Μόλις 33 βουλευτές και 5 ευρωβουλευτές έχουν απαντήσει στην επιστολή της Greenpeace σε σχέση με τη θέση τους για τις διατλαντικές συμφωνίες TTIP και CETA. Ανάμεσα σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται οι 2 βουλευτές Χίου.
Ίσως είναι το κρισιμότερο ζήτημα της εποχής μας. Οι διατλαντικές συμφωνίες TTIP και CETA έχουν θορυβήσει όσους τις έχουν επισταμένως μελετήσει, καθώς υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι, εάν υλοποιηθούν, η δημόσια υγεία, η τροφή μας, το περιβάλλον, τα κοινωνικά και εργασιακά μας δικαιώματα και η λειτουργία της δημοκρατίας, όπως τουλάχιστον την γνωρίζουμε, θα βρεθούν σε κίνδυνο.
Παρόλα αυτά, μόλις 33 βουλευτές και 5 ευρωβουλευτές φάνηκαν επαρκώς ενημερωμένοι και έχοντας το θάρρος της γνώμης τους απάντησαν στην επιστολή της Greenpeace με την οποία ζητούσε να τοποθετηθούν για τις διατλαντικές συμφωνίες TTIP και CETA. Από αυτούς, οι 24 δηλώνουν ξεκάθαρα ότι τάσσονται ενάντια στις δύο συμφωνίες, ενώ οι υπόλοιποι 9 εκφράζουν κάποιες επιφυλάξεις ως προς το περιεχόμενο και τον τρόπο διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων, χωρίς όμως να τις απορρίπτουν. Σημειώνεται ότι ο κυβερνητικός βουλευτής Χίου κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης δεν απάντησε στην επιστολή της Greenpeace, όπως και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Νότης Μηταράκης, παρόλο που πλέον συγκαταλλέγεται ανάμεσα στους 19 βουλευτές που συμμετέχουν στην ειδική επιτροπή της Βουλής για το περιεχόμενο και τις διαδικασίες σύναψης των διατλαντικών εμπορικών συμφωνιών.
Ήξεις αφήξεις από την Κυβέρνηση
Επιστολή για τη θέση της Ελλάδας απέναντι στις TTIP και CETA έχει απευθύνει η Greenpeace και στον Πρωθυπουργό, κ. Τσίπρα, χωρίς όμως να λάβει απάντηση ως προς την επίσημη θέση της χώρας απέναντι στις συμφωνίες. Ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σταθάκης έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις της χώρας μας ως προς το περιεχόμενο των συμφωνιών, δεν έχει όμως δηλώσει ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα θα εναντιωθεί σε αυτές.