Greenpeace & WWF: Το τέλος στα ορυκτά καύσιμα είναι θέμα πολιτικής απόφασης

0

Με μόλις 12 χρόνια να απομένουν πριν η ανθρωπότητα χάσει οριστικά κάθε πιθανότητα συγκράτησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στον +1,5°C, η Greenpeace και το WWF Ελλάς τονίζουν πως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι θέμα εθνικής συνεννόησης. 

WWF και Greenpeace ζητούν από τους πολιτικούς αρχηγούς δημόσιες δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης απειλής, με άμεσο τερματισμό των νέων επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα και πλήρη απεξάρτηση μέσα στα επόμενα 20-25 χρόνια.

Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, θέτει χαμηλής φιλοδοξίας στόχους και αποτυγχάνει πλήρως να ευθυγραμμιστεί με τις προειδοποιήσεις της επιστήμης για άμεση μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ως το 2030 και την ουσιαστική εκμηδένισή τους πριν το 2050. Αντίθετα, υποστηρίζει σενάρια αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη άνω των 3°C, αφού προβλέπει συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα και έρευνες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων για τις επόμενες δύο δεκαετίες. Στη διαβούλευση, οι δύο οργανώσεις κατέθεσαν από κοινού σχόλια και ανέδειξαν την ανεπάρκεια του σχεδίου για επιστημονικά έγκυρη και πολιτικά γενναία κλιματική δράση.

Την ίδια ώρα, στο Κατοβίτσε της Πολωνίας διεξάγεται η 24η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP24. Αυτή η συνάντηση κορυφής έρχεται αμέσως μετά τη δημοσίευση της ειδικής έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για το Κλίμα, η οποία προειδοποιεί για την τελευταία ευκαιρία της ανθρωπότητας να εκμηδενίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πριν τα μέσα του αιώνα, ώστε να διατηρήσουμε ζωντανές τις ελπίδες για συγκράτηση της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας στον 1,5°C και να αποφύγουμε τα πιο εφιαλτικά σενάρια για το μέλλον του πλανήτη μας. Οι συνέπειες που περιγράφονται στην έκθεση της IPCC για τη Μεσόγειο είναι δραματικές και μας αφορούν όλους, σήμερα. Ο χρόνος για συζητήσεις και αναλύσεις τελείωσε με την έκθεση της IPCC.

Η Greenpeace και το WWF Ελλάς, απευθύνουν ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή στη Δράση για το Κλίμα που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου στην πρωτεύουσα. Αυτή την Κυριακή, η Αθήνα, μαζί με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα προς τους ηγέτες του κόσμου, ζητώντας τώρα γενναίες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Νομίζω ότι αν οι επιστήμονες του ΟΗΕ μπορούσαν να έρθουν την Κυριακή στην πορεία, θα κρατούσαν πλακάτ που θα έγραφε ‘λάβετε δράση τώρα, ηλίθιοι!’. Αντί αυτού μας έδωσαν την Ειδική Έκθεση, η οποία δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας: ακύρωση όλων των νέων επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα και απεξάρτηση αρκετά πριν το 2050. Κυριολεκτικά την ενδεκάτη ώρα, οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν την ευκαιρία να αποφασίσουν σε ποια πλευρά της ιστορίας θα σταθούν: της Ελλάδας ή της βιομηχανίας των ορυκτών καυσίμων”, ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Το όριο των 1,5°C είναι η κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεράσουμε αν θέλουμε να διασφαλίσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη όχι των μελλοντικών γενεών αλλά της παρούσας. Η Ελλάδα θα πρέπει να πάψει να ισορροπεί σε δυο βάρκες με αντίθετη κατεύθυνση και μεταξύ ορυκτών καυσίμων και καθαρής ενέργειας να επιλέξει το δεύτερο. Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα πρέπει να αποσυρθεί και επανέλθει με πιο φιλόδοξους στόχους” ανέφερε ο Σταύρος Μαυρογένης, συνεργάτης κλιματικής και ενεργειακής πολιτικής στο WWF Ελλάς.

Άφησε σχόλιο