Εντείνεται η ανησυχία εν όψει χειμώνα

0

Οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες – μετανάστες ασφυκτιούν στα hotspots των νησιών του Αιγαίου σε συνθήκες που αναμένεται να χειροτερέψουν όταν επιδεινωθεί ο καιρός

Εκατοντάδες παιδιά, γυναίκες και άνδρες να αναγκάζονται να κοιμούνται σε μικρές σκηνές και σε καταλύματα ακατάλληλα για τον χειμώνα. Αυτή είναι η κοινή διαπίστωση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που με διαφορά μιας ημέρες κάλεσαν την ελληνικές αρχές να μεριμνήσουν για την βελτίωση της κατάστασης στα νησιά του Αιγαίου, καθώς αυξάνουν οι αφίξεις, κι ενώ αναμένεται να χειροτερέψει ο καιρός με δυνατές βροχές και κρύο.

Η πίεση στα υπερπλήρη κέντρα έχει αυξηθεί τον τελευταίο μήνα με σχεδόν 5.000 νέες αφίξεις, με αποτέλεσμα εκατοντάδες παιδιά, γυναίκες και άνδρες να αναγκάζονται να κοιμούνται σε μικρές σκηνές και σε καταλύματα ακατάλληλα για τον χειμώνα. Οι αφίξεις μέσω θαλάσσης στην Ελλάδα έφτασαν φέτος τις 20.000 και οι περισσότεροι ήταν από τη Συρία ή το Ιράκ. Πάνω από τους μισούς κατέφτασαν τους τελευταίους τρεις μήνες, με την πλειοψηφία να αποτελείται από οικογένειες ή άλλες ευάλωτες ομάδες.

Ασφυξία σε Σάμο, Λέσβο, επέκταση στη ΒΙΑΛ

Η πρόσφατη αύξηση στις αφίξεις έχει επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση στα νησιά. Οι χειρότερες συνθήκες παρουσιάζονται αυτή τη στιγμή στα hotspots, στη Σάμο και τη Λέσβο, όπου 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται συνωστισμένοι σε έναν συνολικό χώρο για 2.000 άτομα, ενώ στη Χίο το επιχειρούμενο σταδιακά κλείσιμο του καταυλισμού της Σούδας, έχει ως αποτέλεσμα τον υπερσυνωστισμό στη ΒΙΑΛ.

Πιο συγκεκριμένα στη Σάμο, περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι βρίσκονται σε ανεπαρκή καταλύματα, εκ των οποίων το ένα τρίτο κατασκηνώνουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Άλλοι 300 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων οικογενειών και ασυνόδευτων παιδιών, κοιμούνται σε μικρές σκηνές στα δάση έξω από το κέντρο υποδοχής, λόγω έλλειψης χώρου και επαρκών υπηρεσιών μέσα στο κέντρο. Χειρότερη είναι η κατάσταση στη Μόρια της Λέσβου, όπου περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι βρίσκονται σε αυτοσχέδια καταλύματα ή σκηνές, χωρίς μόνωση, δάπεδο ή μονάδες θέρμανσης. Πολλοί από αυτούς είναι οικογένειες, έγκυοι, άτομα με αναπηρίες, καθώς και πολύ μικρά παιδιά. Στη Χίο, μετά την διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου του πρώην εργοστασίου της ΒΙΑΛ, τοποθετήθηκαν 55 σκηνές των 10 ατόμων για την διαμονή όσων δεν χωρούσαν στους οικίσκους.

Ασφυξία στη Μόρια

Η δραματική κατάσταση στη Βουλή από το Human Right Watch

Μάλιστα για την κατάσταση στη Μόρια, αλλά και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου οι ερευνήτριες του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Εμίνα Τσερίμοβιτς και Εύα Κοσσέ μίλησαν χθες στη Βουλή στέλνοντας SOS και ασκώντας παράλληλα κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης. «Η Μόρια είναι ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ένας καταυλισμός με συνωστισμό χιλιάδων ανθρώπων. Αυτό που είδαμε στη Μόρια είναι μία κατεπείγουσα κατάσταση. Είναι ότι χειρότερο έχω δει κι έχω περάσει και πόλεμο». Με αυτή τη φράση περιέγραψε η Εμίνα Τσεμίροβιτς, όσα έζησε στο hot spot της Μυτιλήνης κατά την δεκαήμερη επιτόπια αυτοψία της, ενώ η Εύα Κοσσέ κατήγγειλε ότι την «σιωπή» της ελληνικής κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου Μεταστευτικής Πολιτικής αναφορικά με τα σχέδιά τους για την αντιμετώπιση του επικείμενου χειμώνα.

Δυστυχώς οι εικόνες που είδαμε την περασμένη χρονιά, με τις χιονισμένες σκηνές και τους ανθρώπους να υποφέρουν μέσα σε αυτές λόγω του ψύχους είναι πολύ πιθανό να επαναληφθούν και φέτος. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον να μην θρηνήσουμε θύματα στα hotspots, όπως και πέρσι.

Προχωρούν οι διαδικασίες για το ΠΡΟΚΕΚΑ στο «18»

Τέλος, επιβεβαιώθηκαν με τον πλέον επίσημο τρόπο οι πληροφορίες που ανέφεραν ότι η Αστυνομία προχωράει τις διαδικασίες για την κατασκευή hotspot στο «μέσο του πουθενά», στο «18» του Αίπους. Σε κοινό Δελτίο Τύπου των Βουλευτών Βορείου Αιγαίου του ΣΥΡΙΖΑ Α. Μιχαηλίδη, Γ. Πάλλη, Δ. Σεβαστάκη έγινε γνωστό για το ζήτημα του ΠΡΟΚΕΚΑ «έχουν κινηθεί μια σειρά από τις απαιτούμενες διαδικασίες για την δημιουργία του στο συμφωνημένο σημείο, με την παράλληλη επισήμανση ότι οι διαδικασίες αυτές είναι χρονοβόρες καθώς εμπλέκονται αρκετές υπηρεσίες».

Σημειώνεται ότι η περιοχή αυτή, επιλέχθηκε επειδή βρίσκεται μακριά από οικισμούς και συνεπώς η κατασκευή του hotspot δεν θα προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, μια που ο κοντινότερος οικισμός είναι σε απόσταση χιλιομέτρων. Ωστόσο, το γεγονός ότι βρίσκεται στο πλέον ακατάλληλο μέρος της Χίου για διαμονή ανθρώπων, μια που έχει πολύ κρύο το χειμώνα και πολύ υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι, είναι ενδεικτικό της ξενοφοβικής αντίληψης που έχει κατακυριεύσει τη Χίο, ενώ το ενδεχόμενο κατασκευής δημιουργεί μια σειρά από ζητήματα περιβαλλοντικής φύσεως, μια που λόγω των ακραίων συνθηκών που επικρατούν στο «18», η περιοχή αυτή είναι ενδιαίτημα άγριας ζωής και  μέρος του Δικτύου Νατούρα της Χίου.

Άφησε σχόλιο