Ένα ακόμη νέο βιβλίο από το δημοσιογράφο συγγραφέα Γιάννη Μιχαλάκη και τις εκδόσεις «άλφα πι» μόλις κυκλοφόρησε. Μετά τα «Μπρουκλιώτικα», τώρα το βιβλίο «Κουρούνια, ταξίδι την ιστορία τους» θα μας κάνει να γνωρίσουμε το μικρό αλλά αξιοσημείωτο αυτό χωριό της βόρειας Χίου.
Η συλλογή των στοιχείων για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου, άρχισε από τα νεανικά χρόνια του συγγραφέα. Από τότε που άκουγε ιστορίες για το χωριό και τους χωριανούς, από τους συγγενείς του αλλά και όσους χωριανούς είχαν να ιστορήσουν γεγονότα περασμένων χρόνων.
Η ανάγκη να καταγραφούν τα στοιχεία αυτά προέκυψε, όταν ο συγγραφέας, σε μια υποσημείωση στο «Χιακό Αρχείο» του Γιάννη Βλαχογιάννη, διάβασε ότι από τη σφαγή του 1822 σώθηκαν 83 χωριανοί του. Ποιοι να ήταν άραγε; Και ποιοι ήταν εκείνοι που θυσιάστηκαν το τραγικό εκείνο καλοκαίρι;
Η απάντηση ήρθε απρόσμενα, από ένα σημείωμα του Γιάννη Μίχαλου και του Μιχάλη Κεφάλα που ανέφερε όσα ονόματα είχε διασώσει η μνήμη των ανθρώπων, αλλά κυρίως από τα νοταριακά έγγραφα που ο ίδιος αλλά και άλλοι χωριανοί του είχαν διασώσει και του εμπιστεύτηκαν αντίγραφά τους.
Ιδιαίτερα διαφωτιστικά ήταν τα έγγραφα του αρχείου του Γιάννη Γ. Κεφάλα, που είναι συμβολαιογραφικές πράξεις του παπά Γιώργη Κατσαρού, πρώτου ιερέα και νοτάρου του χωριού μετά τη σφαγή του 1822. Νοταριακά έγγραφα του εμπιστεύτηκαν ακόμη ο Γιάννης Ν. Βορριάς και τα αδέλφια Νίκος και Δημήτρης Κεφάλας.
Τα πολύτιμα αυτά ιστορικά ντοκουμέντα σώθηκαν από τη φθορά του χρόνου και ενδεχόμενη καταστροφή, μετά τη δημοσίευση τους σε αυτοτελή τόμο υπό τον τίτλο: «Νοταριακά (και όχι μόνο) έγγραφα Κουρουνίων και Εγρηγόρου Χίου». Η ανάλυσή τους όμως, κυρίως όσον αφορά τα γενεαλογικά, γίνεται στο βιβλίο για τα Κουρούνια, όπου καταγράφονται όλες οι οικογένειες Κουρουνίων και Εγρηγόρου. Στοιχεία βέβαια αντλήθηκαν και από όσα βιβλία έχουν αναφορά στο μικρό και απομακρυσμένο αυτό χωριό της βορειοδυτικής Χίου.
Η ευκαιρία ωστόσο της καταγραφής δόθηκε εξ αιτίας της μικρής εφημερίδας «Αυλόγυρος», που ο Σύλλογος Κουρουνιωτών και Εγρηγοριανών εκδίδει στην Αθήνα και από το πρώτο τεύχος του οποίου άρχισε η δημοσίευση σχετικών κειμένων.
Κατά τα 23 χρόνια που πέρασαν από τότε, αρκετά νέα στοιχεία προέκυψαν και έγιναν δύο προσπάθειες έκδοσης σε βιβλίο της ιστορίας του χωριού. Η παρούσα έκδοση είναι η τρίτη, ενδεχομένως, όμως, όχι και η τελευταία, καθώς κάθε λίγο και λιγάκι κάποιο νέο στοιχείο έρχεται στο φως της δημοσιότητας…