Λουκέτο στο «ΠΙΚΠΑ» βάζει η Καλογήρου

0

Απαγόρευση λειτουργίας της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Lesvos Solidarity στο χώρο του πρώην ΠΙΚΠΑ Μυτιλήνης

Φωτογραφία αρχείου του Στέλιου Κραουνάκη

Ο χώρος που έγινε συνώνυμος με την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, το ΠΙΚΠΑ Λέσβου οδεύει προς κλείσιμο μετά από σχετική απόφαση της περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνας Καλογήρου. Πιο συγκεκριμένα, απαγορεύθηκε η λειτουργία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης με την επωνυμία «Αλληλεγγύη Λέσβου Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία», στον χώρο της παιδικής εξοχής πρώην ΠΙΚΠΑ Νεάπολης Λέσβου, επειδή ο χώρος κρίθηκε ακατάλληλος και επικίνδυνος για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Οι κατασκηνώσεις του πρώην ΠΙΚΠΑ είναι ιδιοκτησίας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που έχει παραχωρηθεί άνευ ανταλλάγματος κατά χρήση στο κέντρο κοινωνικής πρόνοιας της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (πρώην ΘΕΟΜΗΤΩΡ) και κατά δήλωση έχει παραχωρηθεί από το ανωτέρω νομικό πρόσωπο στην «Αλληλεγγύη Λέσβου». Η απόφαση αυτή λήφθηκε μετά από δύο σχετικές εισηγήσεις της  Διέυθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Λέσβου, την ίδια στιγμή που λίγα χιλιόμετρα από το ΠΙΚΠΑ, στο κολαστήριο της Μόριας όπου συνωστίζονται πάνω από 7000 άτομα η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη, χωρίς να τηρούνται βασικοί κανόνες δημόσιας υγιεινής.

Η οργάνωση «Αλληλεγγύη Λέσβου» ή στα αγγλικά «Lesvos Solidarity» ήταν η μετεξέλιξη του «Χωριού του Όλοι Μαζί», ενός συλλογικού εγχειρήματος για τον συντονισμό των οργανώσεων και συλλόγων κοινωνικής προσφοράς της Λέσβου ενόψει της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Σύντομα όμως, η προσφυγική ροή και οι ανάγκες στέγασης κυρίως ευάλωτων προσφύγων οδήγησαν στην «κατάληψη» του ΠΙΚΠΑ, Ο Δήμος παραχώρησε το ΠΙΚΠΑ και οι εθελοντές το μετέτρεψαν σε ξενώνες στους οποίους φιλοξενήθηκαν χιλιάδες πρόσφυγες, στους οποίους παρέχονταν ιατρική, νομική, ψυχολογική και υλικοτεχνική βοήθεια, κατά το μέτρο των δυνατοτήτων των εθελοντών. Καθώς οι ανάγκες του ΠΙΚΠΑ μεγάλωναν η κάθε οργάνωση του Χωριού του Όλοι Μαζί επικεντρώθηκε στο δικό της έργο με αποτέλεσμα η ομάδα που φρόντιζε το ΠΙΚΠΑ να σχηματίσει την οργάνωση Αλληλεγγύη Λέσβου για να διαχειριστεί τις δωρεές σε χρήματα και το ανθρώπινο δυναμικό που κατέφθαναν από κάθε μέρος της υφηλίου.

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τη απόφαση της κας Καλογήρου, οποιοσδήποτε έχει έννομο συμφέρον μπορεί να προσβάλει την απόφαση αυτή για λόγους νομιμότητας, μέσα σε προθεσμία 15 ημερών από τη δημοσίευσή της, ή την ανάρτησή της στο διαδίκτυο ή από την κοινοποίησή της ή αφότου έλαβε γνώση αυτής, σύμφωνα με το άρθρο 227 παρ. 1ατου Ν.3852/2010, ενώ για τις δικές της ενέργειες καλείται η γενική αστυνομική διεύθυνση Λέσβου.

