Ο Γιώργος Χαλάτσης μεταφέρει στο διεθνές συμπόσιο που διοργανώνουν «Τα Ευρωπαϊκά Χωριά Πεζοπόρων» τον μύθο του Ωρίωνα και της θεάς Άρτεμις
«Ξαναζωντανέψτε τον μύθο της περιοχής σας» είναι το φετινό θέμα του συνεδρίου που διοργανώνει ο σύλλογος των «Ευρωπαϊκών Χωριών Πεζοπόρων» στην κοιλάδα στην κοιλάδα του Schnalstal στο Νότιο Τυρόλο της Βόρειας Ιταλίας, με στόχο την ανάδειξη γοητευτικών τοπίων, με αυθεντικές εικόνες, φυσικές ομορφιές και δυνατούς μύθους από όλη την Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό ο σύλλογος απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα σε πεζοπόρους και ορειβάτες από όλη την Ευρώπη να υποβάλλουν τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες που σε συνδυασμό με το φυσικό τοπίο, προσφέρουν τις προϋποθέσεις για μια δυνατή πεζοπορική εμπειρία.
Ο Γιώργος Χαλάτσης ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά τους και καταχώρησε έναν -άγνωστο σε πολλούς- μύθο με τον Ωρίωνα και τη Θεά Άρτεμις, που συνδέεται με το δίκορφο Πελινναίο. Σύμφωνα με τον μύθο που καταχώρισε ο Γ. Χαλάτσης, ο Ωρίωνας στάλθηκε στη Χίο για να την καθαρίσει από φίδια και δράκους. Ήταν μάλιστα τόσο καλός που ήταν σε θέση να ανταγωνιστεί τη θεά του κυνηγιού Άρτεμις. Η Θεά Άρτεμις τον προέτρεψε σε «μονομαχία», η οποία έλαβε χώρα στο ψηλότερο βουνό της Χίου, το Πελινναίο. Οι δυο τους κυνηγούσαν όλη την ημέρα, σε μια αμφίρροπη «μάχη», που έληξε όταν ο Ωρίονας αναγνώρισε την ανωτερότητα της, λόγω του θαυμασμού του προς τη θεά. Για χάρη του Ωρίωνα, που τελικά πέθανε όταν τον δάγκωσε ένας γιγαντιαίος σκορπιός και της Θεάς Άρτεμις, το βουνό Πελινναίο χωρίστηκε στα δύο και έκτοτε έχει δύο κορυφές. Έτσι ερμηνεύεται γιατί όταν εμφανίζεται στο στερέωμα ο αστερισμός του Σκορπιού, τότε ο αστερισμός του Ωρίωνα εξαφανίζεται.
Ο μύθος του δίκορφου Πελινναίου είναι ένας από τους 10 που συμμετέχουν στο διαγωνισμό. Η τελική αξιολόγηση των συμμετοχών και η ανάδειξη του νικητή θα γίνει κατά τη διάρκεια του 6ου Διεθνούς Συμποσίου που ξεκινάει σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 20 Οκτωβρίου. Ανεξάρτητα όμως από το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, η αναφορά και μόνο της Χίου στο διεθνές συνέδριο είναι από μόνη της μια μικρή, ανέξοδη διαφήμιση της Χίου σε ένα πολύ στοχευμένο κοινό. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Γ. Χαλάτση, οι επικεφαλείς του συλλόγου «Ευρωπαϊκά Χωριά Πεζοπόρων» εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για μια επίσκεψη στο νησί μας για να γνωρίσουν από κοντά τον τόπο του Ωρίωνα και να διερευνήσουν το ενδεχόμενο για επισκέψεις Ευρωπαίων πεζοπόρων μελών πελατών τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην στην κοιλάδα του Schnalstal, όπου πραγματοποιείται το διεθνές συνέδριο, υπάρχει μια ενδιαφέρουσα παράδοση αιώνων. Την άνοιξη, περίπου 10.000 πρόβατα και αγελάδες διασχίζουν τα ιταλοαυστριακά σύνορα σε υψόμετρο 2.600μ. και ξεκαλοκαιριάζουν στα λιβάδια του αυστριακού Τυρόλου, όπου ακόμα και σήμερα οι Ιταλοί τσοπάνηδες διατηρούν δικαιώματα βόσκησης. Το φθινόπωρο επιστρέφουν από την ίδια διαδρομή στο ιταλικό Τυρόλο. Εδώ και χρόνια αυτές οι μετακινήσεις έχουν γίνει ατραξιόν και προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες που ακολουθούν την πομπή.