της Αλεξάνδρας Σταματουλάκη
Συνεχίζουμε λοιπόν με το δεύτερο άρθρο από τον «Οδηγό Οικολογικής Κατανάλωσης», αφού το προηγούμενο άρθρο μας έτυχε ευρείας ανταπόκρισης, όπως διαπιστώθηκε, μεγαλύτερης της αναμενόμενης. Ήδη χρησιμοποιείται ως καθημερινός σύμβουλος φυσικών συνταγών, όπως μου εκμυστηρεύτηκαν δυο καλές φίλες, fan της οικολογικής σκέψης και συμπεριφοράς. Ειλικρινά χάρηκα πολύ που κέντρισα την περιέργεια και το ενδιαφέρον πολλών αναγνωστών οι οποίοι επιμόνως ζητούν και τη συνέχεια ανάλογων άρθρων.
Σήμερα λοιπόν θα αναφερθούμε στους μικρούς, φτερωτούς μας επισκέπτες, στα έντομα, που συχνά, πυκνά μας κάνουν τη ζωή δύσκολη και πλειστάκις μας μετατρέπουν σε… στυγερούς δολοφόνους. Γιατί μη μου πείτε πως δεν ικανοποιούνται τα πιο άγρια δολοφονικά μας ένστικτα στο σκότωμα μιας μικρής Τερέζας – κατσαριδούλας ή ενός αδηφάγου κώνωπος. Και επειδή ανήκουμε σ’ αυτούς που δεν θέλουν να έχουν βλάψει… ούτε μυρμήγκι, ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στην αντιμετώπιση των εντόμων με φυσικούς τρόπους.
Σύνθημά μας και πάλι: «Η φύση ξέρει… καλύτερα»
Κανόνας πρώτος: Αφήνουμε τις υπερβολές και μαθαίνουμε να ζούμε, βέβαια όχι ως «μόνιμοι συγκάτοικοι», με όλα τα χαριτωμένα ζουζούνια της φύσης μύγες, κώνωπες, σκόρους, αράχνες, κατσαρίδες, λιλικιές (όπως τις λέμε στη Χιο), έχοντας κατά νου ότι ως όντα της φύσης οφείλομε να τα σεβόμαστε, καθόσον η εξόντωσή τους σπάει τον κρίκο της τροφικής αλυσίδας. Πρόθεσή μας είναι να τα απομακρύνουμε μέσα από το σπίτι και όχι να τα εξολοθρεύσουμε.
Π.χ: Αν πάρει το μάτι μας κάποια αραχνούλα, κάπου εκεί ψηλά, κάνουμε τα… στραβά μάτια και την αφήνουμε να κάνει τη δουλειά της δηλαδή να μαζέψει και να φάει άλλα ζωύφια. Κατόπιν καταφεύγουμε στην γνωστή ξεραχνιαστήρα και όχι στον ψεκασμό με αεροζόλ.
Για δυο τρία μερμηγκάκια ούτε λόγος να γίνεται. Δεν αποτελούν, όπως νομίζουμε, εισβολή. Παίρνουμε όμως άμεσα μέτρα προτού ενσκήψει… η στρατιά του Δράμαλη.
Κανόνας δεύτερος: Για να αποφύγουμε τους ανεπιθύμητους επισκέπτες αυτού του είδους, προσπαθούμε να τηρούμε τους στοιχειώδεις κανόνες καθαριότητας και υγιεινής. Αερίζουμε καλά τα ντουλάπια. Καταπολεμούμε την υγρασία. Κλείνουμε χαραμάδες. Δεν αφήνουμε εκτεθειμένα τρόφιμα. Ούτε «θρούβαλο», που λέγαν και οι γιαγιάδες μας, όχι μόνο στην κουζίνα, αλλά και σ’ όλο το σπίτι.
Κανόνας τρίτος: Και επειδή δεν ξεχνάμε ότι η φύση έχει τη λύση για κάθε πρόβλημα, επιστρατεύουμε γλάστρες με φυτά που απωθούν κουνούπια και μύγες. Ο βασιλικός διώχνει και κουνούπια και μύγες. Επίσης η μέντα, η λεβάντα, η αρτεμισία (αψιθιά), το γαρύφαλλο και τα φύλλα κυπαρισσιού δεν είναι αρεστά στα κουνούπια και από τα δέντρα ο ευκάλυπτος και οι κιτριές. Συγχρόνως φροντίζουμε να μην υπάρχουν στάσιμα νερά και ποτίζουμε τον κήπο μας τις πρωινές ώρες.
Συνταγές φυσικών εντομοαπωθητικών (Ένας αλλιώτικος… «Τσελεμεντές»!)
Για τα μυρμήγκια: Ψεκάστε με αιθέριο έλαιο λεβάντας ή σιτρονέλλας (τα βρίσκετε στο φαρμακείο ή στα καταστήματα βοτάνων )στις τρύπες απ’ όπου εξέρχονται και θα κάνετε μέρες να τα ξαναδείτε. Ύστερα από λίγο καιρό επαναλάβετε το ίδιο. Μπορείτε επίσης να ρίξετε μαγειρική σόδα στους χώρους όπου συχνάζουν ή baking powder ή στάχτη.
