«Είναι αυτή μήπως η αρχή του τέλους για τις ατέλειωτες και ανεξέλεγκτες δηλητηριάσεις αδέσποτων και οικόσιτων ζώων;» διερωτάται ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου για τις ρυθμίσεις που αυστηροποιούν και θέτουν περιορισμούς στη διάθεση των φυτοφαρμάκων. Αναλυτικά η ανακοίνωση του Φιλοζωικού Συλλόγου έχει ως εξής:
Είναι αυτή μήπως η αρχή του τέλους για τις ατέλειωτες και ανεξέλεγκτες δηλητηριάσεις αδέσποτων και οικόσιτων ζώων; Τέρμα τα κιλά πρασιγγουρίνης -τι απεχθής ονομασία- εξαιτίας της οποίας αποδεκατίστηκαν χιλιάδες ζώα; Σταματάει η διάθεση τόνων ποντικοφάρμακων από την τοπική αυτοδιοίκηση; (το είδαμε στη Χίο πριν μερικά χρόνια).
Σύμφωνα με το Νόμο 4235/2014 και την εγκύκλιο 5103/51643 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η συνταγογράφηση γεωργικών φαρμάκων είναι υποχρεωτική και γίνεται από ειδικό επιστήμονα. Η εμπορία γεωργικών φαρμάκων επιτρέπεται μόνο από ειδικά καταστήματα, τα οποία πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές και διαθέτουν υπεύθυνο επιστήμονα (γεωπόνο πτυχιούχο ΑΕΙ και τεχνολόγο γεωπονίας πτυχιούχο ΤΕΙ ή κάτοχο ισότιμου πτυχίου ή διπλώματος αντίστοιχης ειδικότητας σχολής του εξωτερικού). Η καταγραφή των λιανικών πωλήσεων των φυτοφαρμάκων είναι υποχρεωτική από την 1η Ιανουαρίου 2014 και πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 4036/2012. Τέλος, σε όποιον διαθέτει γεωργικά φάρμακα στον χρήστη χωρίς την καταγραφή συναλλαγής στο ειδικό έντυπο επιβάλλεται πρόστιμο από χίλια (1.000) έως πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ.