηρικτές των ΑΠΕ των στρεβλώσεων σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο που δημιουργούνται από την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων των ενεργειακών εταιρειών είναι ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της πιο δίκαιης χρήσης του αιολικού δυναμικού και της προσαρμογής στην κλίμακα των νησιωτικών περιοχών. Ένα δεύτερο βήμα πρέπει να είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών από τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης για την υιοθέτηση των παραπάνω με την δημιουργία μικρών αποκεντρωμένων μονάδων ΑΠΕ. Θα αξιοποιήσουμε το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) έχει «παγώσει» την υλοποίηση του σχεδίου της Iberdrola – Ρόκας ή σε λίγα χρόνια θα βρεθούμε δεμένοι στο ενεργειακό άρμα της ισπανικής πολυεθνικής;