Απάντηση από την «Αλληλεγγύη Λέσβου»

Η οργάνωση εξέδωσε πριν από λίγο ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι το κλείσιμο του ΠΙΚΠΑ είναι «μια πολιτική κίνηση από ορισμένους παράγοντες του νησιού που αντιτίθενται στο μοντέλο αλληλεγγύης που αντιπροσωπεύει το Πικπα». Αναλυτικά η απάντηση της ΜΚΟ:

Η Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου ανακοίνωσε το κλείσιμο του Πικπα βάσει έκθεσης της υγειονομικής επιθεώρησης, η οποία διαπίστωσε αδυναμίες στην κοινόχρηστη κουζίνα που λειτουργούν οι πρόσφυγες , ένα σπασμένο δίχτυ στην περιοχή διανομής τροφίμων και μια διαρροή σε δεξαμενή νερού για πλύσιμο μηχανές. Για τους λόγους αυτούς, θεωρεί ότι ο Πικπα είναι επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι η δασική όπως και οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας επισκέφθηκαν τη στιγμή που το Πικπα ανταποκρίθηκε στην επείγουσα ανάγκη να φιλοξενηθούν 350 Κούρδοι πρόσφυγες που είχαν εγκαταλείψει το ΚΥΤ Mόριας αφού ξέσπασαν συγκρούσεις . Ήταν η αστυνομία που επέμενε το Πικπα να φιλοξενήσει περίπου 70 ανθρώπους που είχαν καταφύγει σε πάρκο στη Μυτιλήνη το βράδυ της Παρασκευής 25 Μαΐου και εξασφάλισε ότι την επόμενη μέρα οι οικογένειες θα μεταφερθούν στο Καρα Τεπε. Αντ ‘αυτού, την επόμενη μέρα, μέχρι 1000 Κούρδοι έφυγαν από το ΚΥΤ Μοριας λόγω των συγκρούσεων και η υπόσχεση να μεταφέρουν τους ανθρώπους στο Καρα Τεπε δεν πραγματοποιείται ποτέ. Μόλις ξεκίνησε η προσωρινή κατάσταση έκτακτης ανάγκη με τους Κούρδους πρόσφυγες στο Πικπα, αυτή η εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση χρησιμοποιήθηκε εναντίον του Πίκπα. Εκτός από την αποστολή αρκετών υπηρεσιών επιθεώρησης κατά την περίοδο αυτή, ξεκίνησε δικαστική υπόθεση από διάφορους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων από τη γειτονιά και μερικά άτομα, τα οποία θα ακουστούν στις 6 Ιουλίου.

Για όλους αυτούς τους λόγους, θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή για να κλείσει ο Πικπα είναι μια πολιτική κίνηση από ορισμένους παράγοντες του νησιού που αντιτίθενται στο μοντέλο αλληλεγγύης που αντιπροσωπεύει το Πικπα. Για πολλά χρόνια, πολλές ομάδες και εθελοντές προσφέρουν υποστήριξη στο χώρο του Πικπα, ο οποίος λειτουργεί ως μικρός καταυλισμός για τους πιο ευάλωτους πρόσφυγες στο νησί. Μέχρι τώρα, το Πικπα φιλοξένησε πάνω από 30.000 πρόσφυγες, χωρίς οικονομική υποστήριξη από το κράτος, την Ευρωπαϊκή Ένωση ή την UNHCR. Η μακρόχρονη και διεθνώς αναγνωρισμένη συμβολή του Πίκπα στην κατάσταση των προσφύγων στη Λέσβο έχει μετατρέψει τη χώρα σε σύμβολο αλληλεγγύης. Επιπλέον, ως τοπική πρωτοβουλία λαϊκής βάσης, το Πικπα εργάζεται εδώ και πολλά χρόνια μαζί με την τοπική κοινότητα για να προσπαθήσει να βρει μαζί λύσεις.

Η Αλληλεγγύη της Λέσβου προσφέρει υποστήριξη στο Πικπα μαζί με πολλά άτομα και διάφορες ομάδες και οργανώσεις. Η Αλληλεγγύη Λέσβου δεν έχει νομική γραπτή ή προφορική ιδιοκτησία το Πίκπα. Ο οργανισμός της Αλληλεγγύης Λέσβου αναπτύσσει επίσης δραστηριότητες στο Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων και Ντόπιων Μωσαϊκ , όπου και εδρεύει, όπως και σε άλλα μέρη του νησιού.

Οι συνθήκες στο ΚΥΤ Μόριας είναι που απαιτούν πραγματικά την παρέμβαση της Περιφέρειας για λόγους δημόσιας υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος. Θεωρούμε ότι η απόφαση είναι βαθιά αβάσιμη και άδικη και πλήττει σημαντικά όλες τις δράσεις αλληλεγγύης στο νησί. Καλούμε την Περιφέρειας να επανεξετάσει την απόφαση. Σε κάθε περίπτωση, παραμένουμε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το σύμβολο αλληλεγγύης που είναι το Πικπα και θα συνεχίσουμε τις δράσεις μας για την υποστήριξη των προσφύγων και των ντόπιων.

Άφησε σχόλιο