Mετά την Κυπαρισσία το 1996 και το 1997, τη Ζάκυνθο το 2000 και πιο πρόσφατα την Κέρκυρα το 2011, ήρθε η σειρά της Κρήτης να «φιλοξενήσει» ναυτική άσκηση με πολεμικά πλοία που χρησιμοποιούν ραντάρ SONAR (sound navigation and ranging) που είναι υπεύθυνα για τον αποπροσανατολισμό και τον θάνατο των κητωδών που υποτίθεται ότι προστατεύονται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία
Σε διαρκές έγκλημα κατά του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας της Μεσογείου τείνουν να γίνουν οι στρατιωτικές ασκήσεις στη θάλασσα που ευθύνονται για το θάνατο δεκάδων ζιφιών. Έτσι μετά την Κυπαρισσία το 1996 και το 1997, τη Ζάκυνθο το 2000 και πιο πρόσφατα την Κέρκυρα το 2011, ήρθε η σειρά της Κρήτης να «φιλοξενήσει» ναυτική άσκηση με πολεμικά πλοία που χρησιμοποιούν ραντάρ SONAR (sound navigation and ranging) που είναι υπεύθυνα για τον αποπροσανατολισμό και τον θάνατο των κητωδών που υποτίθεται ότι προστατεύονται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκαν από τις λιμενικές αρχές και κατοίκους τουλάχιστον 8 περιστατικά εκβρασμού κητωδών του είδους «ζιφιός» (Ziphius cavirostris sp.) κατά μήκος των ακτών της νοτιοανατολικής Κρήτης, ενώ παράλληλα (από τις 26 Μαρτίου μέχρι και τις 10 Απριλίου) διεξαγόταν τριμερής πολεμική άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού χωρών μελών του ΝΑΤΟ (Ελλάδος, Ισραήλ και των ΗΠΑ). Οι τελευταίοι εκβρασμοί προκάλεσαν σειρά αντιδράσεων και αποτροπιασμό στην Κρήτη από πολίτες και οργανώσεις.
«Οι επιστολές και εκκλήσεις τόσο της επιστημονικής κοινότητας, όσο και των περιβαλλοντικών οργανώσεων στην Ελλάδα και τον κόσμο μετά από προηγούμενα περιστατικά, δεν εισακούστηκαν για μια ακόμη φορά. Ο πληθυσμός των ζιφιών στις ελληνικές θάλασσες, που είναι ίσως η σημαντικότερη περιοχή για το είδος αυτό στην Μεσόγειο, βρίσκεται πια κοντά στα όρια εξαφάνισης του. Οι συνυπογράφουσες περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν έμπρακτα τις αποφάσεις της διακρατικής σύμβασης ACCOBAMS και να μην επιτρέπουν την χρήση στρατιωτικού σόναρ στις ευαίσθητες περιοχές στη Μεσόγειο που έχουν χαρτογραφηθεί επιστημονικά και αποτελούν το ενδιαίτημα των ζιφιών» αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ANIMA, το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών ΑΡΙΩΝ, ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, η Greenpeace, το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, το Δίκτυο Μεσόγειος SOS, η Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας MOm, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και η WWF Ελλάς.
[quote_box_center]Ο ζιφιός (Ziphius cavirostris), είναι ένα θαλάσσιο θηλαστικό με μόνιμη παρουσία στις ελληνικές θάλασσες, που προστατεύεται τόσο από την ελληνική όσο και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Πρόκειται για ένα κητώδες μεσαίου μεγέθους, ιδιαίτερα δυσπρόσιτο, το οποίο μπορεί να φτάσει τα έξι μέτρα μήκος, ενώ έχει εξαιρετικές ικανότητες κατάδυσης, αφού βουτάει μέχρι τα 3.000 μέτρα βάθος και μπορεί να αντέξει με μία ανάσα μέχρι και πάνω από δύο ώρες κάτω από το νερό.[/quote_box_center]