Στη Λιγούρια της Ιταλίας, από τις 9 έως τις 11 Οκτωβρίου 2016 έγιναν οι εργασίες ενός διεθνούς συνεδρίου με θέμα: Tracce Liguri Oltregiogo e Oltremare – Ίχνη Λιγουριανά πίσω από τα βουνά και πέρα από τις θάλασσες
Οι εισηγητές ήρθαν από τις παλαιές γενοβέζικες αποικίες της Κριμαίας, της Σαρδηνίας, της Κορσικής, της κυρίως Ιταλίας, της Ελλάδας, αλλά και από μέρη με έντονη γενοβέζικη παρουσία κατά τον Μεσαίωνα και τα νεότερα χρόνια όπως τον Γαλατά και την Βραζιλία.
Την Χίο εκπροσώπησε η αρχιτέκτων Δρ. Μαρία Ξύδα. Η Μαρία Ξύδα χάρη στις γνώσεις της στην χιώτο-γενοβέζικη ιστορία, τη συνεργασία της με το Πανεπιστήμιο της Γένοβας, την γνώση της ιταλικής γλώσσας και τη δουλειά της τα προηγούμενα χρόνια με δημοσιεύσεις, με οργανώσεις σχετικών συνεδρίων όπως το Colombus ’92 και την αδελφοποίηση της Χίου με τη Γένοβα, θεωρείται στην πρωτεύουσα της Λιγουρίας ως επίσημη εκπρόσωπος των πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ Χίου και Γένοβας.
Μεταξύ των σημαντικών παρουσιάσεων ήταν αυτή της Seher Demet Yucel, καθηγήτριας πολεοδομίας στο Πανεπιστήμιο Mimar Sinan της Κωνσταντινούπολης, για την συμβολή της γενοβέζικης αρχιτεκτονικής στον αστικό χάρτη του Γαλατά, των Ουκρανών Nelia Kukovalska, Vadim Maiko και Oleksandr Farbei για τα εξαιρετικά γενοβέζικα μνημεία στην Κριμαία, χωρίς βέβαια να είναι υποδεέστερες οι εισηγήσεις των υπόλοιπων συνέδρων.
Η συνάντηση έκλεισε με την απόφαση να προωθηθούν οι αξιόλογες ιστορικά και αρχιτεκτονικά γενοβέζικες αποικίες ανά των κόσμο στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και την υπογραφή της Χάρτας της Novi Ligure.
Την μεγάλη παράδοση των Ιταλών στην ανάδειξη της ιστορίας τους και την προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού παρουσίασε η εντυπωσιακή εισήγηση του Δημάρχου του Castelsardo, Franco Coccureddu, ο οποίος με την αναστήλωση του κάστρου της πόλης και με άλλες βελτιωτικές επεμβάσεις μετέτρεψε έναν οικισμό με τουρισμό μόλις δύο μηνών το χρόνο σε πόλο έλξης επισκεπτών ολόκληρη την χρονιά. Το κάστρο του Castelsardo επισκέπτονται με εισιτήριο 130.000 άνθρωποι ετησίως.
Ο χάρτης με τις αποικίες της Γένοβας, ο πίνακας με το λιμάνι της Γένοβας και ο θυρεός της πόλης προέρχονται από το βιβλίο Η Πόλη της Χίου, Κοινωνία, Πολεοδομία, Αρχιτεκτονική της Δώρας Μονιούδη-Γαβαλά,