Μια σημαντική νίκη

0

Το ΣΤΕ ακύρωσε το Χωροταξικό του Τουρισμού που προέβλεπε την μαζική δόμηση κατοικιών στις παράκτιες περιοχές προκαλώντας μη αναστρέψιμες ζημίες στο περιβάλλον και στο τουριστικό προϊόν της χώρας μας

Χωροταξικό

Με απόφασή της που εκδόθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2015, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε δεκτή την αίτηση ακυρώσεως της από 9 Δεκεμβρίου 2013 Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία η τότε Διοίκηση είχε εγκρίνει το νέο τροποποιημένο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτού παρά την αρνητική γνωμοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης.

Η απόφαση αυτή αποτελεί σημαντική επιτυχία στον αγώνα για την προώθηση του ορθολογικού χωροταξικού σχεδιασμού που βασίζεται στην προστασία των μοναδικών χαρακτηριστικών του ελληνικού χώρου και επισημαίνει την αδήριτη αναγκαιότητα η λήψη αποφάσεων εκ μέρους της Διοίκησης να πραγματοποιείται με διαφάνεια και σεβασμό της νομιμότητας. Το συγκεκριμένο νομοθέτημα άνοιγε το δρόμο για τη μαζική δόμηση κατοικιών -υπό το πρόσχημα της τουριστικής ανάπτυξης- αναπαράγοντας το αποτυχημένο πρότυπο άλλων χώρων, το οποίο αποτέλεσε και τον βασικό λόγο της οικονομικής και περιβαλλοντικής τους καταστροφής.

Την αίτηση ακυρώσεως είχαν ασκήσει οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Αρχέλων, Καλλιστώ, Δίκτυο Μεσόγειος S.O.S., Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας-MOM., ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και οι Δήμοι Λειψών και Κιμώλου.

Τι σημαίνει αυτό για την χώρα μας;

Βασικό αποτέλεσμα του Χωροταξικού που ακυρώθηκε, θα ήταν η δόμηση των νησιών και άλλων ακτών της Χώρας μας, με συνοπτικές διαδικασίες για τη δημιουργία οργανωμένων τουριστικών υποδοχέων, με μόνο όρο την ύπαρξη έκτασης 150 στρεμμάτων. Δεδομένου ότι αυτό θα επιτρεπόταν ακόμα και μέσα σε περιοχές NATURA, θα αντιμετωπίζαμε και στην Ελλάδα το ίδιο φαινόμενο με αυτό που κατέστρεψε τις παραλίες της Ισπανίας και βύθισε την αγορά ακινήτων αυτής της χώρας σε πρωτοφανή κρίση.

Με την απόφαση αυτή της Ολομέλειας του ΣτΕ, διασώζεται το απαράμιλλο ελληνικό τοπίο, δηλαδή η πρώτη ύλη για την ανάπτυξη τουρισμού υψηλού επιπέδου ή των ειδικών μορφών τουρισμού (πολιτισμικού, περιπατητικού κ.α.), που αποφέρουν χωρίς να φορτίζουν καταστροφικά τα οικοσυστήματα και τις κοινωνικές δομές.

Άφησε σχόλιο