Προαναγγελθείσες τραγωδίες: Καθημερινά ναυάγια στο Αιγαίο με δεκάδες θύματα

0

Δύο προσφυγικά σκάφη συγκρούστηκαν σήμερα με πλοία, ανοιχτά της Λέσβου και κοντά στο Αϊβαλί. 14 τουλάχιστον οι νεκροί, δεκάδες οι αγνοούμενοι. Χωρίς νόμιμη προσφυγική οδό, τα καθημερινά πολύνεκρα ναυάγια δεν είναι παρά προαναγγελθείσες τραγωδίες

f-capsize-a-20150915-870x575

Είναι ταυτόχρονα και προαναγγελθέντα εγκλήματα, με ενόχους την Ευρώπη-φρούριο: όσο οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν έχουν κανένα «νόμιμο» δρομολόγιο ή διαδικασία να ακολουθήσουν, όσο η Ευρώπη κλείνει τα σύνορά της, χώρα τη χώρα, όσο υψώνει φράχτες και στήνει αστυνομικά μπλόκα, τόσο θα αυξάνονται οι τραγωδίες στο Αιγαίο.

Λέσβος: Φουσκωτό συγκρούστηκε με εμπορικό πλοίο

Ένα μόνο βρέφος διασώθηκε ως τώρα από τα 8 παιδιά που επέβαιναν, μαζί με δεκάδες ενήλικες, σε φουσκωτή βάρκα  που συγκρούστηκε με εμπορικό πλοίο στη θάλασσα ανοιχτά του αεροδρομίου Μυτιλήνης. Ένα κοριτσάκι 6 ετών βρέθηκε νεκρό, 24 άνθρωποι διασώθηκαν ενώ αγνοούνται συνολικά 22 ακόμα ως το απόγευμα της Κυριακής, ανάμεσά τους 7 παιδιά. Το δυστύχημα σημειώθηκε τα ξημερώματα.

Το βρέφος που διασώθηκε από το σημερινό ναυάγιο (φωτ.: ΕΡΑ Αιγαίου)

Η μαρτυρία του Χασίν από τη Συρία στην ΕΡΑ Αιγαίου:

«Ήταν σκοτεινά και είδαμε το πλοίο να έρχεται επάνω μας. Προσπαθήσαμε να κάνουμε σήματα με κινητά και με φακούς αλλά δε μας είδε. Ήταν φοβερό όταν συγκρουστήκαμε. Βρεθήκαμε στο νερό και ήρθαν μεγάλα κύματα. Χάσαμε τα παιδιά. Δεν τα βλέπαμε μέσα στο σκοτάδι. Μόλις ξημέρωσε είδαμε το ελικόπτερο και μετά ήρθε το σκάφος του λιμενικού. Τους ευχαριστούμε όλους. Θέλουμε να βρεθούν τα παιδιά. Δυστυχώς μόνο ένα μωρό είναι μαζί μας».

H τραγική ειρωνεία: το λιμενικό εντόπισε τους σημερινούς διασωθέντες κατά τη διάρκεια των ερευνών για επιζώντες από το χθεσινό (Σάββατο) ναυάγιο, που κόστισε τη ζωή σε ένα τουλάχιστον 6χρονο κορίτσι.

Τουρκικά παράλια: 13 νεκροί από σύγκρουση προσφυγικού σκάφους με φέρι

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, τουλάχιστον 13 άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί ύστερα από ναυάγιο φουσκωτής βάρκας που ξεκίνησε από την περιοχή του Αϊβαλί με προορισμό τη Λέσβο. Οχτώ άνθρωποι διασώθηκαν, ενώ η έρευνα για ανεύρεση άλλων επιζώντων συνεχίζεται. Να σημειωθεί ότι η είδηση για το ναυάγιο μεταδόθηκε από τα διεθνή πρακτορεία ως αποτέλεσμα σύγκρουσης του φουσκωτού με πλοίο που εκτελούσε δρομολόγιο σε πορθμειακή γραμμή.

Οι νεκροί που περισυνέλλεξε το τουρκικό λιμενικό

Η Οδύσσεια συνεχίζεται στους φράχτες της Ευρώπης

Η προσφυγική οδός που ξεκινά από τα νησιά μας (να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, το «Ελ. Βενιζέλος» αναμένεται να περάσει από τη Χίο απόψε το βράδυ, με σκοπό να παραλάβει μερικές εκατοντάδες από τους πρόσφυγες σήμερα στο νησί), έχει επόμενους σταθμούς τον Πειραιά και από εκεί την Ειδομένη (όπου επίσης καταγράφεται αυξημένη ροή προσφύγων και υπεράνθρωπες προσπάθειες από τους εκεί εθελοντές να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια).

Μετά το πέρασμα από την ΠΓΔΜ και τη Σερβία, οι πρόσφυγες έχουν αναγκαστεί πλέον, μετά την ανέγερση του αγκαθωτού φράχτη από την ξενόφοβη ουγγρική κυβέρνηση, να προσπαθούν να περάσουν στην Κροατία. Η κυβέρνηση της χώρας, παρά τις αρχικές περί του αντιθέτου δηλώσεις στελεχών της, άνοιξε τα σύνορα για 24 ώρες, αλλά κατόπιν τα έκλεισε. Πλέον, προωθεί τους πρόσφυγες προς άλλα σημεία των συνόρων με την Ουγγαρία, η οποία με τη σειρά της τούς προωθεί προς την Αυστρία. Στην τελευταία υπολογίζεται πως εισήλθαν σήμερα περί τις 7.000 πρόσφυγες. Ροή υπάρχει και προς τα σύνορα με τη Σλοβενία, όπου πάντως σημειώθηκε επεισόδιο με ρίψη χημικών κατά των προσφύγων.

Στην Τουρκία, τέλος, η αστυνομία ανάγκασε τους πρόσφυγες που είχαν φτάσει ως την Κωνσταντινούπολη και την Ανδριανούπολη, ζητώντας να φτάσουν ως τα σύνορα με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, να επιστρέψουν στους καταυλισμούς, στα σύνορα με τη Συρία, απ’ όπου ξεκίνησαν.

Μόνος φάρος, η αλληλεγγύη

Ενώ οι αρχηγοί των κρατών της Ευρώπης θα συνεδριάσουν στις 23 Σεπτέμβρη για το προσφυγικό, η αλληλεγγύη των ανθρώπων είναι η μόνη θετική είδηση από όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες, με τους εκατοντάδες εθελοντές που μαζεύουν εφόδια και τα διανέμουν στους πρόσφυγες σε διάφορα σημεία από την Ελλάδα ως την Αυστρία, στη Χίο (εδώ η σχετική καθημερινή ενημέρωση), τη Μυτιλήνη, την Ειδομένη, το Τοβάρνικ, το Ζάγκρεμπ, τη Βιέννη κ.ο.κ.

Aλληλεγγύη που εκφράζεται μεταξύ άλλων και με τις προειδοποιήσεις Κροατών πολιτών προς τους πρόσφυγες, θύματα ενός άλλου πολέμου, για να αποφεύγουν τα ναρκοπέδια, «ενθύμια» από τον πρόσφατο γιουγκοσλαβικό εμφύλιο:

Η αλληλεγγύη, πράγματι, δεν γνωρίζει σύνορα.

Άφησε σχόλιο