Η δύναμη του χρήματος στο διαδίκτυο

0

γράφει ο Γιώργος Κάκαρης

Την ταξική διάσταση που αποκτά χρόνο με το χρόνο το διαδίκτυο ήρθε να μου υπενθυμίσει το ολιγοήμερο «κατέβασμα» της «Απλωταριάς» από την εταιρεία hosting. Σε μήνυμά της η εταιρεία σημείωνε μεταξύ άλλων ακαταλαβίστικων, ότι η ιστοσελίδα κατέβηκε λόγω υπερβολικού αριθμού συνδέσεων mysql. Έλεγε ουσιαστικά ότι διαπιστώθηκε υπέρβαση των πόρων που δικαιούται η «Απλωταριά» βάσει του πακέτου φιλοξενίας που έχουμε αγοράσει, θυμίζοντας ότι το χρήμα (σε ένα βαθμό) κινεί τα νήματα και στο διαδίκτυο.

Οι γρήγοροι servers, τα πιστοποιητικά ασφαλείας, ο λειτουργικός σχεδιασμός, οι pro εφαρμογές-plugins, οι υπηρεσίες πληροφόρησης, διασκέδασης, διάδρασης, επικοινωνίας, ακόμα και ο τακτικός εμπλουτισμός με κείμενα, φωτογραφίες και video, όλα αυτά τα «καλούδια» που κάνουν έναν ιστότοπο αξιόπιστο για τις μηχανές αναζήτησης και ελκυστικό για το κοινό κοστίζουν και όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα να τα αγοράσει, αποκτάει ταυτόχρονα αυξημένες πιθανότητες δημιουργίας μιας ιστοσελίδας με μεγάλη επισκεψιμότητα.

Βέβαια απ’ την άλλη, το Internet παραμένει με διαφορά το πιο δημοκρατικό μέσο επικοινωνίας με πλουραλισμό και «βαθμούς ελευθερίας» που δεν διαθέτει ούτε ο τύπος, ούτε το ραδιόφωνο, ούτε βέβαια η τηλεόραση. Στο διαδίκτυο ο καθένας μπορεί (ακόμα) να εκφραστεί ελεύθερα, να γίνει αδιαμεσολάβητος πομπός και δέκτης πληροφορίας, να ενημερώσει και να ενημερωθεί χωρίς τα παραμορφωτικά φίλτρα των ΜΜΕ.

Ωστόσο, όσο το internet αυξάνει το μερίδιό του στην πίτα της ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, τόσο αυξάνονται οι «μεγάλοι παίκτες» που με όπλα την τεχνολογία και το χρήμα δημιουργούν διαδικτυακούς κολοσσούς συγκεντρώνοντας περιεχόμενο και υπηρεσίες και κατ’ επέκταση αναγνωστικό κοινό. Το φαινόμενο αυτό που παρατηρείται εδώ και μια δεκαετία, να είστε σίγουροι ότι στο μέλλον θα ενταθεί, θέτοντας σε αμφισβήτηση τη δυνατότητα αποτελεσματικής παρέμβασης στις ανεξάρτητες, χωρίς οικονομική στήριξη, φωνές.

Κάτοικος Χίου

Άφησε σχόλιο