Μαχάτμα Γκάντι: «Το μεγαλείο και η ηθική πρόοδος ενός έθνους μπορούν να κριθούν από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα»
Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδη συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος. Πρωτογιορτάστηκε το 1931 σ’ ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού για τα υπό εξαφάνιση ζώα και σταδιακά η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.
Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου: «Ζώα δεν είναι μόνο οι σκύλοι και οι γάτες»
Με αφορμή την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου επισημαίνει «4 Οκτωβρίου σήμερα και το ημερολόγιο γράφει «Παγκόσμια Ημέρα Ζώων»!
Κάποιοι θα ευαισθητοποιηθούν και θα βάλουν λίγο νερό και φαγητό έξω από την πόρτα τους για τα αδέσποτα της γειτονιάς, κάποιοι θα χλευάσουν, κάποιοι θα αγοράσουν ένα δωράκι για τον δικό τους «σύντροφο»… Ο στόχος, όμως, αυτής της ημέρας είναι, όχι μόνο να μας υπενθυμίσει ότι τα ζώα έχουν ίσα δικαιώματα με εμάς στη ζωή και την αξιοπρέπεια, αλλά και να κάνουμε αυτή την πεποίθηση τρόπο ζωής.
Μιλώντας για ζώα και για τα δικαιώματά τους το μυαλό, σχεδόν αυτόματα, πηγαίνει σε αδέσποτους σκύλους και γάτες. Ζώα, όμως, με δικαιώματα είναι και το Λιοντάρι του τσίρκου, το Χάμστερ του εργαστηρίου, η Αλεπού που κρέμεται σε κάποια ντουλάπα και τόσα άλλα πλάσματα που καθημερινά υφίστανται κάθε είδους κακοποίηση και εκμετάλλευση από τον άνθρωπό, που ξεχνάει ότι έχουν και αυτά ανάγκες και συναισθήματα.
Σήμερα, λοιπόν, είναι μια ευκαιρία να κοιτάξουμε αυτά τα πλάσματα στα μάτια, να αφουγκραστούμε τον φόβο, την απελπισία, την αγάπη και ό,τι άλλο μπορεί να νιώθουν και να θυμηθούμε ότι αυτός ο κόσμος δεν μας ανήκει αλλά τον μοιραζόμαστε μαζί τους.
Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου, με αφορμή την ημέρα των ζώων, καλεί όλους τους κατοίκους του νησιού, να δείξουν την ευαισθησία και την υπευθυνότητα που αναλογεί στον καθένα, αφού μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον όχι μόνο για τα ζώα αλλά και για εμάς τους ίδιους. Όπως είχε πει και ο Μαχάτμα Γκάντι: «Το μεγαλείο και η ηθική πρόοδος ενός έθνους μπορούν να κριθούν από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα».