Κώστας Γανιάρης, Αντιπεριφερειάρχης Χίου
Τι ήταν και αυτό πάλι προχθές το βράδυ… Ξαπλωμένος στο κρεβάτι διάβασα την παραπάνω δήλωση και δεν πίστευα στα μάτια μου. Άλλαξε ο Αντιπεριφερειάρχης τόσο γρήγορα γνώμη και από υποστηρικτής της πρότασης Iberdrola, τώρα στοχεύει στην προβολή της Χίου ως προορισμό περιπατητικού τουρισμού; Γίνεται οι βιομηχανικές ΑΠΕ, να συμβαδίζουν με τον εναλλακτικό τουρισμό; Μήπως έχει γίνει κάποιο λάθος; Όταν όμως σιγουρεύτηκα ότι η δήλωση ήταν πέρα για πέρα αληθινή, ένα συναίσθημα ανακούφισης με κυρίευσε. Τα καταφέραμε σκέφτηκα…
Επιτέλους ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου αναθεώρησε τις απόψεις του για την ανάπτυξη της Χίου. Συνειδητοποίησε ότι η Χίος και οι κάτοικοί της, έχουν πολύ περισσότερα να κερδίσουν από την ανάδειξη του πλούσιου φυσικού και πολιτισμικού της κεφαλαίου, παρά από την εκποίηση του πιο παρθένου τμήματος του νησιού, σε πολυεθνικές τύπου Iberdrola.
Προσπαθώντας να εξηγήσω την αλλαγή άποψης του κ. Γανιάρη έκανα διάφορες σκέψεις. Φαντάστηκα ότι θα ξαναδιάβασε τις ενστάσεις της Ελληνικής εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού που αναφέρονται στην ασυμβατότητα των ανεμογεννητριών – γίγας σε σχέση με το τοπίο και τους παραδοσιακούς οικισμούς του νησιού. Θα θυμήθηκε την αντίδραση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας που διαφωνούσε κάθετα με την εγκατάσταση που θα θέσει σε κίνδυνο προστατευμένα και παγκοσμίως απειλούμενα είδη ορνιθοπανίδας που έχουμε την τύχη να ζουν στα νησιά μας.
Ίσως να ξαναδιάβασε την επιστολή του γκουρού της ελληνικής χλωρίδας, τον παγκοσμίου φήμης καθηγητή Arne Strid που τόνιζε τον διαρκώς αυξανόμενο σκεπτικισμό που έχει αναπτυχθεί στην Ευρώπη σε σχέση με την εγκατάσταση γιγαντιαίων αιολικών πάρκων σε περιοχές Natura και πρότεινε άλλου είδους ΑΠΕ φιλικότερων προς το περιβάλλον. Ποιος ξέρει… ίσως το χειμώνα να περπάτησε μαζί με το Γιώργο το Χαλάτση στα ιστορικά μονοπάτια του Αίπους, τον άγγιξε η ομορφιά του τοπίου και συνειδητοποίησε τις καταστροφές που θα γίνουν στα «αγροτικά» μνημεία και σε περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Ενδεχομένως να τον έπεισε η Δέσποινα η Τσαρδάκα για την ασυμβατότητα της εγκατάστασης τέτοιου μεγέθους ανεμογεννητριών δίπλα στο αρχαιολογικό χώρο του Ρυμόκαστρου. Ποιος ξέρει…
Ίσως αντιλήφθηκε ότι με τις «ευλογίες» του να εγκατασταθούν οι 353 ανεμογεννήτριες – γίγας που προβλέπονται στο σχέδιο «Αιγαία Ζεύξη Ι», άνοιξε την κερκόπορτα για να εγκατασταθούν πολύ περισσότερες στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με το σχέδιο «Αιγαία Ζεύξη ΙΙ» που έχει ήδη καταθέσει η Iberdrola και αν εφαρμοστεί τα νησιά μας θα υποβαθμιστούν ακόμα περισσότερο. Ίσως να νιώθει άβολα τώρα και γι’ αυτό να άλλαξε στάση.
Μάλιστα, φαντάστηκα ότι τώρα που ενστερνίστηκε την άποψη, ότι η Χίος έχει όλες τις προϋποθέσεις ανάπτυξης στο τομέα του Εναλλακτικού Τουρισμού, θα αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την προστασία του πλούσιου πολιτισμικού και φυσικού κεφαλαίου της Χίου. Άλλωστε Αντιπεριφερειάρχης είναι και έχει την εξουσία και την αρμοδιότητα να το κάνει. Έτσι σκέφτηκα και κοίταξα το μέλλον με αισιοδοξία. Πλέον, τα ιστορικά μονοπάτια δεν θα κινδυνεύουν από αυθαιρεσίες. Φαντάστηκα ότι η δημιουργία ενός δικτύου περιπατητικών διαδρομών -που τόσο ζητούν οι φυσιολάτρες τουρίστες- είναι θέμα χρόνου και υπέθεσα ότι ήδη έχουν δοθεί εντολές για την εκπόνηση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για τις περιοχές Natura και ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αποκατάστασης των καμένων περιοχών του νησιού. Επιτέλους, η προστασία του περιβάλλοντος θα επανακτήσει το πραγματικό της νόημα και από εδώ και στο εξής δεν θα χρησιμοποιείται στη Χίο για επικοινωνιακά παιχνίδια! Έτσι σκέφτηκα.
Κάπου εκεί όμως χτύπησε το ξυπνητήρι και ξύπνησα.
Συζήτηση2 Σχόλια
Ονειρα θερινης νυκτος. Αλλα ωραια ομως!
ΑΧΑΡΙΣΤΕ!!!
Βγάλαμε χάρτες και φυλλάδιο…