Αν παρόλα αυτά επιμένουν τότε καταφεύγουμε στο ξίδι το ζιζανιοκτόνον: Ψεκάστε με λίγο ξίδι στα μέρη του σπιτιού όπου κυκλοφορούν μυρμήγκια και ζωύφια. Ο θάνατος είναι ακαριαίος.
Για τα κουνούπια: Κάντε επάλειψη στο δέρμα με αιθέριο έλαιο λεβάντας ή σιτρονέλλας, που είναι πολύ καλά εντομοαπωθητικά, και αφήστε τους άλλους να είναι οι γλυκοαίματοι. Προμηθευτείτε, για τη βεράντα, αντί ταμπλέτες ,φιδάκια κ.λπ, τις ειδικές λυχνίες που τα προσελκύουν το βράδυ.
Και για τους ρομαντικούς: Ανάψτε το κεράκι της ειδικής πύλινης συσκευής, όπου σιγοκαίει το αιθέριο έλαιο και η μυρωδιά του θα τα απομακρύνει αμέσως.
Για τις κατσαρίδες: Τα φύλλα της δάφνης στα συρτάρια και στους αποθηκευτικούς χώρους είναι ικανά να απομακρύνουν τις κατσαρίδες από τον χώρο σας, καθώς δεν αντέχουν το άρωμά της. Στα σιφώνια χρησιμοποιείστε φλούδες από αγγούρι τη μυρωδιά του οποίου απεχθάνονται (συνταγή των σεφ). Εναλλακτικά σκορπίστε στάχτη στις γωνίες και στα σκοτεινά σημεία του σπιτιού οπότε δεν πλησιάζουν όχι μόνο κατσαρίδες αλλά και ποντίκια. Ο συνδυασμός ενός μέρους ζάχαρης άχνης με ένα μέρος μαγειρικής σόδας σε μικρά πλαστικά πιατάκια τοποθετημένα στα σημεία που συχνάζουν είναι θανατηφόρος.
Για το σκόρο: Ξεχάστε τα κάθε λογής σκοροκτόνα και τις ναφθαλίνες που μαζί με το σκώρο σκοτώνουν κι εσάς και κρεμάστε, σε πάνινα σακουλάκια, τη φυσική και αρωματική λεβάντα. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για την προστασία των ρούχων. Εναλλακτικά προμηθευτείτε, ως τυποποιημένο προϊόν, και εκχύλισμα λεβάντας.
Και για τους πολύ «ψαγμένους»: Μπορείτε να ρίξετε στάχτη, όχι στα μάτια, αλλά στα ρούχα, αντί ναφθαλίνης, όταν τα αποθηκεύετε για πολύ καιρό. Η στάχτη απωθεί το σκώρο. Τα τινάζετε καλά όταν τα χρειαστείτε.
Για τις μύγες: Αν δε σηκώνετε μύγα στο σπαθί σας επιστρατεύστε τη μυγοσκοτώστρα, πρώτον για να τις απομακρύνετε και στην τελική για να τις οδηγήσετε «εν τόπω χλοερώ». Ξεχνάτε και πάλι τα αεροζόλ. Προηγουμένως έχετε φροντίσει να μην αφήνετε εκτεθειμένα τρόφιμα που τις προσελκύουν, καθαρίζετε το χώρο σας και, για τους μεγάλους χώρους, κρεμάτε την ειδική κολλητική ταινία(μπλιαχ!).
Για τις λιλικιές: Φροντίζετε να μην υπάρχουν στάσιμα νερά, στον κήπο ή στη βεράντα, και οτιδήποτε γλυκό, φαγητό ή ποτό, που σίγουρα θα τις τραβήξει κοντά σας. Αν κάψετε λίγο ελληνικό καφέ σε ένα πιατάκι, μέλισσες και σφίγγες θα απομακρυνθούν αμέσως!
Κολπάκι πονηρό: Ρίχνουμε σ’ ένα πλαστικό μπουκάλι νερού πορτοκαλάδα μέχρι τη μέση. Ο χυμός τις προσελκύει τρυπώνουν μέσα, εγκλωβίζονται και μας αφήνουν ήσυχους.
Και τέλος φτιάξτε το δικό σας εντομοαπωθητικό:
Η συνταγή είναι απλή και εύκολη: Σε ένα βάζο ανακατέψτε 1 μέρος φύλλα δάφνης, 4 μέρη φλισκούνι, 2 μέρη δεντρολίβανο και 1 μέρος ευκάλυπτο και γεμίστε το βάζο με λάδι μέχρι να σκεπαστούν τα βότανα. Κλείστε το ερμητικά και αφήστε το στον ήλιο για λίγες μέρες. Αφού σουρώσετε το μείγμα μπορείτε να αλείφετε το σώμα σας με το λαδάκι αυτό και να προστατευτείτε με οικονομικό και οικολογικό τρόπο από τα επώδυνα τσιμπήματα.
Ελπίζω και αυτή τη φορά οι συμβουλές μας να σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες. Γιατί αν πραγματικά θέλουμε να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον για μας και τα παιδιά μας, θα πρέπει να αλλάξουμε ριζικά τις απλές καθημερινές μας συνήθειες, επιλογές και προτεραιότητες. Να κάνουμε πρώτοι εμείς τις αλλαγές που ζητάμε από τους άλλους. Είναι στο χέρι μας!