Έρευνα της περιβαλλοντικής οργάνωσης MOm επιβεβαιώνει την παρουσία του απειλούμενου είδους Monachus monachus στα νησιά μας
Η Μεσογειακή φώκια είναι το μοναδικό είδος φώκιας που ζει στη Μεσόγειο θάλασσα. Είναι ένα από τα πιο απειλούμενα με εξαφάνιση είδη του πλανήτη και το πιο απειλούμενο με εξαφάνιση θαλάσσιο θηλαστικό της Ευρώπης. Ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα είναι το γεγονός ότι στη χώρα μας ζει και αναπαράγεται ο μεγαλύτερος πληθυσμός μεσογειακής φώκιας στην Ευρώπη (350 άτομα) και περίπου ο μισός από τον εναπομείναντα συνολικό παγκόσμιο πληθυσμό (700 άτομα). Για το λόγο αυτό η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των διεθνών προσπαθειών για τη διατήρηση του είδους.
Η MOm και η δράση της για την προστασία της Monachus monachus
Ο επίσημα αναγνωρισμένος φορέας για τη Μεσογειακή φώκια στη χώρα μας είναι η MΟm. Η MOm/Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής φώκιας είναι μία ελληνική, περιβαλλοντική οργάνωση, που ιδρύθηκε το 1988 και έκτοτε έχει συνεχή παρουσία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ως μία από τις πιο δραστήριες και αξιόπιστες περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Ελλάδα. Σκοπός της MOm είναι η προστασία των ελληνικών θαλασσών μέσω της προστασίας της απειλούμενης με εξαφάνιση μεσογειακής φώκιας Monachus monachus.
Η MOm πραγματοποιεί από το 1990 δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Οι συγκεκριμένες δράσεις αποτελούν το σημαντικότερο εργαλείο της MOm για την προστασία και διατήρηση του μοναδικού είδους φώκιας στη Μεσόγειο, της Monachus monachus.
10 σπηλιές με φώκιες σε Χίο – Οινούσσες – Ψαρά
Από το 1990 η MOm εκπονεί ερευνητικά προγράμματα σε όλη την Ελλάδα με στόχο τη χαρτογράφηση και αξιολόγηση όλων των σημαντικών καταφυγίων αναπαραγωγής για το είδος. Τα τελευταία 25 χρόνια, η MOm έχει λάβει 144 επιβεβαιωμένες αναφορές παρατήρησης μεσογειακής φώκιας από την ευρύτερη περιοχή του νησιωτικού συμπλέγματος Χίου-Οινουσσών-Ψαρών. 10 από αυτές τις αναφορές αφορούσαν σε νεογέννητα άτομα. Επομένως, το είδος χρησιμοποιεί την περιοχή τόσο για ξεκούραση όσο και για αναπαραγωγή. Για το λόγο αυτό, το Σεπτέμβριο του 2016, οι ερευνητές της MOm χαρτογράφησαν, με την υποστήριξη του Ιδρύματος THALASSA, 330 χλμ ακτογραμμής, με σκοπό να βρουν τις θαλασσινές σπηλιές της περιοχής και να τις αξιολογήσουν ως κατάλληλες ή ακατάλληλες για τις φώκιες. Βρήκαν συνολικά 10 σπηλιές που χρησιμοποιούν οι φώκιες. Οι 6 από αυτές είναι κατάλληλες για αναπαραγωγή.
Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών
Μεταξύ 20/03-31/3/2017 η MΟm, το Ίδρυμα THALASSA και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, δια μέσου της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων κας Ανατολής Βροχαρίδου, πραγματοποιoύν δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στη Χίο, τις Οινούσσες και τα Ψαρά, που έχουν ως στόχο να κάνουν κοινωνούς του συγκεκριμένου φαινομένου τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών σχολείων και να τους παρακινήσουν να συμμετέχουν ενεργά στην προστασία και διατήρηση του θαλάσσιου φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής τους, μεταφέροντάς τους ένα αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον.
Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017 πραγματοποιήθηκε σεμινάριο με τίτλο «Ερευνητική αποστολή για τη Μεσογειακή φώκια στο Ανατολικό Αιγαίο. Χίος-Οινούσσες-Ψάρα», στο χώρο της Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης «Κοραής», το οποίο απευθυνόταν στους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου. Στο σεμινάριο παρουσιάστηκε το εκπαιδευτικό πακέτο «Ταξίδι στον κόσμο των θαλάσσιων θηλαστικών της Ελλάδας», που μπορούν να προμηθευτούν οι εκπαιδευτικοί από την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου κα Ανατολή Βροχαρίδου, προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν με τους μαθητές τους σε μελλοντικές βιωματικές δράσεις.
Επιπλέον, διοργανώθηκαν παρουσιάσεις στα Δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία του νησιωτικού συμπλέγματος Χίου-Οινουσσώ και Ψαρών, που θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017. Οι παρουσιάσεις στα σχολεία περιλαμβάνουν προβολή διαφανειών, βίντεο, ομιλία και διανομή έντυπου εκπαιδευτικού υλικού, που διαθέτει η MOm.
Τι μπορείτε να κάνετε αν δείτε φώκια;
ΜΗΝ την ενοχλήσετε. Καλέστε αμέσως τη MOm στο 2105222888 ή το αρμόδιο Λιμεναρχείο.