Παράνομη η τοποθέτηση των προβάτων στη φάτνη της πλατείας Βουνακίου

2

Όσο και αν ακούγεται «παράξενο» σε πολλούς, τα ζωντανά ζώα (είτε αυτά είναι ελάφια, είτε πρόβατα) απαγορεύονται να τοποθετούνται ως ζωντανά «στολίδια» στις φάτνες που είθισται να αποτελούν μέρος της εορταστικής διακόσμησης των πλατειών των πόλεων την περίοδο των Χριστουγέννων. Δεν το λέμε εμείς, ο νόμος 4039/2012 το λέει, που ψηφίστηκε το Φλεβάρη για την «προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση».

Φωτογραφία από την ιστοσελίδα του Δήμου Χίου

Στην καταγγελία της φιλοζωικής οργάνωσης «ΔΡΑΣΗ MΚΟ PSYCHANIMAL – Ομάδα Eυκαιρία Ζωής για τα Ζώα Φάρμας» που έκανε γνωστό το θέμα της παράνομης τοποθέτησης ζωντανών ζώων στις φάτνες, γίνεται λόγος για μη τήρηση 2 άρθρων του νόμου 4039/2012 που σχετίζονται με την «Απαγόρευση χρησιμοποίησης κάθε είδους ζώου σε κάθε είδους θεάματα και άλλες συναφείς δραστηριότητες» & «Κακοποίηση των ζώων»). Ίσως το θέμα της κακοποίησης ή μη των ζώων στη φάτνη να σηκώνει συζήτηση. Η ρητή όμως απαγόρευση χρησιμοποίησης των ζώων για τη δική μας «διασκέδαση», σίγουρα δεν επιτρέπει διαφορετικές ερμηνείες (άρθρο 12, παρ. 2): «Απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε επιχειρήσεις ψυχαγωγικών παιχνιδιών, πίστας αυτοκινητιδίων, μουσικών συναυλιών, επιδείξεων, πανηγυριών ή άλλων καλλιτεχνικών ή ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, εφ’ όσον τα ζώα χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμά τους».

Εισαγγελείς στη Θεσσαλονίκη που ενημερώθηκαν από φιλόζωους πολίτες για τις «ζωντανές φάτνες», αντέδρασαν άμεσα και ζήτησαν την τήρηση της νομιμότητας. Τα ζώα σε πλατείες τις συμπρωτεύουσας αφαιρέθηκαν, ενώ σύμφωνα με ρεπορτάζ ΜΜΕ έγινε και μία σύλληψη. Αντιδράσεις πολιτών έχουν υπάρξει και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, αλλά όχι στην πόλη μας, αν και στην καταγγελία της φιλοζωικής οργάνωσης αναφέρονταν και η Χίος (μαζί με Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ρόδο) ως μία από τις πόλεις με τις «ζωντανές φάτνες».

Η εξοικείωση των πολιτών και κυρίως των παιδιών με την αντίληψη ότι τα ζώα είναι «παιχνίδια» για την διασκέδασή μας και την ψυχαγωγία μας, είναι λανθασμένη και επικίνδυνη. Τα ζώα, ως έμψυχα όντα έχουν ανάγκες και συναισθήματα και ως «αναπτυγμένη κοινωνία» (που θέλουμε να θεωρούμαστε) οφείλουμε να τα σεβόμαστε. Είναι κρίμα η Δημοτική Αρχή, που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει βήματα προόδου ως προς την προστασία των ζώων, να προβαίνει σε μια τέτοια κίνηση που δείχνει έλλειψη σεβασμού προς τα ζώα και αποτελεί κακό παράδειγμα μη τήρησης της νομιμότητας.

Βήμα του Πολιτισμού και της Πολιτικής, της Οικολογίας και της Δημιουργίας

Συζήτηση2 Σχόλια

  1. Argyroudi Gioula

    καμιά φορά μπροστά στους νόμους η λογική σηκώνει τα χέρια ψηλά! Δεν προτίθεμαι ουδόλως να υπερασπισθώ την επιλογή του Δήμου, αλλά βρε παιδιά έλεος. Ο νόμος αυτός δεν συμπεριλαμβάνει τα pet shops που εσχάτως στην νεόπλουτη καταναλωτική κοινωνία, αντικατέστησαν εν πολλοίς τα μαγαζιά με τα παιχνίδια; Εκεί τα ζώα που τις περισσότερες φορές λαθραία περνούν τα σύνορα των τροπικών χωρών τους δεν βιώνουν ένα σοκ από τον εγκλεισμό και την εν γένει αλλαγή της ζωής τους, για να καταλήξουν πολλές φορές στα αζήτητα αφού ένα ιγκουάνα αποδεικνύεται λιγότερο φιλικό και διασκεδαστικό εν τέλει από το farmville k.a παιχνίδια των καλωδιωμένων ελληνοπαίδων και όχι μόνο; Και τελικά τα αδέσποτα της πόλης που ο φιλοζωικός δεν μπορεί πλέον να υποστηρίξει και πολλές φορές έχει κάνει εκκλήσεις για βοήθεια και ενημερωτικές καμπάνιες ώστε να αντιμετωπίζουμε την απόκτηση ενός οικόσιτου με μεγαλύτερο σεβασμό, γιατί δεν τυγχάνουν τόσο της προσοχής και της διεκδίκησης καλύτερης προστασίας και αντιμετώπισης;
    Δέκα μέρες που θα μείνουν στην πλατεία δύο πρόβατα είναι θέμα λοιπόν και παρανομία και ασχολείται η κοινωνία και ο τύπος με το μέγιστο αυτό θέμα. Μπαίνω στον πειρασμό να προτείνω την επόμενη φορά να μπουν μετανάστες στην θέση των προβάτων μήπως και τύχουν της προσοχής και της αυξημένης ευαισθησίας μας και διεκδικήσουν μια καλύτερη μεταχείριση και ένα καλύτερο αύριο… ,

  2. aplotaria.gr

    Κυρία Αργυρούδη, σας ευχαριστούμε για το σχόλιο.

    Συμφωνούμε απόλυτα ότι «καμιά φορά μπροστά στους νόμους η λογική σηκώνει τα χέρια ψηλά». Εμείς αναφέραμε τι ορίζει ο συγκεκριμένος νόμος (ο οποίος θεωρείται ικανοποιητικός από πολλά φιλοζωικά σωματεία) και τι έχει γίνει μέχρι τώρα σε άλλες περιοχές της χώρας όπου έχουν υπάρξει καταγγελίες. Ανάλογες αναφορές υπάρχουν σε πολλά ΜΜΕ (ant1, enikos.gr κ.α.)

    Ένας απ’ τους λόγους που μας ώθησε να γράψουμε για το θέμα, ήταν ότι στην καταγγελία της Φιλοζωικής οργάνωσης συμπεριλαμβάνεται η Χίος στις 4 πόλεις που αναφέρει με παράνομες «ζωντανές φάτνες». Η θέση η δική μας περιγράφεται στην τελευταία παράγραφό: Δεν πρέπει να θεωρούμε τα ζώα παιχνίδια και ντεκόρ στη ζωή μας. Ο Δήμος Χίου, που έχει κάνει φιλότιμες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για την προστασία των ζώων, οφείλει να μην παρανομεί για να μην δίνει το κακό παράδειγμα στους δημότες. Διαφωνεί κανείς με αυτά;

    Τέλος, όσοι διαβάζουν συχνά την ιστοσελίδα μας, ξέρουν καλά τις ευαισθησίες μας για τα ζώα και την αλληλεγγύη μας για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Άφησε σχόλιο