Πάνω από εννέα εκατομμύρια κάτοικοί της έχουν αναγκαστεί να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, καθιστώντας έτσι τη Συρία ως την πρώτη χώρα παγκοσμίως στους βίαιους εκτοπισμούς!
Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 2,5 εκατ. Σύροι έχουν καταγραφεί ή αναμένουν να καταγραφούν ως πρόσφυγες σε γειτονικά κράτη. Καθώς οι εκτοπισμένοι εντός της Συρίας υπερβαίνουν τα 6,5 εκατ., ο συνολικός αριθμός όσων έχουν τραπεί σε φυγή στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας πλέον ξεπερνά το 40% του πληθυσμού της πριν από τη σύγκρουση. Τραγική λεπτομέρεια ότι τουλάχιστον το 50% των εκτοπισμένων είναι παιδιά…
Εκατομμύρια πρόσφυγες σε Λίβανο και Ιορδανία
Στο Λίβανο και μόνο, ο αριθμός των καταγεγραμμένων προσφύγων από τη Συρία προσεγγίζει το ένα εκατομμύριο και προβλέπεται να φτάσει το 1,6 εκατ. μέχρι το τέλος του 2014, εάν συνεχιστεί η υπάρχουσα τάση. Ο Λίβανος ήδη έχει την υψηλότερη κατά κεφαλήν συγκέντρωση προσφύγων από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην πρόσφατη ιστορία, με περίπου 230 καταγεγραμμένους πρόσφυγες από τη Συρία για κάθε 1.000 πολίτες του. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε πάνω από 70 φορές περισσότερους πρόσφυγες ανά κάτοικο σε σύγκριση με τη Γαλλία και 280 φορές περισσότερους πρόσφυγες ανά κάτοικο σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο αριθμός των καταγεγραμμένων Σύρων προσφύγων που σήμερα φιλοξενούνται στο Λίβανο θα ισοδυναμούσε με σχεδόν 19 εκατ. πρόσφυγες στη Γερμανία και πάνω από 73 εκατ. πρόσφυγες στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Ιορδανία επίσης πιέζεται υπό το βάρος της παρουσίας των προσφύγων, καθώς το σχετικό κόστος μέχρι στιγμής υπολογίζεται σε περισσότερο από 1,7 δισ. δολάρια. Σε αυτή τη χώρα με τους περιορισμένους πόρους, η κυβέρνηση διαθέτει επιπλέον επιδοτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι οι πρόσφυγες έχουν πρόσβαση σε οικονομικά προσιτό νερό, ψωμί, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Η κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης για υγειονομική περίθαλψη έχει οδηγήσει σε έλλειψη φαρμάκων, και ιδιαίτερα στη βόρεια Ιορδανία υπάρχει λιγότερο πόσιμο νερό για τους κατοίκους της χώρας και τους πρόσφυγες.
«Φανταστείτε τις συντριπτικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της κρίσης, για το Λίβανο και άλλες χώρες της περιοχής», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κ. Guterres. «Χρειάζονται πολύ ισχυρότερη διεθνή υποστήριξη από ό,τι έχουν λάβει μέχρι στιγμής, τόσο από οικονομικής άποψης όσο κι από την άποψη των δεσμεύσεων για την υποδοχή και την προστασία Σύρων προσφύγων σε άλλα μέρη του κόσμου, πέρα από την άμεση γειτονική περιοχή».
Μόλις το 4% των Σύρων προσφύγων έχει έρθει στην Ευρώπη
Ο κ. Guterres επίσης σημείωσε ότι οι Σύροι καθίστανται παγκόσμιος προσφυγικός πληθυσμός, καθώς όλο και περισσότεροι καταφθάνουν σε άλλα μέρη της υφηλίου. Στην Ευρώπη, από τον Μάρτιο του 2011 όταν ξεκίνησε η σύγκρουση, έχουν υποβληθεί 56.000 αιτήσεις ασύλου από Σύρους. Οι περισσότερες από αυτές έχουν κατατεθεί σε δύο χώρες: στη Σουηδία και τη Γερμανία. Μέχρι στιγμής, λιγότερο από το 4% των Σύρων που τρέπονται σε φυγή έχουν αναζητήσει ασφάλεια στην Ευρώπη. Σε αυτό το ποσοστό δεν συνυπολογίζεται η Τουρκία, η οποία έχει καταγράψει περισσότερους από 625.000 πρόσφυγες από τη Συρία.
Ωστόσο, αυτή η τάση ενισχύεται, καθώς οι Σύροι συμβάλλουν στην αύξηση του αριθμού των παράτυπων αφίξεων μέσω θαλάσσης σε χώρες της νότιας Μεσογείου και μέσω ξηράς σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
700 άνθρωποι πνίγηκαν το 2013 επιχειρώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο
Όλο και περισσότεροι Σύροι θέτουν τη ζωή τους στο έλεος των διακινητών, συχνά με τραγικά αποτελέσματα. Το 2013, 700 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους επιχειρώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο – μεταξύ αυτών και περίπου 250 Σύροι. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν αντιμετωπίσει κλειστά σύνορα και άτυπες αναγκαστικές επιστροφές σε γειτονικές χώρες.
«Τι είδους κόσμος είναι αυτός, όπου οι Σύροι που εγκαταλείπουν αυτή τη βίαιη σύγκρουση χρειάζεται να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους για να φτάσουν στην ασφάλεια και, όταν επιτέλους τα καταφέρουν, δεν είναι ευπρόσδεκτοι ή καταλήγουν μέχρι και να απομακρύνονται από τα σύνορα;» δήλωσε ο κ. Guterres.
Η Υ.Α. απευθύνει έκκληση στα κράτη να διασφαλίσουν την πρόσβαση στην επικράτεια τους σε όλους τους Σύρους που επιζητούν προστασία και να προχωρήσουν σε μορατόριουμ της επιστροφής τους σε γειτονικές της Συρίας χώρες.
Εν τω μεταξύ, οι Σύροι επίσης επιζητούν ασφάλεια στην Αμερική και την Αυστραλασία, όπου φθάνουν τόσο με νόμιμα όσο και με παράτυπα μέσα. Η Βραζιλία, για παράδειγμα, η οποία διαθέτει μια μεγάλη κοινότητα συριακής καταγωγής, το 2013 καθιέρωσε την ταχεία έκδοση θεωρήσεων για τους Σύρους, βοηθώντας πολλούς από αυτούς να βρουν καταφύγιο στη χώρα. Παράλληλα, Σύροι υπάρχουν και μεταξύ των εκατοντάδων αιτούντων άσυλο που καταφθάνουν κάθε μήνα στη Βόρεια και τη Νότια Αμερική.