γράφει η Ερμιόνη Φρεζούλη
Την περασμένη Τρίτη, 8/9/15, μια σημαντική νίκη των πολιτών καταγράφηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ): με ψήφισμά του, το ΕΚ καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) να προχωρήσει σε όλες εκείνες τις νομοθετικές ενέργειες που θα αναγνωρίσουν και θα εφαρμόσουν το δικαίωμα πρόσβασης στο νερό και την αποχέτευση για όλους στη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είχε προηγηθεί η πετυχημένη κινητοποίηση εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών με την καμπάνια Right2Water που ζητούσαν ακριβώς αυτό.
Το ΕΚ, αφού σημειώνει ότι η απάντηση της ΕΕ στην πρώτη επιτυχημένη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (ΕΕΠ-European Citizens Initiative) «στερείται φιλοδοξίας, δεν απαντά στα συγκεκριμένα αιτήματα που διατυπώνονται στην ΕΠΠ και περιορίζεται στην επανάληψη υφιστάμενων δεσμεύσεων· τονίζει ότι η απάντηση που δόθηκε από την Επιτροπή στην ΕΠΠ Right2Water είναι ανεπαρκής, δεδομένου ότι δεν προσφέρει κάτι καινούριο και δεν εισάγει όλα τα μέτρα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων…», καλεί την ΕΕ να αναγνωρίσει το ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό και την αποχέτευση, όπως ορίζονται από τον ΟΗΕ.
Επιπρόσθετα τονίζει ότι το νερό θα πρέπει να εξαιρεθεί από εμπορικές συμφωνίες και τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς και καλεί την ΕΕ να σταματήσει να πιέζει για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης/αποχέτευσης μέσω της τρόικας.
Η είδηση πέρασε στα ψιλά στην Ελλάδα, ωστόσο η σημασία της είναι τεράστια. Καταρχήν γιατί πρόκειται για την πρόσβαση στο νερό, δικαίωμα που έχει διεκδικηθεί με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία χρόνια τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, με αποτέλεσμα την επαναδημοτικοποίηση δεκάδων υπηρεσιών ύδρευσης/αποχέτευσης. Εξίσου όμως σημαντικό είναι ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι η πρώτη επιτυχημένη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, που κατόρθωσε να μαζέψει 1,9 εκ. υπογραφές και να υποχρεώσει την ΕΕ να φέρει το θέμα προς συζήτηση στα όργανα της Ενωσης.
Οι ψευδαισθήσεις γύρω από τη «δημοκρατική» ΕΕ έχουν πλέον καταρριφθεί, ακόμα και για αυτούς που αρνούνταν να το παραδεχτούν. Ωστόσο, η επιτυχία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας και η υιοθέτηση από το ΕΚ, το μόνο ίσως δημοκρατικό θεσμό της ΕΕ, του συγκεκριμένου ψηφίσματος, αποτελεί αναμφισβήτητα μια νίκη των ευρωπαίων πολιτών. Ίσως και τη μόνη, μέχρι στιγμής τουλάχιστον.