Το 5ο μέρος του αφιερώματος του Βασίλη Αγιαννίδη στον Κάμπο της Χίου με τα σπίτια της οικογένειας των Βούρων
Διαβάστε εδώ το εισαγωγικό σημείωμα του αφιερώματος
Η οικογένεια Βούρου προέρχεται από τη Ρόδο ή την Κρήτη. Εγκαταστάθηκε στη Χίο στα τέλη του 15ου αιώνα. Εμφανίζεται σε γραπτές πηγές και η γενεαλογία της ξεκινά από τα τέλη του 15ου αιώνα. Χωρίζεται στους κλάδους των Γδύδη, Δεκόζη, Μαλουκάτων, Ντάνη, Φτωχών και Ψωματάρη.
Οι Βούροι έγιναν δημογέροντες της Χίου, αντιπρόσωποι των Χίων στην Υψηλή Πύλη, επίτροποι του Αγίου Ιωάννη των Χιωτών στο Γαλατά, εκπρόσωποι του Παναγίου Τάφου στη Χίο και δραστηριοποιήθηκαν στο εμπόριο και στην κλωστοϋφαντουργία. Το 1822 σφαγιάστηκαν οι Μιχαήλ και Κοζής Ζαννή Βούρου. Ο Ιωάννης Αντωνίου Βούρος υπήρξε ιατρός των Βασιλέων Όθωνος και Γεωργίου Α΄. Ο Γεώργιος Αντωνίου Βούρος οικοδόμησε τα Βούρεια σχολεία στα Λιβάδια. Οι Βούροι υπήρξαν κτήτορες των ναών της Παναγίας Χαριτωμένης στην οδό Κοραή, του Αγίου Ισιδώρου στην οδό Μαγαζιωτίσσης, του Αγίου Νικολάου στην οδό Τσελεπή, του Αγίου Ισιδώρου στη Βλατταριά, του Άγιου Λουκά στα Λιβάδια, του Αγίου Ιωάννου της Λότζας στο Τάγμα και του Αγίου Γεωργίου του Φτωχού στον Κάμπο. Το σπίτι τους στην Αθήνα φιλοξένησε του Βασιλείς Όθωνα και Αμαλία πριν την οικοδόμηση των Παλαιών Ανακτόρων και στεγάζει σήμερα το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών. Επτά μέλη της οικογενείας τιμήθηκαν με μετάλλια του Τάγματος του Σωτήρος. Επιπλέον ο διπλωμάτης Αλέξανδρος Κ. Βούρος εκτός από το Τάγμα του Σωτήρος και την Λεγεώνα της Τιμής παρασημοφορήθηκε με μετάλλια διαφόρων τάξεων της Αιθιοπίας, του Βελγίου, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Σερβίας.
Μετά τη Σφαγή του 1822 μετανάστευσαν στην Αθήνα, στην Αλεξάνδρεια, στη Βραΐλα, στο Γαλάτσι, στην Κωνσταντινούπολη, στο Λιβόρνο, στη Μασσαλία, στη Σύρο και στην Τεργέστη.
Ενδεικτική βιβλιογραφία: Philip Argenti, Libro d’Oro de la Noblesse de Chio, 1-2, London 1955.
Τα περιβόλια των Βούρων στον Κάμπο
1. Καρδαμάδα. Το Μορογιάννικο ή το περιβόλι του «Πρύτανη». Αναφέρεται στη σελίδα 311 στον Κάμπο του Περρή, νούμερο 41 στο φύλλο Θ΄ στο χάρτη του Μαστοράκη. Αρχικά ιδιοκτησία Βούρου, κατόπιν Μορογιάννη, μετά Κοντογιάννη και έπειτα Χρυσούλη.
2. Γκιάζου. Αναφέρεται στις σελίδες 310 και 311 στον Κάμπο του Περρή, νούμερο 31 στο φύλλο Η΄ στο χάρτη του Μαστοράκη. Αρχικά Βούρου και έπειτα Π. Μπουγδάνου. Φαίνεται να συμπίπτει με την ιδιοκτησία των Πετροκοκκίνων με νούμερο 15 στο τοπογραφικό του Smith.
3. Κάμπος. Το κτήμα ανάμεσα στα νούμερα 39 και 40 στο τοπογραφικό του Smith, νούμερο 22 Η΄ στο χάρτη του Μαστοράκη. Αρχικά ιδιοκτησία Βούρου, κατόπιν Ατσάλη-Ανδρεάδη.
4. Φασολάς. Αναφέρεται στις σελίδες 218 και 306 στον Κάμπο του Περρή, νούμερο 80 στο τοπογραφικό του Smith, νούμερο 202 στο τοπογραφικό του Ζολώτα και νούμερο 21 στο φύλλο Η΄ στο χάρτη του Μαστοράκη. Αρχικά ιδιοκτησία Βούρου, κατόπιν Τζίφου, μετά Σκυλίτση και έπειτα Σίμου.
