Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατέταξε το επεξεργασμένο κρέας στα καρκινογόνα και το κόκκινο κρέας στα «πιθανώς καρκινογόνα»
Προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα δημιουργούν τα αποτελέσματα της έρευνας, μιας από τις μεγαλύτερες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 20 χρόνια, για τις διατροφικές μας συνήθειες. Ομάδα εργασίας από 22 εμπειρογνώμονες από 10 χώρες εξέτασε πάνω από 800 μελέτες αναφορικά με τη συσχέτιση της κατανάλωσης κρέατος με 12 τύπους καρκίνου σε πληθυσμούς με διαφορετικές δίαιτες.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την έρευνα, η συσχέτιση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος με καρκινογενέσεις αφορά κυριώς σε καρκίνο του παχέος εντέρου και λιγότερο σε καρκίνο του παγκρέατος και του προστάτη. Ο όρος κόκκινο κρέας αποδίδεται σε όλους τους τύπους των μυών κρέατος θηλαστικών, όπως το βόειο κρέας, το μοσχαρίσιο, το χοιρινό, το αρνίσιο, το κατσικίσιο και το κρέας αλόγου. Σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα, το επεξεργασμένο κρέας ταξινομήθηκε ως καρκινογόνο, με βάση «επαρκή αποδεικτικά στοιχεία» ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος προκαλεί καρκίνο του παχέος εντέρου. Επεξεργασμένο θεωρείται το κρέας που έχει μετασχηματιστεί για να βελτιωθεί η γεύση του ή να συντηρηθεί καλύτερα (αλάτισμα, ωρίμανση, ζύμωση, κάπνισμα κτλ). Παραδείγματα επεξεργασμένου κρέατος είναι τα λουκάνικα, τα αλλαντικά, οι κονσέρβες, τα παρασκευάσματα κρέατος και σάλτσες με βάση το κρέας.
Επιπτώσεις από την κατανάλωση κρέατος
Οι εμπειρογνώμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κάθε μερίδα 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος που καταναλώνονται καθημερινά αυξάνει τον κίνδυνο για ορθοκολικό καρκίνο κατά 18%!
«Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου για ένα άτομο, λόγω της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος παραμένει μικρός, αλλά αυξάνεται με ανάλογα με την ποσότητα του κρέατος που καταναλώνεται» δήλωσε ο Δρ Kurt Straif, επικεφαλής του προγράμματος των μονογραφιών του Διεθνή Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και επεσήμανε ότι «Εν όψει του μεγάλου αριθμού των ατόμων που καταναλώνουν επεξεργασμένο κρέας, η παγκόσμια επίπτωση στην εμφάνιση καρκίνου έχει σημασία για τη δημόσια υγεία». Ο δρ Christopher Wild, διευθυντής της IARC, συμπλήρωσε ότι «τα ευρήματα επιβεβαιώνουν περαιτέρω τις τρέχουσες συστάσεις για περιορισμό στην κατανάλωση κρέατος», σημειώνει ωστόσο ότι το κόκκινο κρέας έχει θρεπτική αξία και ως εκ τούτου πρέπει να συνεχιστούν οι έρευνες προκειμένου να εξισορροπηθούν οι κίνδυνοι και τα οφέλη στη δημόσια υγεία από την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος.