‘Αλλα υποστηρίζει ο Βουλευτής και άλλα η Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ;
Η προσθήκη του συνθετικού «λάθρο» στις λέξεις μετανάστες και μετανάστευση συντελέστηκε στα μέσα περίπου της δεκαετίας του ’90. Όπως σημειώνει ο Νίκος Σαραντάκος τα πρώτα Ελληνικά λεξικά που χρησιμοποιούν το λήμμα «λαθρομετανάστευση» είναι το Λεξικό Μπαμπινιώτη και το Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής που εκδόθηκαν και τα δύο το 1998. Μέχρι τότε στη χώρα μας, μια χώρα που στο πρόσφατο παρελθόν βίωσε την προσφυγιά και τη μετανάστευση, αποφεύγονταν ο χαρακτηρισμός του «λαθραίου» για όσους έπαιρναν το δρόμο της ξενιτιάς.
Όμως τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με τη άνοδο της ακροδεξιάς και τη συντηρητική στροφή της κοινωνίας, η χρήση των όρων «λαθρομετανάστες» και «λαθρομετανάστευση» καθιερώθηκε και πλέον αποτελεί τη συνήθη φρασεολογία των περισσοτέρων ΜΜΕ, που περιφρονούν την έκκληση του ΟΗΕ για χρήση πιο ουδέτερων όρων, ώστε να αποφεύγεται ο στιγματισμός του ανθρώπου και η σύνδεσή του με την εγκληματικότητα, που οδηγούν σε διακρίσεις και ξενοφοβία. Πριν από λίγους μήνες ένα από τα μεγαλύτερα πρακτορεία ειδήσεων σε όλο τον κόσμο το Associated Press ανακοίνωσε την απόφαση να απαγορεύσουν την χρήση του όρου «λαθρομετανάστης» για να αποφύγουν να βάλουν ταμπέλες στους ανθρώπους.
Οι υποτιμητικοί όροι «λαθρομετανάστης» και «λαθρομετανάστευση» ακούγονται κατά κόρον στα δεξιά έδρανα του κοινοβουλίου από Χρυσαυγίτες και Νεοδημοκράτες βουλευτές και συχνά πυκνά από κάποιους συναδέλφους τους του ΠΑΣΟΚ.
Η περίπτωση του Κώστα Τριαντάφυλλου
Ο Χιώτης βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, δικηγόρος στο επάγγελμα και μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου κ. Τριαντάφυλλος είναι από εκείνους που δεν χρησιμοποιούν αυτήν την φρασεολογία. Μάλιστα σε πρόσφατη συνομιλία στο Twitter με το μέλος της ομάδας της «Α» Γιώργο Κάκαρη, δήλωσε κατά λέξη ότι «Δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι και οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί εντείνουν τον ρατσισμό».
@KaskarinoChios Είναι καλή ιδέα.Όπως έχω πει&στη Βουλή:δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι & οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί εντείνουν τον ρατσισμό.
— Kostas Triantafyllos (@ktriantafyllos) October 21, 2013
«Λαθρομετανάστευση» στην ιστοσελίδα της Ν.Ε. Χίου του ΠΑΣΟΚ
Τα υπόλοιπα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ όμως φαίνεται να μην συμμερίζονται την παραπάνω θέση του κ. Τριαντάφυλλου. Στην αρχική σελίδα του ιστότοπου της Ν.Ε. που λειτουργεί εδώ και λίγες ημέρες, έχουν αναρτήσει δημοσκόπηση για τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Χίος και ανάμεσα στις 5 επιλογές που προτείνουν εμφανίζεται και η «λαθρομετανάστευση».
Με δεδομένο ότι ο κ. Τριαντάφυλλος γνωρίζει την ύπαρξη της ιστοσελίδας της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ, ρωτάμε τον βουλευτή αν αποδέχεται τη χρήση του απαξιωτικού όρου ή όχι.
Αν δεν τον δέχεται ελπίζουμε, όχι μόνο στη άμεση αφαίρεση της εν λόγω δημοσκόπησης, αλλά και στην ανάληψη πρωτοβουλίας ευαισθητοποίησης της Χιώτικης κοινωνίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πρόσφυγες και μετανάστες που στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες στους οικίσκους της ντροπής έξω από το Λιμεναρχείο, περνώντας έτσι ένα ουσιαστικό αντιρατσιστικό μήνυμα.
Συζήτηση4 Σχόλια
Ο όρος αναφέρεται στην πράξη της εισόδου, η οποία είναι λαθραία. Αν πας στο αεροπλάνο να μπεις παράνομα χωρίς να έχεις ακολουθήσει την νόμιμη οδό είσαι λαθρεπιβάτης, και δεν νομίζω το επιχείρημα «μα δεν υπάρχουν άνθρωποι λαθραίοι» να πιάνει σε οποιαδήποτε αεροπορική εταιρεία σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου.
Λαθρομετανάστευση για να γίνεται διάκριση ανάμεσα στην νόμιμη μετανάστευση, όπως χρησιμοποιούμε λαθρεπιβίβαση, λαθρανασκαφή, λαθρεμπόριο, και κατά προέκταση : λαθρεπιβάτης, λαθρανασκαφέας, λαθρέμπορας, λαθροκυνηγός, λαθρομετανάστης.
Η παράμετρος αυτή προστατεύει τους μετανάστες που έχουν έρθει και διαμένουν δεκαετίες στην χώρα
από μία πολιτική εισοπέδωσης η οποία μόνο την ακροδεξιά θα μπορούσε να ενισχύει την ακροδεξιά.
Ο μετανάστης ο οποίος επιθυμεί να ενταχθεί και διαμένει στην χώρα εδώ και χρόνια πρέπει να προστατεύεται από τον πχ δουλέμπορο που έφθασε με την βάρκα αποσκοπώντας το κέρδος από το μαύριο εμπόριο ανθρωπίνων ψυχών δηλώνοντας ως «μετανάστης» κι αυτός επειδή δεν υπάρχει διασαφήνιση του όρου.
Τώρα ο αγώνας του προοδευτικού χώρου και της αριστεράς την οποία υπηρετώ για καθιέρωση πολιτικής ορθότητας και του περιβόητου «πολιτικώς ορθού» (political correct) με βρίσκει να διαφωνώ πλήρως. Τέτοιου είδους συμπεριφορές λογοκρισίας χαρακτηρίζουν τα σκληρότερα και πιο απολυταρχικά καθεστώτα. Σε αυτό υποτίθεται οτί διαφέρουμε ως ιδεολογία και για αυτό ξεχωρίζουμε ως στάση ζωής γενικότερα..
Ευχαριστώ για την δημοσίευση.
*να σημειώσω πως δεν έχω καμμία σχέση με τον κ. Τριαντάφυλλο, απλά καταθέτω προσωπικές σκέψεις έπειτα από πολύ προβληματισμό επί του θέματος.
Αυτή η λέξη είναι προσβλητική για τους ανθρώπους που μετά από ταξίδι μηνών φτάνουν στην Ελλάδα και διαπράττουν το διοικητικό (και όχι ποινικό αφού δεν έχουν περάσει δίκη) αδίκημα της παράνομης ή παράτυπης εισόδου στη χώρα.
Κι αυτό γιατί πρώτον οι παράνομοι μετανάστες μπορεί και να μην εισέρχονται όλοι παράνομα γιατί πολλοί έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο νόμιμα οπότε δεν είναι παράνομοι, πόσο μάλλον «λάθρο».
Δεύτερον μπορεί και να εισέλθουν νόμιμα (πχ visa) και να παραμείνουν παραπάνω διάστημα από αυτό που επιτρέπεται και να γίνουν παράνομοι. Ούτε αυτοί όμως είναι «λάθρο»
Τρίτο άμα εισέλθουν παράνομα τους χορηγείτε υπηρεσιακό σημείωμα από την αστυνομία παραμονής στη χώρα για 30 μέρες, μέχρι και 8 μήνες για Σύριους, που για αυτό το διάστημα είναι νόμιμοι.
Με λίγα λόγια το «λαθρομετανάστης» έχει βγει για να προσβάλει και όχι για να περιγράψει κάτι. Γι αυτό δεν χρησιμοποιείται πλέον ευρέως στα έγκυρα ευρωπαϊκά ΜΜΕ.
Αυτό δεν ισχύει βέβαια για τους ντόπιους διαπλεκόμενους διαμορφωτές της κοινής γνώμης αλλά και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό που την χρησιμοποιεί αφειδώς προς άγρα ψήφων.
Οι υπόλοιποι δεν έχουμε κανένα λόγο να την χρησιμοποιούμε, εκτός αν θέλουμε να προσβάλλουμε ανθρώπους που είναι σε μειονεκτική θέση απέναντι σε εμάς.
Καθόλου τυχαία η χρήση του όρου από τον νεαρό βουλευτή που εντελώς ανθρωπιστικά και ευαίσθητα από την μιά δηλώνει την δημοκρατική του ευαισθησία και ανθρωπιά του και από την άλλη εργάζεται σκληρά για την «Ευρώπη -φρούριο».Οι υπόλοιποι δεν χρειάζεται να πέφτουν στην παγίδα της ετυμολογίας.Ας μετράμε το αρνητικό βάρος των λέξεων,την ύβρι απέναντι στην ίδια την ύπαρξη ανθρώπων όταν χρησιμοποίται ο όρος «Λαθραίος»