γράφει ο Βασίλης Αγιαννίδης
Η αφιερωμένη στον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας σειρά «έξ Άνατολων» των εκδόσεων Μπαλτά, εγκαινιάστηκε με το Κρομμυδόκαστρο, το χαμένο κάστρο της Σμύρνης. Πρόκειται για το τελευταίο βιβλίο του Πέτρου Μεχτίδη, αρχαιολόγου και συντηρητή στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη.
Ο συγγραφέας μετά από πολύπλευρη και εμπεριστατωμένη έρευνα παρουσιάζει την ιστορία του Soğan kalesi, του παραθαλάσσιου οχυρού της Σμύρνης, από την ίδρυση του στις αρχές του 13ου αιώνα έως την κατεδάφιση του στα τέλη του 19ου αιώνα. Το φρούριο του μεσαιωνικού λιμανιού της πόλης βρισκόταν στην κατοχή του ηγεμόνα της Χίου Μαρτίνου Zaccaria έως το 1329 ενώ στα μέσα του ίδιου αιώνα ήταν διοικητές του οι Pietro Recanelli και Ottobuono Cattaneo, γενοβέζοι από τη Χίο.
Το βιβλίο περιλαμβάνει πολλές απεικονίσεις και αναπαραστάσεις του Κρομμυδόκαστρου, μαρτυρίες περιηγητών, αναφορές σε παλαιότερες και μεταγενέστερες πηγές, εντοπισμό των λειψάνων του κοντά στο Kızlarağası hanı, έως τα ονόματα των καταστηματαρχών που αγόρασαν ακίνητα στην περιοχή, μετά την κατεδάφιση του. Μεταξύ των τελευταίων συγκαταλέγονται οι αδελφοί Βασιλειάδη, οι Ι. Δημητριάδης, Κ. Λαμπρινούδης, Γ. Μαυρομμάτης, οι αδελφοί Μπαλή και ο Κ.Θ. Σεργάκης, Χιώτες πιθανόν, εάν κρίνουμε από τα ονόματα, κάτοικοι της Σμύρνης.