Πανεπιστήμιο αγάπη μου!

0

γράφει ο Σιδερής Τσούρος

Ο πολιτικός και συγγραφέας Λόρδος Τσέστερφιλντ που έζησε στη Βρετανία το 18ο αιώνα και ήταν εξπέρ στο savoir vivre σημείωνε: «Να φοράς τη μόρφωσή σου όπως το ρολόι σου, σε μια εσωτερική τσέπη. Μην τη βγάζεις έξω και μην την επιδεικνύεις, απλώς για να δείξεις ότι έχεις.»

Διαβάζω δεκάδες άρθρα και δημοσιεύσεις στα κοινωνικά δίκτυα υπέρ ή κατά των νέων πανεπιστημιακών δραστηριοτήτων της συντρόφου του πρωθυπουργού Περιστέρας Μπαζιάνη και μου ήρθε στο μυαλό η Νατάσσα Παζαΐτη σύζυγος του Κώστα Καραμανλή που σε χρόνους ρεκόρ έγινε από νηπιαγωγός, γιατρός χειρουργός. Τόση δημοσιότητα τότε (μέχρι εγχειρήσεις στις οποίες συμμετείχε, μετέδιδαν τα ΜΜΕ στα δελτία ειδήσεων), αλλά ποιος δίνει δεκάρα τώρα; Το ίδιο συνέβη και με πλήθος πολιτικών λ.χ. φέρνω στο μυαλό μου το Θοδωρή Ρουσσόπουλο, που όταν βρέθηκαν κοντά στην εξουσία, θέλησαν να καλύψουν τα ακαδημαϊκά τους κενά και όλως τυχαίως βρήκαν διάφορα Πανεπιστήμια Ανοιχτά!

Δεν γνωρίζω αν η απότομη άνοδος στην εξουσία προκαλεί κάποιου είδους χημικές διεργασίες στους εγκεφάλους των ανθρώπων που βρίσκονται στο περιβάλλον τους και τους θολώνει τελικά την κρίση κι ακόμη κι αυτό το ένστικτο της αυτοπροστασίας. Αυτά τα γράφω χωρίς διάθεση ειρωνείας! Γεγονός είναι ότι όταν βρίσκεσαι σε τέτοια «ύψη» καλό είναι να μελετάς τις κινήσεις σου, να είσαι διπλά συγκρατημένος και να μην κάνεις επιλογές που δεν ταιριάζουν στη «στιγμή».

Εύστοχα θα πει κάποιος ότι οι σύντροφοι -ή και οι αυλικοί των αρχηγών- έχουν τη δική τους προσωπική και επαγγελματική πορεία. Ταυτόχρονα όμως είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Οι άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος των ηγετών υφίστανται θυσίες. Κοινώς η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει να φαίνεται τίμια. Όχι μόνο να είναι. Διαφορετικά αξιόλογες προσπάθειες και δραστηριότητες (ή μη αυτό δεν το εξετάζουμε) κινδυνεύουν να πάνε στον σκουπιδοτενεκέ μαζί με τον υπόλοιπο σωρό.

Άφησε σχόλιο