Οι κακές υπηρεσίες προς τη Χίο όσων με αφορμή το προσφυγικό εκδηλώνουν ξενοφοβική βία αναδείχθηκαν κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας
Στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ στην Αθήνα παρουσιάστηκε χθες η ετήσια έκθεση για το 2016 από το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, στην οποία αναλύονται τα ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα της καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας και εγκλημάτων μίσους στη χώρα μας. Δυστυχώς, μετά από όσα διαδραματίστηκαν τον τελευταίο χρόνο στο νησί μας, η Χίος δεν γινόταν να απουσιάζει από την έκθεση για τη ρατσιστική βία, καθώς 3 από τα 10 περιστατικά ρατσιστικής βίας που κατέγραψε το Δίκτυο και σχετίζονται με τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος έλαβαν χώρα στο νησί μας.
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι «με την παρότρυνση ορισμένων ακραίων ατόμων με ξενοφοβικές πεποιθήσεις, κάθε έκτακτο γεγονός στους χώρους διαμονής των προσφύγων (λ.χ. κάθε αντίδραση από τους πρόσφυγες για τις συνθήκες διαβίωσής τους) γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από «θερμοκέφαλους» κατοίκους με αποτέλεσμα να αναζωπυρώνονται παλαιότερες ακραίες πρακτικές. Τα περιστατικά ρατσιστικής βίας στα νησιά αρχίζουν να φτάνουν στη δημοσιότητα, ενώ με την έλευση του φθινοπώρου και το τέλος της τουριστικής περιόδου, αν και η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων δεν εγκρίνει τις ακρότητες, ενδυναμώνονται οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατοίκων κατά της διαμονής προσφύγων στη Σάμο και στη Χίο. Την ίδια περίοδο δημοσιεύονται περιστατικά κατά δημοσιογράφων οι οποίοι προπηλακίζονται στη Λέσβο και τη Χίο από ακραία στοιχεία κατά την κάλυψη του προσφυγικού. Οι αρχές επιδεικνύουν μια σχετική αμηχανία προκειμένου ενδεχομένως να αποφύγουν την περαιτέρω κλιμάκωση. Κάποιες ωστόσο από τις τοπικές αρχές υιοθετούν αμφίσημο λόγο και μοιάζουν αρνητικές στο ενδεχόμενο να καταδικάσουν ανεπιφύλακτα ρατσιστικά περιστατικά.»
Επιθέσεις στη Σούδα και στην Πλατεία
Κατά τη διάρκεια του 2016, υπήρξαν περιπτώσεις κλιμάκωσης της έντασης και χώροι διαμονής των προσφύγων δέχτηκαν επιθέσεις. Σε κάποιες από αυτές πρόσφυγες τραυματίστηκαν. Το Δίκτυο κατέγραψε την περίπτωση αιτούντα άσυλο ο οποίος ενώ προσπαθούσε να προστατευθεί κατά τη διάρκεια των εντάσεων του Νοεμβρίου στην Σούδα δέχτηκε μεγάλη πέτρα στο κεφάλι. Εισήλθε σε μια μεγάλη σκηνή για να προστατευθεί αλλά αναγκάστηκε να την εγκαταλείψει όταν πέτρες εκτοξεύτηκαν και κατά αυτής της σκηνής. Καθώς δεν του επετράπη από την αστυνομία να εγκαταλείψει το χώρο, επέστρεψε προς τις σκηνές και καθώς περπατούσε, έχασε τις αισθήσεις του. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και αργότερα υπεβλήθη σε νευροχειρουργική επέμβαση στη Λέσβο.
Επίσης, στοιχεία οργανωμένης επίθεσης βάσει κοινού ρατσιστικού κινήτρου παρουσιάζει τουλάχιστον μία επίθεση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Βουνακίου και καταγράφηκε από το Δίκτυο. Σύμφωνα με το Δίκτυο, ένας Σύρος, λίγες ημέρες μετά την επίθεση ακροδεξιών στη Σούδα της Χίου με πέτρες και εμπρηστικούς μηχανισμούς, δέχτηκε επίθεση από ομάδα στην πλατεία Βουνακίου. Ο Σύρος έχασε τις αισθήσεις του λόγω των χτυπημάτων και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι είχε υπεστή κάταγμα. Ο ίδιος δεν αντιλήφθηκε περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς οι δράστες τον αιφνιδίασαν αρπάζοντάς τον από πίσω. Σύμφωνα με φίλο του θύματος και αυτόπτη μάρτυρα, η ομάδα των δραστών αποτελείτο από περίπου 20 άτομα και κάποιοι εξ αυτών κυνήγησαν τον ίδιο και το τρίτο άτομο της 12 παρέας όταν προσπάθησαν να διαφύγουν. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, είχε δει νωρίτερα την ομάδα.
Γιάννης Στεβής: μεταστροφής του κλίματος αλληλεγγύης
Ανάμεσα στους ομιλητές που πήραν το λόγο ήταν και ο δημοσιογράφος της ιστοσελίδας astraparis.gr Γιάννης Στεβής ο οποίος επισήμανε ότι στη Χίο, παρά τις αντίξοες συνθήκες, αναπτύχθηκε ένα πραγματικό κλίμα αλληλεγγύης μέχρι την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Στη συνέχεια ανέλυσε τις ευθύνες των τοπικών αρχών για την υιοθέτηση ακραίας ρητορικής και τις ευθύνες των αστυνομικών αρχών για την αδράνεια και αδιαφορία απέναντι σε φαινόμενα παραβατικότητας, καθώς και τις ευθύνες των ΜΜΕ για την απόκρυψη γεγονότων, τη μεγέθυνση άλλων και τη διάδοση ακόμα και ψευδών ειδήσεων, οι οποίες πυροδοτούν ρατσιστικές αντιδράσεις. Τέλος, αναφέρθηκε στην ευθύνη της κεντρικής εξουσίας για τη διαχείριση των χώρων διαμονής του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού στο νησί.
Πανελαδικά μείωση των επιθέσεων συγκριτικά με πέρσι
Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2016, το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας κατέγραψε μέσω συνεντεύξεων με τα θύματα 95 περιστατικά ρατσιστικής βίας με περισσότερα από 130 θύματα. Σε 31 περιστατικά στοχοποιήθηκαν μετανάστες-ριες ή πρόσφυγες λόγω εθνικής ή εθνοτικής προέλευσης, θρησκείας ή χρώματος και σε 1 περιστατικό στοχοποιήθηκε το προσωπικό οργάνωσης και το κτίριο που προοριζόταν για την φιλοξενία προσφύγων. Καταγράφηκε 1 περιστατικό κατά δημοσιογράφου που στοχοποιήθηκε λόγω της κάλυψης του προσφυγικού. Σε 57 περιστατικά στοχοποιήθηκαν ΛΟΑΤKI άτομα και άτομα που συνδέονται με κάποιο άτομο ΛΟΑΤΚΙ. Σε 5 περιστατικά στοχοποιήθηκαν ιεροί ή συμβολικοί χώροι και η εβραϊκή κοινότητα. Σε 31 περιστατικά στοχοποιήθηκαν περισσότερα του ενός θύματος, ενώ σε 54 περιστατικά η επίθεση τελέστηκε από ομάδα (τουλάχιστον 2 ατόμων).
Το Δίκτυο αναγνώρισε τα θετικά μέτρα που έχουν ληφθεί για την καταπολέμηση της ρατσιστικής βίας και κάλεσε την Πολιτεία να εντείνει τις προσπάθειές της προς δύο παράλληλες κατευθύνσεις. Πρώτον, να καταπολεμήσει την ατιμωρησία και να υιοθετήσει συντονισμένα μέτρα για την υποστήριξη των θυμάτων ρατσιστικών, ομοφοβικών και τρανσφοβικών επιθέσεων. Δεύτερον, να εμβαθύνει σε προληπτικές και στοχευμένες δράσεις για την αποδοχή της διαφορετικότητας.