«Αλληλεγγύη, όχι φυλακή!»: Δράση για το προσφυγικό στην πόλη της Χίου

0

Με ένα συμβολικό κλουβί όπου ακτιβιστές θα παραμείνουν κλειδωμένοι για ώρες, ντόπιοι και ξένοι αλληλέγγυοι διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στη δημιουργία του hotspot στη ΒΙΑΛ

cage1

Η δράση των ξένων και ντόπιων αλληλέγγυων ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου, με την τοποθέτηση του κλουβιού και ενός μεγάλου πανό που γράφει στα αγγλικά «Αλληλεγγύη – Όχι στην Ευρώπη-φρούριο»

Όπως αναφέρουν στη σχετική δήλωση δράσης:

«Το πρωί της 20ης Φεβρουαρίου εγκαταστήσαμε ένα συμβολικό κλουβί στην κεντρική πλατεία της Χίου, για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για τη φυλάκιση των ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη δυστυχία. Οι ακτιβιστές θα παραμείνουν  κλειδωμένοι στο κλουβί, βασιζόμενοι σε ανθρώπους έξω από το κλουβί για φαγητό, στεγνά ρούχα αν βρέχει ή ιατρική υποστήριξη».

«Ως μια ομάδα τοπικών και διεθνών εθελοντών διαμαρτυρόμαστε για το hotspot στη ΒΙΑΛ στο νησί της Χίου», προσθέτουν και τονίζουν: «Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, τις διώξεις ή τη φτώχεια. Το νέο hotspot βρίσκεται στην πλαγιά ενός λόφου, μακριά από την τουριστική ακτή, όπου όλοι εκεινοι που έρχονται στην Eυρώπη για να αναζητήσουν καταφύγιο είναι υποχρεωμένοι να καταγράφονται και όπου προορίζεται να μείνουν μετά την άφιξή τους στο νησί».

Όπως επισημαίνουν, «όλες οι δυνατότητες αυτάρκειας των προσφύγων θα περιοριστούν,  λόγω της έλλειψης ς ιδιωτικότητας και της απομακρυσμένης τοποθεσίας από καταστήματα και δημόσιους χώρους. Επιπλέον, ένα μεγάλο μέρος του στρατοπέδου είναι ήδη περιφραγμένο. Πιστεύουμε ότι ορισμένοι άνθρωποι που αναζήτησαν καταφύγιο εκεί θα φυλακιστούν, θα κρατηθούν σαν να είναι εγκληματίες και θα απελαθούν. Αυτό αποτελεί ρατσιστική υποβάθμιση των μεταναστών, καθώς αντιμετωπίζονται σαν άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας».

«Κανείς δεν φεύγει από το σπίτι του χωρίς σοβαρή αιτία!», καταλήγει η ανακοίνωση του Soli Cafe, «βλέπουμε την  μεταναστευτική κίνηση ως συνέπεια του δυτικού ιμπεριαλισμού και της παγκοσμιοποίησης της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Γι’ αυτό το λόγο θεωρούμε καθήκον μας να καλωσορίσουμε αυτούς τους ανθρώπους, που υποφέρουν από τη φτώχεια και τον πόλεμο», καλώντας όποιον θέλει να περάσει από την πλατεία για να συζητήσουν σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα.

Άφησε σχόλιο