Snapchat και Skype δεν προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα

0

Μετά τις αποκαλύψεις Snowden για τις καταγραφές των επικοινωνιών εκατομμυρίων πολιτών από την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών NSA, την παραδοχή της Yahoo ότι εκλάπησαν οι κωδικοί πρόσβασης από 500 εκατομμύρια χρήστες, έρχεται η Διεθνής Αμνηστία να υπενθυμίσει ότι «ουδέν κρυπτόν» στις τηλεπικοινωνίες, επισημαίνοντας ότι οι εταιρείες τεχνολογίας αποτυγχάνουν να υιοθετήσουν μια βασική προστασία προσωπικών δεδομένων για τις υπηρεσίες άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων

Η νέα «Κατάταξη Απορρήτου» της οργάνωσης, αξιολογεί τις 11 εταιρείες με τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων με βάση τον τρόπο που χρησιμοποιούν την κρυπτογράφηση ώστε να προστατέψουν την ιδιωτικότητα και την ελευθερία της έκφρασης των χρηστών δια μέσου των εν λόγω εφαρμογών, σε μια κλίμακα από το ένα έως το εκατό.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει υποδείξει τη διατερματική κρυπτογράφηση, έναν τρόπο κρυπτογράφησης δεδομένων έτσι ώστε τα μηνύματα να μπορούν να τα δουν μόνο ο αποστολέας και ο παραλήπτης, ως την ελάχιστη προϋπόθεση για τις εταιρείες τεχνολογίας, ώστε να διασφαλίσουν ότι οι προσωπικές πληροφορίες στις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων θα παραμένουν προσωπικές. Οι εταιρείες που κατατάσσονται στις χαμηλότερες στο βαθμολογικό πίνακα δεν έχουν εγκαταστήσει τα επαρκή επίπεδα κρυπτογράφησης στις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων.

«Εάν πιστεύεις ότι οι υπηρεσίες άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων είναι ιδιωτικές, πρόκειται να εκπλαγείς. Στην πραγματικότητα οι επικοινωνίες μας βρίσκονται συνεχώς υπό απειλή από διαδικτυακούς εγκληματίες και κατασκοπεύονται από τις κρατικές αρχές. Οι νέοι άνθρωποι, οι πιο παραγωγικοί διακινητές προσωπικών λεπτομερειών και φωτογραφιών μέσω εφαρμογών όπως το Snapchat, βρίσκονται σε ιδιαίτερο κίνδυνο», δήλωσε ο Sherif Elsayed-Ali, Επικεφαλής της Ομάδας Τεχνολογίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας.

Οι Tencent, Blackberry και Snapchat πέτυχαν κάτω από 30/100

Η κινέζικη εταιρεία Tencent βρίσκεται στο τέλος, με επίδοση 0 στα 100, έχοντας καταταχθεί ως η εταιρεία που αναλαμβάνει τη λιγότερη δράση σχετικά με την ιδιωτικότητα των μηνυμάτων και ως η λιγότερο διαφανής. Ήρθε μετά από την Blackberry και το Snapchat που είχαν επίδοση 20 και 26 αντίστοιχα. Παρά την ισχυρή πολιτική δέσμευσης της Microsoft για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ακόμη χρησιμοποιεί μια αδύναμη μορφή κρυπτογράφησης στο Skype, με επίδοση 40 που της δίνει την τέταρτη θέση από το τέλος. Καμιά από αυτές τις εταιρείες δεν παρέχουν διατερματική κρυπτογράφηση των επικοινωνιών στους χρήστες τους.

Το Snapchat, μια εταιρεία με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο χρησιμοποιείται από περισσότερους από 100 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε μέρα, επίσης έχει κακή επίδοση. Παρόλο που έχει μια σαφή πολιτική δέσμευσης για την ιδιωτικότητα, στην πράξη δεν κάνει αρκετά για να προστατέψει την ιδιωτικότητα των χρηστών της. Για παράδειγμα, δεν έχει αναπτύξει διατερματική κρυπτογράφηση και δεν είναι διαφανής στην πληροφόρηση που δίνει στους χρήστες της σχετικά με τις απειλές που δέχονται τα ανθρώπινα δικαιώματά τους ή για τη χρήση της κρυπτογράφησης.

Το Facebook και η Apple προηγούνται

Καμία εταιρεία δεν παρέχει αδιαπέραστη ιδιωτικότητα, όμως το Facebook, του οποίου οι εφαρμογές Facebook Messenger και WhatsApp έχουν συνολικά 2 δισεκατομμύρια χρήστες, έχει τη μεγαλύτερη επίδοση με 73 στα 100. Το Facebook κάνει τα περισσότερα σε σχέση με τις 11 εταιρείες που αξιολογήθηκαν για να χρησιμοποιήσει κρυπτογράφηση για να ανταποκριθεί στις απειλές που δέχονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι το πιο διαφανές σχετικά με τη δράση που αναλαμβάνει.

Ωστόσο, παρά την ένταξη της διατερματικής κρυπτογράφησης σαν επιλογή ως ένα νέο χαρακτηριστικό της «μυστικής συζήτησης», η προεπιλεγμένη λειτουργία του Facebook Messenger χρησιμοποιεί μια λιγότερο ισχυρή μορφή κρυπτογράφησης, πράγμα που σημαίνει ότι το Facebook έχει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα. Το WhatsApp χρησιμοποιεί διατερματική κρυπτογράφηση ως προεπιλογή και κυρίως παρέχει ξεκάθαρη πληροφόρηση στους χρήστες σχετικά με την κρυπτογράφηση εντός της εφαρμογής.

Η Apple είχε επίδοση 67 στα 100, παρέχοντας πλήρη διατερματική κρυπτογράφηση σε όλες τις επικοινωνίες εντός των εφαρμογών της iMessage και Facetime. Όμως η Apple πρέπει να κάνει περισσότερα για να ενημερώσει τους χρήστες σχετικά με το ότι τα μηνύματα SMS είναι λιγότερο ασφαλή από τα iMessages. Η εταιρεία πρέπει επίσης να υιοθετήσει ένα πιο ανοιχτό πρωτόκολλο κρυπτογράφησης.

Άφησε σχόλιο