Προβλήθηκε σε τοπικά και πανελλαδικής εμβέλειας μέσα η αλίευση ανοιχτά της Χίου 250 κιλών γαλέου, μόνο που πρόκειται για προστατευόμενο Εξαβράγχιο καρχαρία
Και η ιστορία επαναλαμβάνεται… Για άλλη μια φορά έγινε θέμα σε τηλεοπτικά κανάλια και ηλεκτρονικά μέσα η αλίευση ενός μεγάλου ψαριού, παρόλο που το ψάρεμα του άτυχου ζώου είναι παράνομο, μια που πρόκειται σπάνιο είδος, που προστατεύεται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Όπως αναφέρει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, τα θλιβερά γεγονότα «έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο. Οι λιμενικές αρχές έχουν τα χέρια δεμένα καθώς η Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Αλιείας περισσότερο από 1, 5 χρόνο μετά την έκδοση του Οδηγού Αναγνώρισης Καρχαριών, και μετά από δύο επιστολές της iSea, συνεχίζει να αγνοεί προκλητικά την εθνική νομοθεσία και συγκεκριμένα το ΠΔ 67/1981 «Περί προστασίας της αυτοφυούς Χλωρίδος και Άγριας Πανίδος και καθορισμού διαδικασίας συντονισμού και Ελέγχου της Ερεύνης επ΄ αυτών», κατατάσσοντάς το ως περιβαλλοντική νομοθεσία, που δεν απαιτείται να συμπεριληφθεί στον αλιευτικό κανονισμό, πεντακάθαρη παραβίαση του Συντάγματος. Αποτέλεσμα είναι τα καθημερινά φαινόμενα εκφόρτωσης και πώλησης προστατευόμενων ειδών και συγκεκριμένα ατόμων των ειδών Εξαβράγχιου και Επταβράγχιου καρχαρία ενώ όπως φαίνεται και από τα παραπάνω περιστατικά οι καρχαρίες ῾῾βαφτίζονται῾῾ γαλέοι (μαζί και άλλα είδη όπως μπλε καρχαρίες, αγριοκαρχαρίες, καρχαρίες προσκυνητές κ.α.) και πωλούνται παράνομα στην ελληνική αγορά. Ο ίδιος ο γαλέος (Galeorhinus galeus) είναι είδος προστατευόμενο με βάση τη Σύμβαση της Βαρκελώνης!».
Υπενθυμίζεται ότι Οι καρχαρίες αποτελούν οργανισμούς ιδιαίτερης σημασίας όντας ανώτεροι θηρευτές και ακρογωνιαίοι λίθοι της δομής και της ισορροπίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Είναι από τους αρχαιότερους οργανισμούς των θαλασσών με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη νοημοσύνη και κοινωνική δομή. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα αποτελούν το πλέον παρεξηγημένο θαλάσσιο είδος, κυρίως λόγω αβάσιμων και αντιεπιστημονικών στερεοτύπων κινηματογραφικών ταινιών και αφηγήσεων στα μέσα ενημέρωσης στα οποία παρουσιάζονται ως «άμυαλοι και αδυσώπητοι θηρευτές». Η αντίληψη του κοινού, σε συνδυασμό με τα βιολογικά χαρακτηριστικά τους (πολύ χαμηλούς αναπαραγωγικούς ρυθμούς, 2-4 μικρά ανά έτος, εκτεταμένη διάρκεια ζωής) και τις σοβαρότατες απειλές που αντιμετωπίζουν, εξαιτίας της αλιείας, της ρύπανσης και της υποβάθμισης των θαλάσσιων ενδιαιτημάτων έχουν οδηγήσει σε τεράστια μείωση των πληθυσμών τους παγκοσμίως. Στην πρόσφατη έκθεσή του, ο IUCN συμπεραίνει ότι περισσότερο από το 50% των καρχαριών της Μεσογείου κινδυνεύουν με κατάρρευση του πληθυσμού τους, χαρακτηρίζοντας τη Μεσόγειο ως το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για καρχαρίες.