Tαξίδι στον Πολιτισμό της Μαστίχας

0

Ζητούμενο η τουριστική αξιοποίηση του μεγαλύτερου κεφαλαίου που διαθέτει το νησί μας

Η προώθηση του τόπου μας ως προορισμού εναλλακτικού και ποιοτικού τουρισμού, είναι ίσως μονόδρομος για τουριστικό αδιέξοδο που έχει βρεθεί η Χίος τα τελευταία χρόνια. Το φυσικό περιβάλλον, τα μνημεία κι οι παραδοσιακές τεχνικές παραγωγής του νησιού αποτελούν τη στέρεα βάση για την ένταξη της Χίου στο δίκτυο αυτών των προορισμών. Η βιωματική επίσκεψη στα μαστιχόδεντρα, με «ξεναγό» το Βασίλη Μπάλλα, δωδεκαμελούς αντιπροσωπείας τουριστικών στελεχών από την Ιαπωνία, αποτελεί άλλο ένα μικρό βήμα προς τη κατεύθυνση αυτή.

Γιαπωνέζοι μέσω Τουρκίας για τη Μαστίχα

Στελέχη τουρισμού από την μακρινή Ιαπωνία που περνούσαν τις διακοπές τους στην Τουρκία εκδήλωσαν το ενδιαφέρον να επισκεφθούν το νησί της Μαστίχας. Η επίσκεψή τους, που υλοποιήθηκε με τη συνεργασία των τουριστικών γραφείων Erturk Lines και Κanaris Tours και την βοήθεια του Δήμου Χίου, ενδεχομένως αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικότερη από τις καθιερωμένες συμμετοχές σε τουριστικές εκθέσεις. Η Προϊσταμένη του Τμήματος Τουρισμού του Δήμου κ. Ρένα Παγούδη, ήρθε σε επαφή με τον Βασίλη Μπάλλα, ιδιοκτήτη γραφείου εναλλακτικού τουρισμού για να προετοιμάσουν την ολιγόωρη διαμονή των Γιαπωνέζων στη Χίο και την βιωματική επίσκεψή τους σε μαστιχόδεντρα έξω από τα Μεστά. Οι Γιαπωνέζοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τον Β. Μπάλλα που έδειξε όλη τη διαδικασία της μαστιχοκαλλιέργιας και οι πιο «τολμηροί» δοκίμασαν να κεντήσουν. Στη συνέχεια γεύτηκαν ντόπια αγροτικά προϊόντα, ενώ δεν έλειψαν και οι συζητήσεις με τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού Δημήτρη Καράλη.

«Ήταν μια μοναδική εμπειρία, βλέποντας την χαρά και την ικανοποίηση των επισκεπτών μέσα από την βιωματική εμπειρία τους και την απόλαυση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων της Χιακής Γης», δήλωσε η προϊσταμένη του Τμήματος Τουρισμού Ρένα Παγούδη, ενώ ο κ. Καράλης σημείωσε ότι «υπάρχουν και άλλες αγορές πλην της Τουρκικής που οφείλουμε να προσεγγίσουμε».

Η Μαστίχα ως τουριστικό προϊόν

Αν για τα Βορειόχωρα η στόχευση στο φυσιολατρικό τουρισμό και στα τοπικά προϊόντα αποτελεί την ιδανικότερη λύση για αναζωογόνηση των απομακρυσμένων χωριών με την περιβαλλοντικά ορθή αξιοποίηση του πλούσιου φυσικού κεφαλαίου της περιοχής, για τα Νοτιόχωρα η τουριστική αξιοποίηση του παγκοσμίως γνωστού προϊόντος της Μαστίχας Χίου είναι κάτι που δεν πρέπει να αμελήσουμε. Άλλωστε αναμένετε σύντομα η λειτουργία του Μουσείου Μαστίχας στην περιοχή Ράχη Πυργίου που θα κάνει ακόμα πιο δυνατό το brand name της Μαστίχας Χίου, όχι μόνο ως αγροτικό προϊόν που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, αλλά και ως τουριστικό αξιοθέατο.

Βήμα του Πολιτισμού και της Πολιτικής, της Οικολογίας και της Δημιουργίας

Άφησε σχόλιο