5. Φασολάς. Αναφέρεται στη σελίδα 308 στον Κάμπο του Περρή, νούμερο 79 στο τοπογραφικό του Smith. Αργότερα ιδιοκτησία Θ. Ξύδα.
6. Φασολάς. Το Τζίφικο. Αναφέρεται στις σελίδες 306 και 418 στον Κάμπο του Περρή, νούμερο 85 στο τοπογραφικό του Smith, νούμερο 207 στο τοπογραφικό του Ζολώτα και νούμερο 7 στο φύλλο Η΄ στο χάρτη του Μαστοράκη. Αρχικά ιδιοκτησία της οικογενείας Βούρου και κατόπιν της οικογενείας Τζίφου η οποία το δώρισε στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου.
7. Φασολάς. Αναφέρεται στις σελίδες 231 και 307 στον Κάμπο του Περρή, νούμερο 86 στο τοπογραφικό του Smith, νούμερο 208 στο τοπογραφικό του Ζολώτα και νούμερο 6 στο φύλλο Η΄ στο χάρτη του Μαστοράκη. Αρχικά ιδιοκτησία Γαλάτη, κατόπιν Βούρου και μετά Κλούβα.
8. Κάμπος. Το περιβόλι του Βούρου-Δεκόζη. Αναφέρεται στη σελίδα 308 στον Κάμπο του Περρή, νούμερο 72 στο τοπογραφικό του Smith, νούμερο 193 στο τοπογραφικό του Ζολώτα. Τμήμα του δωρίθηκε το 1924 από την οικογένεια Βούρου στα Σχολεία του Κάμπου. Αργότερα ιδιοκτησία Ι. Στακιά.
9. Κάμπος. Αναφέρεται στη σελίδα 307 στον Κάμπο του Περρή, νούμερο 52 στο τοπογραφικό του Smith και νούμερο 22 στο φύλλο Η΄ στο χάρτη του Μαστοράκη. Αργότερα ιδιοκτησία Ξύδα, Καρατζά και Κλούβα.
10. Κάμπος. Το περιβόλι του Βούρου «της Αλεξανδρείας». Αναφέρεται στη σελίδα 308 στον Κάμπο του Περρή, ανάμεσα στα νούμερα 34 και 54 στο τοπογραφικό του Smith, νούμερο 181 στο τοπογραφικό του Ζολώτα. Από τους Βούρους περιήλθε στην οικογένεια Γεωργιαφέντη και κατόπιν στον Ανδρέα Φλατσούση.
11. Κάμπος. Το περιβόλι του Κατσαμπού. Αναφέρεται στις σελίδες 177, 308 και 319 στον Κάμπο του Περρή, νούμερο 34 στο τοπογραφικό του Smith, νούμερο 179 στο τοπογραφικό του Ζολώτα, και νούμερο 3 στο φύλλο Ι΄ στο χάρτη του Μαστοράκη. Αρχικά ιδιοκτησία Ροδοκανάκη, κατόπιν το ανατολικό τμήμα περιήλθε στους Βούρους και το δυτικό στους Βλαστούς, μετά ενώθηκε ξανά και πέρασε στην οικογένεια Γεωργιάδου, έπειτα στην οικογένεια Κατσαμπού και σήμερα είναι ιδιοκτησία του Σκυλιτσείου Νοσοκομείου Χίου.
12. Σπηλάδια. Αναφέρεται στις σελίδες 310 και στον Κάμπο του Περρή, νούμερο 136 στο τοπογραφικό του Smith όπου αναγράφεται σαν Ράλλικο, νούμερο 169 στο τοπογραφικό του Ζολώτα και νούμερο 38 στο φύλλο Ι’ στο χάρτη του Μαστοράκη. Αρχικά ιδιοκτησία Βούρου, κατόπιν Φραγκιάδη και μετά Νταΐκου.
13. Σπηλάδια. Αναφέρεται στη σελίδα 310 στον Κάμπο του Περρή, νούμερο 159 στο τοπογραφικό του Smith, νούμερο 290 στο τοπογραφικό του Ζολώτα και νούμερο 21 στο φύλλο Δ΄ στο χάρτη του Μαστοράκη. Αρχικά ιδιοκτησία Βουδόπουλου, κατόπιν Βούρου και μετά Νικολάου Τέττερη.
14. Κοντάρι. Νούμερο 196 στο τοπογραφικό του Smith. Βρισκόταν στη σημερινή νότια πλευρά του αεροδρομίου.
Ο Περρής αναφέρει άλλη μία ιδιοκτησία των Βούρων στον Κάμπο, στην περιοχή της Σωριώτισσας, αργότερα ιδιοκτησία Ζωγράφου, την οποία δεν εντόπισα.