Το 7ο μέρος του αφιερώματος του Βασίλη Αγιαννίδη στον Κάμπο της Χίου με τα σπίτια της οικογένειας Γριμάλδη
Διαβάστε εδώ το εισαγωγικό σημείωμα του αφιερώματος
Πρόκειται για μία από τις πιο γνωστές οικογένειες της ευρωπαϊκής αριστοκρατίας με καταγωγή είτε από τη Νορμανδία, είτε από τη Narbonne στη νοτιοδυτική Γαλλία. Οι Γριμάλδη αναφέρονται σε πηγές από το 1030 και κλάδος τους βασιλεύει στο Μονακό από το 1297. Στη Γένοβα έπαιξαν σπουδαίο πολιτικό ρόλο, έδωσαν δόγηδες, γερουσιαστές και μέλη του Συμβουλίου της πόλης και αποτέλεσαν μία από τις τέσσερεις μεγάλες οικογένειες οι οποίες διεκδικούσαν κατά το Μεσαίωνα τη διακυβέρνηση της Δημοκρατίας της Γένοβας. Απέκτησαν τίτλους και μεγάλες φεουδαρχικές ιδιοκτησίες στη Γαλλία, στην Ισπανία και στη Σικελία. Ο Oberto Grimaldi εγκαθίσταται το 1425 στη Λέσβο, κατόπιν στη Νάξο και τέλος στη Χίο. Οι απόγονοι του, οι οποίοι ασπάζονται την Ορθοδοξία από το 1566 και μετά, ζουν στο νησί έως τις αρχές του 20ού αιώνα. Βρίσκονται στη Σμύρνη από το 1819 και μετά τη Σφαγή στη Σύρα, στο Λονδίνο και στη Ρουμανία. Το 1822 σφαγιάζεται ο Ζαννής Κωνσταντίνου Γριμάλδης (γεννήθηκε το 1786).
Ο Αργέντης, αν και δεν έχει συντάξει γενεαλογικό δέντρο των Γριμάλδη, παραθέτει πληροφορίες για δέκα γενιές από το 1600 περίπου έως το 1937. Ο Αλέξανδρος Γριμάλδης και η σύζυγος του Francesca Clergue είναι γονείς της Εσμεράλδας Γριμάλδη (†1666) η οποία νυμφεύεται το 1659 τον Παντελή Ροδοκανάκη (1633-1689) και είναι πρόγονοι του πολιτικού Δημητρίου Μαξίμου.
Ο Ιωάννης Γριμάλδης και η σύζυγος του Clara Guizo είναι γονείς της Βιέρας Γριμάλδη (1696-1762) η οποία νυμφεύεται τον Λέοντα Αργέντη (1683-1743) και είναι πρόγονοι των υφιστάμενων κλάδων της οικογένειας Αργέντη.
Η Γιαγκού Γριμάλδη νυμφεύεται τον Ιάκωβο Σγούτα ο οποίος σφαγιάζεται το 1822.
Η Φράγκα Γεωργίου Γριμάλδη (†1871) νυμφεύεται το 1810 τον Κωνσταντίνο Καλβοκορέση (1778-1841) και είναι πρόγονοι του αμερικανού ναυάρχου George Partridge Calvocoressi.
Ο Ιωάννης Γριμάλδης και η σύζυγος του Μαρία Κάππαρη είναι γονείς της Αλεξάνδρας Γριμάλδη (1875-1925) η οποία νυμφεύεται τον Παύλο Νεγρεπόντη (1863-1927) και είναι πρόγονοι του υφιστάμενου κλάδου της οικογένειας Καλβοκορέση.
Τέλος, στο Λονδίνο πεθαίνει το 1912 ο Κωνσταντίνος Γριμάλδης (γεννήθηκε το 1832), γιός του Γεωργίου Γριμάλδη και της Υπατίας Μαυροκορδάτου. Η σύζυγος του Μιμίκα Ροΐδη αποβιώνει στο Λονδίνο επίσης, το 1937.
Ενδεικτική βιβλιογραφία: Philip Argenti, Libro d’Oro de la Noblesse de Chio, 1-2, London 1955, Angelo M.G. Scorza, Le Famiglie Nobili genovesi, Genova 2003, Mihail Dimitri Sturdza, Grandes Familles de Grèce, d’ Albanie et de Constantinople, Par;is 1999.
1. Φραγκοβούνι. Αναφέρεται στις σελίδες 266, 267 και 268 στον Κάμπο του Περρή, νούμερο 131 στο τοπογραφικό του Smith, νούμερο 88 στο τοπογραφικό του Ζολώτα και νούμερο 23 στο φύλλο Στ΄ στο χάρτη του Μαστοράκη. Αρχικά ιδιοκτησία Μαύρου, κατόπιν Γριμάλδη, μετά Παλαβή και έπειτα Μαμούνα. Σήμερα δεν σώζονται πολλά πράγματα από αυτό που αναφέρει ο Περρής σαν ένα κτήμα που μελετήθηκε «από όλους σχεδόν τους ασχοληθέντες με τα αρχοντικά του Κάμπου». Στο τοπογραφικό του Smith σημειώνεται στη θέση που είναι το περιβόλι Ρίζου – Joinville (Ζουανβίλ) – Μουτσάτσου – Παντελίδη (χάρτης Α). Στο τοπογραφικό του Ζολώτα, μεταξύ του κτήματος Γριμάλδη και της Καθολικιάς Παναγιάς παρεμβάλλεται η ιδιοκτησία Δεπόρτε (χάρτης Β). Ο δε Sturdza παραθέτει σαν ιδιοκτησία της οικογενείας το νυν κτήμα Παντελίδη. Πιθανόν τα τρία περιβόλια, Joinville, Γριμάλδη και Δεπόρτε, να αποτέλεσαν κάποτε ένα.
2. Ο Φίλιππος Αργέντης αναφέρει και μια ιδιοκτησία της οικογενείας στο Τάλαρος η οποία δεν εντοπίστηκε.
Συζήτηση2 Σχόλια
Εξαιρετική η εργασία σας και για τους Γριμάλδη σε ένα μπράβο δεν μπορεί να κανείς να εγκλωβίσει:το πάθος, τη σύλληψη της ιδέας, την επίπονη και επίμονη έρευνα.Σας ευχαριστούμε που μας τα προσφέρατε!!
Ε.Παπαζή
Εξαιρετική δουλειά μπράβο σου και ευχαριστώ για το μάθημα ιστορίας!